Σε μια χώρα που εδώ και χρόνια σπαράσσεται από εμφύλιες συγκρούσεις και «φιλοξενεί» στο έδαφός της μισθοφόρους μαχητές και στρατιώτες από τρίτες χώρες, η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Τρίπολης δεν θα πρέπει να εκπλήσσει. Η σύγκρουση που σοβούσε εδώ και καιρό τις τελευταίες ημέρες κλιμακώθηκε επικίνδυνα και μπορεί να φτάσει ακόμη και σε στρατιωτική αντιπαράθεση.
Ο πρωθυπουργός Σαράζ ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής την απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών Φατί Μπασάγκα και έδωσε εντολή να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του. Επιπλέον, μετέφερε όλες τις εξουσίες του στον αναπληρωτή υπουργό και ζήτησε να εμφανιστεί ο Μπασάγκα μπροστά στο Προεδρικό Συμβούλιο μέσα σε 72 ώρες. Ο Σαράζ τον κατηγορεί ότι ενθάρρυνε τις διαδηλώσεις που γίνονταν τις τελευταίες ημέρες στην Τρίπολη με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.
Ο πανίσχυρος υπουργός βρισκόταν σε επίσκεψη στην Τουρκία όταν έγινε γνωστή η κίνηση του προέδρου.
Ο 57χρονος Μπασάγκα ήταν ο άνθρωπος που συντόνισε την άμυνα της πόλης απέναντι στις επιθέσεις των δυνάμεων του Χαφτάρ. Στην πορεία έγινε έμπιστος άνθρωπος των Τούρκων, έχοντας συνεργαστεί με την αμερικανική CIA και τη βρετανική ΜΙ6 από το 2016, στη μάχη για την απελευθέρωση της Σύρτης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Είναι πρώην πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, την εποχή του καθεστώτος Καντάφι, και εκπαιδευτής. Στην ζωή του ως πολίτης είχε ασχοληθεί με το εμπόριο και συγκεκριμένα ήταν εισαγωγέας ελαστικών.
Οι σχέσεις του με τον Σαράζ δεν ήταν πάντα οι καλύτερες, σημειώνει ο Guardian, με δεδομένες τις πολιτικές φιλοδοξίες και των δύο. Καθώς ο Σαράζ αισθάνεται πλέον τον Μπασάγκα σαν απειλή, θα κληθεί να αποφασίσει αν θα τον εκδιώξει από το κυβερνητικό σχήμα ή αν, όπως ζητούν και οι Αμερικανοί, θα τον επαναφέρει και μαζί του την τεταμένη σχέση τους.
Η ισχύς που απέκτησε το τελευταίο διάστημα ο Μπασάγκα είχε ανησυχήσει τον Σαράζ και άλλα μέλη της κυβέρνησής του. Απόλυτα ενδεικτική για αυτό η εικόνα το απόγευμα του Σαββάτου όταν επέστρεψε στην Τρίπολη, όπου τον υποδέχθηκαν εκατοντάδες ένοπλοι πάνω σε δεκάδες θωρακισμένα οχήματα – ήταν μια εύγλωττη επίδειξη ισχύος από τους οπαδούς του υπουργού.
Πιο ισχυρές απ’ όλες είναι όμως οι παραστρατιωτικές οργανώσεις της Τρίπολης, που ουσιαστικά κρατούν την κυβέρνηση σε ομηρία, απαιτώντας εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά της.
Ο Μπασάγκα θα έπρεπε να έχει προχωρήσει το σχέδιο να φέρει τις παραστρατιωτικές αυτές οργανώσεις υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο οι τέσσερις μεγαλύτερες, που συνεργάζονται υπό το όνομα «Ομάδα Προστασίας Τρίπολης», δεν έχουν καμία διάθεση να τεθούν υπό τον έλεγχο οποιουδήποτε.
Από την πλευρά του ο Μπασάγκα στην Τρίπολη συνεργάζεται με μια άλλη ένοπλη οργάνωση, την πιο οργανωμένη και επαγγελματική από όλες, την «Rada» («Δύναμη Αποτροπής») με επικεφαλής τον σαλαφιστή Αμπντεραούφ Καρά. Η οργάνωση, που ήταν πάντα ενεργή στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών και στον έλεγχο της εγκληματικότητας, έχει υπό τον έλεγχό της μια φυλακή και το αεροδρόμιο της Τρίπολης – σε πλήρη συνεργασία με την τουρκική ΜΙΤ, τη CIA και την ΜΙ6.
Το Σάββατο, πριν επιστρέψει στην Τρίπολη, ο Μπασάγκα δημοσιοποίησε επιστολή στην οποία συμφωνεί να «δικαστεί» από το προεδρικό συμβούλιο, ζητά όμως να μεταδοθεί όλη η διαδικασία ζωντανά από την τηλεόραση: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε εγώ, όμως ο λιβυκός λαός ζητά διαφάνεια», έγραφε.
Η σύγκρουση αυτή πάντως στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Τρίπολης θεωρείται «κτύπημα» για την Τουρκία η οποία έχει επενδύσει πολλά στο καθεστώς της Τρίπολης, εκτιμά στην ανάλυση του ο Guardian.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News