Οι «παλιοί» κρατούν γερά, αλλά οι νεαροί ανταγωνιστές ανεβαίνουν δυναμικά προς την κορυφή: Αυτή είναι η εικόνα στην κατάταξη των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου από το έγκυρο Times Higher Education.
Οκτώ στα δέκα ιδρύματα της πρώτης δεκάδας είναι αμερικανικά. Ωστόσο, για πέμπτη συνεχή χρονιά, ένα βρετανικό ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καταλαμβάνει την πρώτη θέση.
Ακολουθούν το Στάνφορντ, το Χάρβαρντ, το California Institute of Technology και, στην πέμπτη θέση, το MIT.
Το Κέιμπριτζ έπεσε από την τρίτη στην έκτη θέση, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το Γέιλ, το Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Το Ιμπίριαλ Κόλετζ στο Λονδίνο έπεσε κάτω από την πρώτη δεκάδα, στην 11η θέση.
Συνολικά η Βρετανία έχει 29 ιδρύματα από 28 πέρυσι, ωστόσο τα 15 έχουν υποχωρήσει στην κατάταξη.
Την ίδια στιγμή, οι ανταγωνιστές των μεγάλων δυτικών πανεπιστημίων κερδίζουν έδαφος εις βάρος των αμερικανικών και βρετανικών ιδρυμάτων.
Την πρώτη θέση ανάμεσα στα ασιατικά πανεπιστήμια κατέχει το Τσίνγκχουα στο Πεκίνο, που είναι στην 20ή θέση. Πολύ κοντά, ακολουθούν το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, στην 23η θέση, και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης στην 25η.
Η Κίνα έχει πλέον επτά πανεπιστήμια στα 200 πρώτα, έναντι μόλις δύο το 2016.
Η κατάταξη περιλαμβάνει πάνω από 1.500 πανεπιστήμια που αξιολογούνται σε πέντε τομείς: διδασκαλία, έρευνα, ετεροαναφορές (δηλαδή, πόσο συχνά το έργο καθηγητών του ιδρύματος αναφέρεται από άλλους επιστήμονες), διεθνής προοπτική και εισόδημα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News