Αυστηρό μήνυμα για την Άγκυρα έστειλε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δηλώνοντας το βράδυ της Παρασκευής ότι τήρησε σκληρή στάση αυτό το καλοκαίρι απέναντι στις πράξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου «να θέσει τις κόκκινες γραμμές», επειδή η Άγκυρα σέβεται μόνο τις πράξεις και όχι τα λόγια.
Η Γαλλία υιοθέτησε μια σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έθεσε «κόκκινες γραμμές» στις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν σημειώνοντας πως η Άγκυρα «σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις».
«Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική “κόκκινων γραμμών”. Την εφάρμοσα στη Συρία», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Δεν αναπτύξαμε έναν στόλο στην ανατολική Μεσόγειο αλλά είπαμε απλά ότι θεωρούμε πως οι αναπτύξεις που πραγματοποιήθηκαν (από την Τουρκία) συνιστούν πρόκληση», αιτιολόγησε ο Γάλλος πρόεδρος και σημείωσε ότι «δεν θεωρώ πως τα τελευταία χρόνια η στρατηγική της Τουρκίας είναι η στρατηγική ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ… όταν έχετε μια χώρα που επιτίθεται στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες ή στην κυριαρχία δύο μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
«Είχαμε έναν χρήσιμο ρόλο. Η Γερμανία και οι εταίροι μας αρχίζουν να συμφωνούν μαζί μας ότι η τουρκική ατζέντα σήμερα θέτει πρόβλημα. Είχα μακρά συζήτηση με την καγκελάριο Μέρκελ το καλοκαίρι, (…) όλοι βλέπουν ότι υπάρχει πρόβλημα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «είναι σαφές ότι υπάρχει μια σειρά προϋποθέσεων προκειμένου να επαναληφθεί ένας διάλογος εμπιστοσύνης».
Και κατέληξε, μεταξύ άλλων: «Η στρατηγική που είναι η δική μας, υπογράμμισε ο Μακρόν, είναι να έχουμε μια κοινή θέση, η οποία καθιστά δυνατή την επανέναρξη μιας πιθανής σχέσης με την Τουρκία στη βάση προηγούμενων απαιτήσεων για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών μας, και πίσω επίσης η επανέναρξη ενός θετικού διαλόγου: η Τουρκία είναι εταίρος σε θέματα μετανάστευσης, η Τουρκία πρέπει να είναι εταίρος σε ενεργειακά θέματα, ένας ειρηνικός εταίρος, η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε ένα πρόγραμμα τελωνειακής ένωσης μαζί μας»
Νωρίτερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ παρουσίασε προφορικά κατάλογο με συγκεκριμένες επιλογές για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος Μπορέλ φαίνεται πως έχει τύχει ευρείας αποδοχής από τους ΥΠΕΞ της Ευρώπης των «27» και πλέον το πακέτο των μέτρων κατά της Τουρκίας παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου.
Απαντώντας στη λίστα κυρώσεων που εξετάζει η ΕΕ σε βάρος της, η Άγκυρα κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε πως «κυρίως το Καστελόριζο αλλά και τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ επιτέθηκε στην ΕΕ σημειώνονται πως «η άνευ όρων υποστήριξη που δίνει η ΕΕ με τη δικαιολογία της αλληλεγγύης σε αυτό το δίδυμο χωρών, αυξάνει περισσότερο την ένταση», και τόνισε πως «δεν έχει το δικαίωμα η ΕΕ να επικρίνει και να ζητάει τον τερματισμό των δραστηριοτήτων ερευνών υδρογονανθράκων εντός της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News