439
H νέα πρόεδρος του ΚΕΣΥ Μίνα Γκάγκα |

Η Μίνα Γκάγκα νέα πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 4 Σεπτεμβρίου 2020, 12:49
H νέα πρόεδρος του ΚΕΣΥ Μίνα Γκάγκα
|

Η Μίνα Γκάγκα νέα πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 4 Σεπτεμβρίου 2020, 12:49

Τη θέση του αποπεμφθέντος Κώστα Μάρκου στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) αναλαμβάνει η πνευμονολόγος, συντονίστρια-διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» από το 2006, Μίνα (Ασημίνα) Γκάγκα.

Η κυρία Γκάγκα εξελέγη από την αρμόδια εκτελεστική επιτροπή του ΚΕΣΥ στη θέση του προέδρου ομόφωνα, ύστερα από πρόταση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Η Μίνα Γκάγκα, που ήταν και υποψήφια στο Επικρατείας με τη ΝΔ (σε μη εκλόγιμη θέση), έχει σπουδάσει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές και μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο. Είναι κλινική ιατρός, ενώ ανεδείχθη ιδιαιτέρως με το θέμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Αλλωστε ασχολείται με την έρευνα και ιδίως με μελέτες για την πρόληψη και την ανακούφιση στο άσθμα και τον καρκίνο του πνεύμονα.

Εχει υπηρετήσει ως γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διαπίστευσης στην Πνευμονολογία (EBAP), ενώ το 2017 οι 35.000 ιατροί-μέλη της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας την εξέλεξαν πρόεδρο της Εταιρείας.

Η ψηφοφορία της κυρίας Γκάγκα γίνεται μετά τη νομοθετική ρύθμιση που είχε προωθήσει το υπουργείο Υγείας, με την οποία υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της πολιτικής ιδιότητας με αυτή του Προέδρου του ΚΕΣΥ.

Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο με τον κ. Μάρκου, ο οποίος δεν ήθελε να παραιτηθεί από τη θέση του παρότι είχε εκλεγεί στη Βουλή.

Οι πιέσεις που είχαν ασκηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να παραιτηθεί δεν απέδωσαν και τελικά προωθήθηκε νομοθετική ρύθμιση για την απομάκρυνσή του.

Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΣΥ εξελέγη ομόφωνα, ύστερα από πρόταση του υπουργού Υγείας, και ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου.

Το ΚΕΣΥ

Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) είναι ένα συμβουλευτικό όργανο σε θέματα δομής και λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Συστάθηκε στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας με το Ν. 1278/1982 (105 Α’), όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει. Με τη σύσταση του αντικατέστησε το μέχρι τότε Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο.

Η συγκρότηση του γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και η θητεία του είναι τριετής. Αποτελείται από 31 τακτικά και 31 αναπληρωματικά μέλη. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος εκλέγονται από την ολομέλεια του ΚΕΣΥ. Οι αρμοδιότητες του συμπυκνώνονται ως εξής:

Εχει ουσιαστική ευθύνη για τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, τον προσδιορισμό των γενικών στόχων και κατευθύνσεων και τη διαμόρφωση γενικά της εθνικής στρατηγικής στον τομέα υγείας και την υποβολή των προτάσεων στον υπουργό Υγείας.

Γνωμοδοτεί σε κάθε θέμα τρέχουσας πολιτικής, όσον αφορά την υγεία, που παραπέμπεται σε αυτό και εισηγείται μέτρα για την υλοποίηση των προγραμματικών στόχων.

Παρακολουθεί τη διαδικασία προγραμματισμού, ελέγχει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του προγράμματος σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο και εισηγείται διορθωτικά μέτρα.

Εχει κύρια ευθύνη σε κάθε ζήτημα εκπαιδευτικής διαδικασίας των λειτουργών της Υγείας.

Ο κύριος όγκος των δραστηριοτήτων του εξυπηρετείται από μόνιμες επιτροπές με θητεία και από ομάδες εργασίας με συγκεκριμένο έργο.

Με Προεδρικά Διατάγματα που εκδίδονται έπειτα από πρόταση του υπουργού Υγείας, μπορούν να προσδίδονται στο ΚΕΣΥ και άλλες αρμοδιότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...