481
Και μαζορέτες θα δουν από κοντά πολύ σύντομα οι μαθητές | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Υπουργείο Παιδείας: Ερχονται οι τσιρλίντερ στα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2020, 13:57
Και μαζορέτες θα δουν από κοντά πολύ σύντομα οι μαθητές
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Υπουργείο Παιδείας: Ερχονται οι τσιρλίντερ στα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2020, 13:57

Τσιρλίντερ και στα σχολεία, με στόχο όσους μαθητές θέλουν να γνωρίσουν αυτό το είδος αθλητικού χορού. Με απόφαση του προϊστάμενου της γενικής διεύθυνσης σπουδών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εγκρίνεται η άδεια εισόδου επιλεγμένων εκπροσώπων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τσίρλιντινγκ – Αθλητικού Ομαδικού Χορού σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Τσίρλιντινγκ – Αθλητικού Ομαδικού Χορού ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας άδεια για να μπορούν εκπρόσωποί της να επισκεφθούν τα σχολεία και την άδεια αυτή ενέκρινε το υπουργείο «στο πλαίσιο διάδοσης του αθλητικού πνεύματος και της ενασχόλησης των νέων παιδιών με τον αθλητισμό».

Η Ομοσπονδία έστειλε και κατάλογο στο υπουργείο με τους προτεινόμενους εκπροσώπους της, στους οποίους και εγκρίθηκε η άδεια υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες είναι:

α) Οι επισκέψεις των επιλεγμένων εκπροσώπων θα υλοποιούνται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, μετά από συνεννόηση με τους εκάστοτε Διευθυντές των σχολικών μονάδων, με απόφαση των αντίστοιχων Συλλόγων Διδασκόντων και ενημέρωση του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ11, Φυσικής Αγωγής.

β) Κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων/δραστηριοτήτων είναι υποχρεωτικό να παρίσταται εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, ορισμένος από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας.

γ) Σε περίπτωση συμμετοχής των μαθητών/τριών σε αθλητικές πρακτικές δραστηριότητες απαιτείται: Έγκυρο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) και Ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων με ευθύνη των οποίων θα εξασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτές.

δ) Κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων δεν επιτρέπεται η προώθηση, προβολή, διάθεση ή διανομή υλικού που αφορά στην άμεση ή έμμεση διαφήμιση εμπορικού προϊόντος ή προϊόντος παροχής υπηρεσιών, καθώς και η λήψη στιγμιότυπων (βιντεοσκόπηση -φωτογράφιση-ηχογράφηση)των μαθητών/τριών.

Τι είναι οι τσιρλίντερ

Το cheerleaders, όπως είναι ο διεθνής όρος για τις μαζορέτες, προέρχεται από τις λέξεις «cheer» που σημαίνει χαίρομαι, χειροκροτώ, εμψυχώνω και «leaders» που σημαίνει αρχηγοί, ηγέτες.

Αυτές που πρωτοστατούν στη χαρά, εν ολίγοις.

Εμείς στην Ελλάδα τις αποκαλούμε «μαζορέτες».

Το τσιρλίντινγκ είναι ένα άθλημα που συνδυάζει χορό (από hip hop μέχρι modern jazz), ασκήσεις ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής, αλλά και δυνατές κραυγές υποστήριξης για την εκάστοτε ομάδα που υποστηρίζουν οι μαζορέτες.

Η ιστορία του αθλήματος ξεκίνησε στις ΗΠΑ στα τέλη του 18ου αιώνα μετά τον αμερικανικό Εμφύλιο όταν φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την σκληρή μεταχείρισή τους .

Αρχικά μάλιστα, ο χώρος του τσιρλίντινγκ ήταν ανδροκρατούμενος.

Η πρώτη εμφάνιση τσιρλίντερ ήταν το 1869 σε αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου ανάμεσα στα πανεπιστήμια Πρίνστον και Ράτγκας.

Κατά την διάρκεια του αγώνα φοιτητές-τσιρλίντερ υποστήριξαν τις ομάδες τους με τραγούδια και συνθήματα.

Ο δρόμος για την συμμετοχή των γυναικών στο άθλημα άνοιξε ουσιαστικά μετά το 1940, με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι περισσότεροι άνδρες έφυγαν για τα μέτωπα.

Μέσω του αμερικανικού κινηματογράφου αλλά και του ΝΒΑ, το cheerleading εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και σήμερα η παγκόσμια ομοσπονδία ICU έχει περίπου 100 ομοσπονδίες-μέλη σε όλο τον κόσμο και 4,5 εκατ. αθλητές σε όλη την υφήλιο, εκ των οποίων 1,5 εκατ. είναι στις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα το άθλημα έχει μία εντυπωσιακά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια και εκπροσωπείται από την ομώνυμη Ελληνική Ομοσπονδία (Hellenic Cheerleading Federation).

Πλέον οι μαζορέτες δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των ομάδων μπάσκετ, αλλά τσιρλίντερ διαθέτουν έως και οι ομάδες βόλεϊ ή εκείνες του μπιτς-βόλεϊ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...