Χωρίς χρονοντριβή η κυβέρνηση προχωρά στην άμεση κατάθεση στον ΟΗΕ της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Χάρη στην κύρωση της συμφωνίας από τα δύο κοινοβούλια, σε Αθήνα και Κάιρο, η διαδικασία επιταχύνθηκε και ήδη προετοιμάζεται ο σχετικός διπλωματικός φάκελος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», η κατάθεση θα γίνει πριν από τη συνάντηση του υπουργού των Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την προσεχή Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία θα τεθεί επί τάπητος το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο Gymnich του Βερολίνου, όπου υιοθετήθηκε συγκεκριμένη λίστα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας αν δεν σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στην περιοχή, ο κ. Δένδιας και η ελληνική διπλωματική αποστολή έδωσαν μάχη προκειμένου να αλλάξουν οι δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ.
Η Αθήνα δεν κρύβει πια την ενόχλησή της για τη στάση και τις παρεμβάσεις του κ. Μπορέλ στο θέμα της Τουρκίας.
Σύμφωνα πάντα με «Τα ΝΕΑ», στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας και ο κύπριος ομόλογός του, Νίκος Χριστοδουλίδς, μαζί με τον πρώην γερμανό πρεσβευτή στην Ελλάδα και νυν διευθυντή στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, Γενς Πλότερ, και τον αναπληρωτή διευθυντή του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, επέφεραν ουσιαστικές αλλαγές στη τελική δήλωση Μπορέλ.
Κατά πληροφορίες, στην αρχική δήλωση γινόταν λόγος για «τουρκικά αντίμετρα» ενώ δίπλα, στις προτροπές για διμερή διάλογο, Αθήνα και Αγκυρα εμφανίζονταν να έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Ο κ. Μπορέλ είχε τη Δευτέρα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οπως είπε ο εκπροσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, «βασικός λόγος της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν να ενημερώσει για το αποτέλεσμα και τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε τόσο δημόσια, μέσα από τα μηνύματα από το Γκίμνιχ και εν συνεχεία απευθείας και προσωπικά από τον υπατο εκπρόσωπο, για τις προσδοκίες της ΕΕ από την Τουρκία για να βρεθεί λύση, ειρηνική και ήρεμη στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης ενημερώθηκε για το πώς η ΕΕ βλέπει το δρόμο προς την αποκλιμάκωση, καθώς και τα μέτρα που η ΕΕ είναι έτοιμη να πάρει – και ήδη λαμβάνει – για να αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά η οποία είναι, όπως ξεκάθαρα δήλωσαν οι υπουργοί, πηγή ανησυχίας για ολόκληρη της ΕΕ», πρόσθεσε στην ενημέρωση της Δευτέρας ο κ. Στάνο.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ «είναι πολύ ξεκάθαροι και αποφασισμένοι να δείξουν την αλληλεγγύη της ΕΕ στα δύο κράτη-μέλη που επηρεάζονται, την Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν πολύ ξεκάθαροι στην έκκλησή τους προς τις τουρκικές Αρχές να βάλουν τέλος στις μονομερείς ενέργειες οι οποίες κλιμακώνουν τις εντάσεις στη Μεσόγειο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News