Με την εκλογή του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής οι εργασίες της κλειστής συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τζανακόπουλος έλαβε 110 θετικές ψήφους σε σύνολο 140 ψηφισάντων (η ΚΕ αριθμεί 151 μέλη). Επιπλέον, υπήρξαν 29 λευκά και 1 άκυρο. Αυτό μπορεί να σημαίνει κάποια πράγματα για τις εσωκομματικές ισορροπίες –άλλωστε ο απερχόμενος γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να ασκήσει κριτική για κρίσιμα σημεία της στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα το 2019.
Η γραμμή Τσίπρα
Κατά την ομιλία του πάντως ο κ. Τσίπρας έδωσε το στίγμα για τη μετεξέλιξη του κόμματος.
Τόνισε ότι όλοι οφείλουν να δείξουν και να αποδείξουν στην κοινωνική πλειοψηφία «ότι είμαστε ενωμένοι, έτοιμοι και αποφασισμένοι, να σταθούμε πλάι της». «Οι μίζεροι εγωισμοί, ο διάλογος όχι ως ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, αλλά ως μέσο εξουδετέρωσης της διαφορετικής φωνής, δεν έχει θέση στο χώρο μας», είπε.
Σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν οι αλλαγές που απαιτεί η νέα κατάσταση «για να ανταποκριθούμε στα νέα καθήκοντα. Με μόνο κριτήριο ακριβώς αυτό». «Και για να είμαι καθαρός, καθώς επιχειρείται μια χυδαία παρέμβαση εχθρικών κέντρων στις διεργασίες μας, χωρίς κρυφούς ή φανερούς υπολογισμούς. Όσον με αφορά τουλάχιστον», προσέθεσε.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη διαδικασία ανασυγκρότησης, διεύρυνσης, μετασχηματισμού σε μαζικό, λαϊκό, ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα της σύγχρονης εναλλακτικής Αριστεράς. Επισήμανε ότι εξαιτίας της πορείας της πανδημίας προτείνει να αποφασιστεί η αναβολή του Συνεδρίου «έως ότου η επιδημιολογική εξέλιξη να μας δώσει τη δυνατότητα να το διεξάγουμε όπως εμείς θέλουμε».
Παράλληλα, είπε, «να πάρουμε αποφάσεις όχι αναστολής των πρωτοβουλιών και των διεργασιών μας, αλλά ενίσχυσής τους». «Αποφάσεις ενίσχυσης των πρωτοβουλιών και των διεργασιών μας που αφορούν στο διακηρυγμένο στόχο για τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό του κόμματος», σημείωσε. Επανέλαβε τις προτάσεις που είχε καταθέσει στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (όπως μεταξύ άλλων, συζήτηση και έγκριση των προγραμματικών θέσεων, διαδικτυακή συζήτηση και έγκριση των προγραμματικών, διαδικτυακή πραγματοποίηση του Διεθνούς Συνεδρίου, ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση, τακτικές συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΕΑ, διαδικτυακά και για κρίσιμες αποφάσεις και της ΚΕ).
Τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο θεωρεί αναγκαία μια αναδιάταξη δυνάμεων, προτείνοντας σε αυτή τη φάση να αναλάβει τα καθήκοντα του γραμματέα του κόμματος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με «πολύχρονη δράση ως στέλεχος της νεολαίας, του κόμματος, και της κυβέρνησης». Ευχαρίστησε προσωπικά τον απερχόμενο γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη, σημειώνοντας ότι έδωσε «σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αποφασιστικά τη μάχη, κάποτε και με προσωπικό κόστος, για να ανταποκριθεί το κόμμα στις απαιτήσεις τριών εκλογικών αναμετρήσεων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι θα ανταποκριθεί και στα νέα του σοβαρά καθήκοντα (του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου), όπως και στο παρελθόν ανταποκρίθηκε με επιτυχία από διάφορα μετερίζια, στη συλλογική μας προσπάθεια». Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Αλέξη Χαρίτη για τη συνεισφορά του στη θέση του εκπροσώπου και ευχήθηκε στον νέο εκπρόσωπο, Νάσο Ηλιόπουλο, και τους αναπληρωτές εκπροσώπους, «να αποτελέσουν μια ομάδα που θα αναδείξει το σύγχρονο, ριζοσπαστικό, φρέσκο πρόσωπο του κόμματος στην ελληνική κοινωνία».
Κλείνοντας, κάλεσε όλους να στηρίξουν «την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος, για την οποία έχουμε δεσμευτεί», προσθέτοντας ότι «δεν την αναστέλλουμε αυτή την προσπάθεια, την προσπάθεια για τη διεύρυνση, τη στρατηγική επιλογή της Προοδευτικής Συμμαχίας». Είπε ότι «και πάλι στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί το δίκιο», τονίζοντας ότι «τέτοιοι δρόμοι, χωρίς αριστερό κόμμα δυνατό, ενωμένο, δημοκρατικό στη λειτουργία του, συμπαγές και αποτελεσματικό στη δράση του, δεν μπορούν να υπάρξουν».
Το μήνυμα και οι αιχμές Σκουρλέτη
«Ο χρόνος θα είναι πυκνός», «δεν επιτρέπεται από το δικό μας πολιτικό χώρο, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αφήσουμε ούτε μία μέρα που να μη βρεθούμε δίπλα σε όλους όσους θα μας έχουν ανάγκη», «αυτός είναι ο ρόλος μας, αυτή είναι μεγάλη μας πρόκληση», τόνισε ο απερχόμενος γραμματέας κατά την ομιλία του στην ΚΕ.
Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «ο χώρος μας πρέπει να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στα πλαίσια ενός ανταγωνιστικού διπολισμού, όπου αυτός ο ανταγωνισμός θα πατάει σε μια εξίσου ανταγωνιστική προγραμματική πρόταση».
Είπε ότι «δεν μπορεί η δική μας Αριστερά να μην αξιοποιεί τις καλύτερες των παραδόσεων και των άλλων χώρων, αλλά να μην αναδεικνύουμε τελικά ότι αυτή η συνάντηση είναι στο έδαφος μιας σύγχρονης Αριστεράς, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς και για παραδοσιακές, ιστορικές, αριστερές δυνάμεις, αλλά και για τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, που κι αυτός σήμερα έχει τις δικές του, πολύ ενδιαφέρουσες διεργασίες». «Βεβαίως να είμαστε η ραχοκοκαλιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης», είπε, «στο έδαφος, όμως, της Αριστεράς της εποχής μας, που πρέπει, προφανώς, να προσδιορίσουμε τι σημαίνει».
Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στη συγκυρία, προ δύο ετών, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του Γραμματέα και ποια ήταν η κατάσταση του κόμματος. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η δύσκολη συγκυρία που αφορούσε στη συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών -«οι συνθήκες ενός ακήρυχτου εμφυλίου πολέμου που ζούσαμε με ευθύνη της αντιπολίτευσης»- λειτουργούσε ως εμπόδιο στο να κεφαλαιοποιηθεί «η μεγάλη επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείλιασε και δεν έκανε πίσω από εκείνη την «ιστορική επιλογή» με βάση τις αρχές του, αφήνοντας στην άκρη το πολιτικό κόστος, «και αναγνωρίστηκε αυτό». Ανέφερε ακόμη ότι το διάστημα έως τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές «δεν μπορέσαμε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος αυτού του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου το οποίο είχε χτιστεί», κάτι που χαρακτήρισε εμπόδιο στο να οργανωθεί η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική και η τακτική και σε σχέση με τις εκλογές. Είπε ότι ίδιος είχε υποστηρίξει ότι «δεν θα έπρεπε να μας βρει το Πάσχα χωρίς να έχουμε κάνει εθνικές εκλογές», «να πηγαίναμε πριν για εθνικές εκλογές ή ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές», ενώ χαρακτήρισε αρνητικό παράγοντα και την επιλογή οι δημοτικές εκλογές να γίνουν την ίδια ημερομηνία με τις ευρωεκλογές.
Ανέφερε ακόμη πως όταν ανέλαβε τη θέση του γραμματέα διαπίστωσε ότι βρίσκονταν σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο. «Φαίνεται ότι δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει. Το κόμμα μας ήταν ξεχασμένο. Παρατημένο. Με μειωμένη αυτοπεποίθηση. Και με προβληματική, σε πάρα πολλούς τομείς, επικοινωνία με την κυβέρνηση», είπε. Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι μέσα από συλλογική προσπάθεια αυτά τα δύο χρόνια, μιλάμε για ένα κόμμα που ξαναλειτούργησαν στην πλειοψηφία τους οι οργανώσεις, οι νομαρχιακές επιτροπές και έδωσε τρεις εκλογικές μάχες, «ξαναζωντάνεψε και κατόρθωσε να πάρει πάνω του, αμέσως μετά τις εκλογές, και την υπόθεση της διεύρυνσης». Ανέφερε ότι «δεν ήταν αυτό το διάστημα, από τις εθνικές εκλογές και έπειτα, παραγωγικό», διότι, όπως είπε, χάθηκε πολύς χρόνος για να συζητηθεί αν είναι αναγκαίος ένας πολιτικός απολογισμός της πρώτης φοράς Αριστεράς, που «θα έπρεπε να είναι η πρώτη μας έγνοια» αμέσως μετά τις εκλογές.
Ο κ. Σκουρλέτης συμπλήρωσε ότι δυστυχώς δεν συζητήθηκαν τα προβλήματα και πως, αντίθετα, στο διάστημα αυτό προέκυψαν «με έναν τεχνητό τρόπο διλήμματα τα οποία δεν είχαν σχέση με τις ομόφωνες αποφάσεις μας», σχετικά με τη διεύρυνση ή «το κόμμα του 3% και του 33%». «Μα σε ποιους απευθύνεται αυτό; Σε μια ηγετική ομάδα που από το 2010 είχε μια νικηφόρα επιβεβαιωμένη πορεία; Έγινε ή δεν έγινε συνάντηση στο έδαφος της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, αυτού που ονομάζουμε σήμερα Προοδευτική Συμμαχία;», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να αφομοιώνουμε έτσι μια νικηφόρα πορεία σε δύσκολες συνθήκες». «Αυτή είναι η δική μας Αριστερά. Ανοιχτή Αριστερά, αντιδογματική Αριστερά, δημοκρατική Αριστερά, των ανοιγμάτων, των συμμαχιών», είπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News