«Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι φυσικά να καταστείλουμε τον ιό. Η κατάσταση είναι πιο σοβαρή στις κοινωνίες με μεγάλες κοινωνικές ανισότητες: οι πλούσιοι σώζονται, οι φτωχοί υποφέρουν. Το χειρότερο επέρχεται όταν στις ανισότητες προστίθεται η παρουσία λαϊκιστών ηγετών όπως ο Τραμπ και ο Μπολσονάρο: πέρα από ανίκανοι είναι και απάνθρωποι. Αφού ηττηθεί ο ιός, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση για τη δημιουργία ενός κόσμου βιώσιμου, εύρωστου οικονομικά και χωρίς αποκλεισμούς».
Αυτά επισήμανε καταρχάς ο Τζέφρι Σακς μιλώντας στην Corriere della Sera με αφορμή τη συμμετοχή του στο Euroscience Open Forum 2020 οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης στο Παλιό Λιμάνι της Τεργέστης και θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή.
Ο διακεκριμένος αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia και παγκόσμια αυθεντία σε ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής και βιώσιμης ανάπτυξης εξακολουθεί να θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία ανά την υφήλιο τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου το οποίο δεν θα εδράζεται αποκλειστικά σε οικονομικές παραμέτρους.
Συνεχίζει, όμως, ο φιλόδοξος αυτός στόχος να είναι εφικτός με τον κορονοïό να πλήττει ανηλεώς την ανθρωπότητα; Σύμφωνα με τον Τζέφρι Σακς η απάντηση είναι περισσότερο θετική παρά αρνητική.
«Εχουμε ανάγκη από κοινούς στόχους και από ξεκάθαρα κίνητρα ούτως ώστε να τους επιτύχουμε. Ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να στραφεί προς μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης με την αρωγή των επιστημόνων και των μηχανικών που υποδεικνύουν εναλλακτικές οδούς προς την επιτυχία. Μολονότι οι πολιτικοί κηρύσσουν το μίσος και υποδαυλίζουν τη διχόνοια, εμείς πρέπει να συνδράμουμε τους πολίτες να κατανοήσουν τι πραγματικά διακυβεύεται», επισήμανε ο Σακς. Υφίσταται, ωστόσο, είναι σοβαρότατο ζήτημα και έγκειται στο γεγονός πως «οι κυβερνήσεις μας δυσκολεύονται ιδιαίτερα να επιλύουν τα όποια προβλήματα, ενδιαφέρονται περισσότερο για τις πολιτικές διαμάχες παρά για την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων».
Ερωτηθείς για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ψηφιακή τεχνολογία στην εν λόγω προσπάθεια με στόχο την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία, ο Σακς επισήμανε αρχικά το αυτονόητο: «η νέα ψηφιακή εποχή προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ηλεκτρονική ψήφος, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ηλεκτρονική υγεία, η ηλεκτρονική μάθηση, οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές κ.ά.».
Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να φωτίσει και την σκοτεινή πλευρά της ψηφιακής επανάστασης αναφερόμενος στο ψηφιακό χάσμα, στις ψευδείς ειδήσεις, στην απώλεια της ιδιωτικότητας, στη δημιουργία μονοπωλίων, στην όξυνση των ανισοτήτων. «Πρόκειται για τη γνωστή διαμάχη: η τεχνολογία μας καθιστά ισχυρότερους, η ηθική είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση αυτής της ισχύος για καλό σκοπό», εξήγησε ο Σακς.
Οσον αφορά τον ρόλο της επιστημονικής έρευνας «επί του παρόντος οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την επιστήμη με στόχο το κέρδος και οι κυβερνήσεις για στρατιωτικούς σκοπούς ενώ η κοινωνία των πολιτών ανησυχεί για την αθέμιτη χρήση της προηγμένης ψηφιακής τεχνολογίας. Εγώ θα προτιμούσα οι κύριοι κοινωνικοί φορείς (επιστήμονες και μηχανικοί, πολιτικοί, επιχειρηματίες, κοινωνία των πολιτών) να εργάζονταν από κοινού με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και να συνεργάζονταν για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων όπως η μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών, η καθολική πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση έως το 2030 αλλά και η ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid – 19 το ταχύτερο δυνατόν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News