Κάθε χρόνο στον Λαγανά, στη Ζάκυνθο, επιστρέφουν οι χελώνες για να γεννήσουν και χιλιάδες νεαροί βρετανοί τουρίστες για να διασκεδάσουν χωρίς όρια.
Φέτος δεν σταμάτησε τους Βρετανούς ούτε ο κορονοϊός, ούτε τα μέτρα στα αεροδρόμια, ελληνικά και βρετανικά, ούτε καν το Brexit.
Μπορεί οι αριθμοί να είναι μικρότεροι από άλλες χρονιές, η παρουσία τους όμως και τα έκτροπα είναι μια σταθερή αξία. Το ίδιο σταθερή είναι η ανεμελιά που λόγω πανδημίας μπορεί να πάρει τραγικές διαστάσεις.
Μάσκα δεν φαίνεται ούτε για δείγμα, ανέφερε το ρεπορτάζ των Times, παρά το ότι είναι υποχρεωτικές, όχι μόνο σε μπαρ αλλά και σε ανοιχτούς χώρους. Τα 150 ευρώ του προστίμου δεν πτοούν κανένα – αλλά μάλλον δεν εισπράττονται και από κανέναν.
Ο Λαγανάς μπορεί να εμφανίζεται ήρεμος και «οικογενειακός» τα απογεύματα, αλλά παίρνει φωτιά μετά τα μεσάνυχτα, όταν κλείνουν τα μπαρ και οι νέοι ξεχύνονται στους δρόμους.
Πολλοί κατεβαίνουν στην παραλία που έχει τόσο πολύ κόσμο ώστε ξεσπούν καβγάδες. Με τα ποτά στο χέρι, ποιος να θυμάται να εφαρμόζει τους κανόνες για την τήρηση αποστάσεων. «Απλά δεν σε απασχολεί», λένε.
«Δεν φορούν μάσκα, δεν κρατούν αποστάσεις, οι Βρετανοί είναι οι χειρότεροι σε αυτό», είπε στους Times αστυνομικός και πρόσθεσε: «Πιστεύουν ότι ο ιός δεν είναι πραγματικός. Μόλις πατήσουν εδώ, νομίζουν ότι είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν».
Σε όσα είπαν στην εφημερίδα, οι Βρετανοί καταγγέλλουν τα διπλά στάνταρ: «Στο Λονδίνο μπαίνω κάθε μέρα σε γεμάτα βαγόνια στο μετρό. Σαν να λέμε μπορώ να δουλεύω, όχι να κάνω πάρτι», είπε ο 22χρονος Λάιαμ. Ο συνομήλικός του Σον είπε ότι «περνάμε καλύτερα με τον τρόπο μας», χωρίς δηλαδή πολλούς περιορισμούς. «Είμαι σε διαθεσιμότητα [λόγω κορονοϊού] από τον Μάρτιο, θέλω να ξεσκάσω», εξηγεί ο επίσης 22χρονος Χένρι.
«Δεν είναι τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάζουν», παρατήρησε η Μπρίτανι που είχε εργαστεί σε κέντρο ιχνηλάτησης κρουσμάτων και (λέει ότι) έχει εμπειρία από πρώτο χέρι.
Καθόλου περίεργο που δεκάδες ως σήμερα έχουν επιστρέψει στη Βρετανία θετικοί στον κορονοϊό, όπως μεταξύ άλλων 20 από τους 187 επιβάτες πτήσης από τη Ζάκυνθο στο Κάρντιφ της Ουαλίας στις 25 Αυγούστου.
Εκ των υστέρων παραδέχτηκε ένας από αυτούς στους Times ότι ήταν ανοησία να πηγαίνει σε παραλίες γεμάτες κόσμο. «Ζούσαμε σαν να μην υπάρχει Covid. Ηταν όμως υπέροχα, δεν είμαι και πολύ άρρωστος και δεν κόλλησα τους δικούς μου, οπότε δεν το μετανιώνω».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News