718
| CreativeProtagon

Oι διαχρονικά πιο πλούσιοι στον κόσμο – όλοι χάρη στη hi-tech

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 20:55
|CreativeProtagon

Oι διαχρονικά πιο πλούσιοι στον κόσμο – όλοι χάρη στη hi-tech

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 20:55

Το φράγμα των 200 δισ. δολαρίων «έσπασε» το βράδυ της Τετάρτης, 26 Αυγούστου,  η προσωπική περιουσία του ιδρυτή και Διευθύνοντος Συμβούλου της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Η προσωπική περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη ξεπέρασε τα 202 δισ. δολάρια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index.

Ο Μπέζος έγινε έτσι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που είδε την περιουσία του να εκτινάσσεται πάνω από το όριο των 200 δισ. δολαρίων.

Αυτή τη στιγμή ο Μπέζος είναι κατά 78 δισ. δολάρια πλουσιότερος από τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, τον συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, η περιουσία του οποίου ανέρχεται (μόλις…) στα 124 δισ. δολ.

Μπορεί ο ιδρυτής της Amazon να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η περιουσία του είναι πολύ μικρότερη από αυτήν παλαιότερων μεγιστάνων όπως ο Αμερικανός Τζον Ροκφέλερ, η περιουσία του οποίου είχε ανέλθει στο 1,6% του αμερικανικού ΑΕΠ το 1937.

Ο οικονομολόγος Σάμουελ Γουίλιαμσον, ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας measuringworth.com, επιχείρησε να συγκρίνει τον πλούτο που είχαν στο απόγειό τους οι διάφοροι Κροίσοι ανά τους αιώνες.

Αποφάσισε να κάνει τη σύγκριση χρησιμοποιώντας ως μέτρο το μέγεθος της περιουσίας κάθε μεγιστάνα ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας του.

Mε τη φορά του ρολογιού: Κάρνεγκι, Βάντερμπιλτ, Μπέζος και Ρόκφελερ

Έτσι, λοιπόν, ο Ροκφέλερ επιβεβαίωσε τη φήμη του ως ο πλουσιότερος Αμερικανός όλων των εποχών, με περιουσία σχεδόν διπλάσια από αυτήν του Μπέζος.

Ο Ροκφέλερ έφτιαξε την περιουσία του κυρίως χάρη στο πετρέλαιο.

Είχε ιδρύσει την εταιρεία Standard Oil (από την οποία προέκυψαν στη συνέχεια οι Exxon και Chevron) το 1870 και η περιουσία  του εκτοξεύτηκε στα ύψη καθώς αυξανόταν η σημασία της κηροζίνης και της βενζίνης.

Στο απόγειό του ο Ροκφέλερ έλεγχε το 90% του πετρελαίου στην αμερικανική αγορά.

Η περιουσία του έφτασε το 1937 στο 1,6% του αμερικανικού ΑΕΠ.

Αν κατείχε σήμερα ανάλογη περιουσία το ύψος της θα ήταν 418 δισ. δολάρια!

Χρησιμοποιώντας πάντα το ίδιο μέτρο, δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών ήταν ο επίσης Αμερικανός Αντριου Κάρνεγκι (1835-1919), μεγιστάνας του χάλυβα, με περιουσία σημερινού ύψους 372 δισ. δολαρίων.

Ο Κάρνεγκι είχε πουλήσει το 1901 την εταιρεία του Pittsburgh Carnegie Steel Company στον τραπεζίτη Τζον Πίερποντ Μόργκαν ξεπερνώντας τα επόμενα χρόνια σε πλούτο τον Ροκφέλερ, ενώ μέχρι να πεθάνει είχε δώσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς το 90% της περιουσίας του.

Στην τρίτη θέση όλων των εποχών ανέβηκε ο Μπέζος με τα 202 δισ. δολ. ενώ στην τέταρτη θέση συναντάμε τον Αμερικανό Κορνέλιους Βάντερμπιλντ (1794-1877), ο οποίος έχτισε την περιουσία του, ύψους σήμερα 185 δισ. δολαρίων, με τη ναυτιλία και τους σιδηροδρόμους.

Είχε αρχίσει να εργάζεται σε ηλικία 11 ετών στα φέριμποτ του πατέρα του στο λιμάνι της Νέας Υόρκης και στα 16 του αγόρασε ένα δικάταρτο καράβι μεταφέροντας εμπορεύματα και επιβάτες μεταξύ Στέιτεν Αϊλαντ και Μανχάταν.

Ακολουθεί ο Μπιλ Γκέιτς, ενώ στην έκτη θέση, πίσω από τον συνιδρυτή της εταιρεία Microsoft βρίσκουμε τον Ελον Μασκ, ο οποίος εσχάτως ολοένα και… αβγατίζει την περιουσία του.

Ο ιδρυτής της Tesla έχει περιουσία 115 δισ. δολ., μόλις τεσσάρων περισσότερων από τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook.

Στην όγδοη θέση – και τον πρώτο Ευρωπαίο – συναντάμε τον Γάλλο Μπερνάρ Αρνό με περιουσία 85.7 δισ. δολ.

Mε τη φορά του ρολογιού: Μασκ, Αρνό, Ζάκερμπεργκ και Γκέιτς

Βλέπετε να έχουν κάτι κοινό οι οκτώ μεγαλύτεροι Κροίσοι της ιστορίας;

Όλοι τους έχτισαν την αμύθητη περιουσία τους χάρη στην καινοτομία και την τεχνολογική πρωτοπορία.

Ο μεν Ροκφέλερ επένδυσε στο (μέχρι τότε… «άγνωστο Χ», όσον αφορά στην οικονομική του εκμετάλλευση) πετρέλαιο και «έριξε χρήμα» στη δημιουργία πετρελαιοπηγών για την εξόρυξή του.

Ο δε Κάρνεγκι στη (νεότευκτη τότε) βιομηχανία του χάλυβα (κάτι σαν την ισχυρότερη… start-up του 19ου αιώνα), με την βοήθεια της οποίας έχτισε την μισή Νέα Υόρκη, από γέφυρες στο Μανχάταν μέχρι ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Και ο Βάντερμπιλτ είχε την προνοητικότητα να επενδύσει στο νέο μέσο της εποχής, τους σιδηροδρόμους.

Κανείς δεν γνώριζε αν θα του έβγαινε το στοίχημα. Και όμως, οι άνθρωποι της εποχής του αγκάλιασαν το τρένο, κάνοντάς τον εκατομμυριούχο.

Όλοι αυτοί έδωσαν την σκυτάλη στους Κροίσους… νέας εσοδείας: τον Μπέζος, τον Γκέιτς, τον Μασκ και τον Ζάκερμπεργκ.

Όλοι τους βρήκαν κάποια «κενά» στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες που έσπευσαν να γεμίσουν με την διορατικότητά τους: αντίστοιχα, ένα πολυκατάστημα εξ αποστάσεως που σου φέρνει τα πράγματα στο σπίτι σου, το κομπιούτερ ως νέο διαδραστικό μέσο επικοινωνίας, τις νανοτεχνολογίες και την «πράσινη» αυτοκίνηση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλοι τους πόνταραν πάνω σε μια καινοτομία.

Και δικαιώθηκαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...