Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης (χωρικά ύδατα), προς δυσμάς, από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης – ένα δικαίωμα που, όπως επεσήμανε με νόημα, η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές.
Επί 46 χρόνια επικαλούμασταν κυριαρχικά δικαιώματα, στα οποία όμως δεν είχαμε δώσει υπόσταση, σημείωσε ο Πρωθυπουργος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.
Και σήμερα, ανακοίνωσε, «με νομοσχέδιο που καταθέτουμε στην Βουλή, η Ελλάδα διευρύνει τα χωρικά της ύδατα προς δυσμάς από τα έξι στα 12 μίλια! Η Ελλάδα Μεγαλώνει. Το έχουν πει και άλλοι (σ.σ. οι ανακοινώσεις Τσίπρα-Κοτζιά, κατά την τελετή αποχώρησης του δεύτερου από το υπουργείο Εξωτερικών / θυμηθείτε περισσότερα εδώ), αλλά εμείς το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μια θαλάσσια περιοχή -συγκεκριμένα στο Ιόνιο έως Ταίναρο- σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Ένα δικαίωμα που η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει και σε άλλες περιοχές και έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας και τον κανόνα μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση είναι μικρότερη των 6 ή 12 μιλίων. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερώσει τους ομολόγους του Ιταλίας και Αλβανίας».
Η κυβέρνησή μας ακολουθεί ενεργή διπλωματία, τόνισε, δίνοντας συγχαρητήρια στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τα στελέχη του ΥΠΕΞ για την ταχεία ολοκλήρωση αμφότερων των συμφωνιών.
Οπως υπογράμμισε, η διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τις γειτονικές χώρες επαναφέρει το Διεθνές Δίκαιο και επιτρέπει την αξιοποίηση κοινών πόρων. Οι συνθήκες επαναθεμελιώνουν στην περιοχή ένα καθεστώς νομιμότητας.
«Το αμήχανο “παρών” ισούται με “απών” από την ιστορική ευθύνη»
Ηταν επείγουσα, συνέχισε, η άμεση οριοθέτηση με την Αίγυπτο, συμφωνήσαμε σε μια γραμμή οριοθέτησης που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο – σε μία αναφορά που ανέδειξε την αξία της διπλωματίας στην επιτεύξη τέτοιου είδους δύσκολων, κατά ορισμένους, αλλά αναγκαιων συμβιβασμών.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά -για όσους επιμένουν να το αμφισβητούν- ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο αναγνωρίζει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα νησιά μας (και ΑΟΖ) .
Live | Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.
Geplaatst door Kyriakos Mitsotakis op Woensdag 26 augustus 2020
«Σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος, η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την ΑΟΖ» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως τα νησιά μας, και το Καστελόριζο, έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Η Ελλάδα, τόνισε, διατηρεί ενεργά τα κυριαρχικά της δικαιώματα τόσο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού όσο και δυτικά του 26ου.
Οσον αφορά την τρέχουσα ένταση στις ελλητουρκικές σχέσεις, το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς την Αγκυρα ήταν σαφές: «Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει:
«Οσο κάποιοι καταπατούν το Διεθνές Δίκαιο, θα αντιμετωπίζονται ως ταραξίες. Οι θέσεις μας είναι κρυστάλλινες απέναντι στην Τουρκία. Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι σε επιφυλακή, αλλά ταυτόχρονα είμαστε δυνατοί και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
« Δεν υπάρχει καλύτερη επιβεβαίωση των χειρισμών μας από τις σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κάλεσμα σε ΣΥΡΙΖΑ: Αναθεωρείστε την στάση σας
Απο την ομιλία του Πρωθυπουργού δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στο «παρών» που επέλεξε να πει στη συμφωνία με την Αίγυπτο ο ΣΥΡΙΖΑ – λόγω εσωκομματικών ισορροπιών (βλ. ρεύμα Κοτζιά, καθώς ο πρώην υπ. Εξωτερικών προβάλλει τελευταία ως ένας εκ των σφοδρότερων επικριτών της συμφωνίας που ποτέ ο ίδιος δεν κατάφερε να προχωρήσει) .
Απευθυνόμενος τέλος, στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως θα είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα ζητά ονομαστική ψηφοφορία για να ψηφίσει «παρών» και να μην εκφράσει ξεκάθαρη θέση.
«Η αποχή από την ψηφοφορία σημαίνει υπεκφυγή και το αμήχανο “παρών” ισούται με “απών” από την ιστορική ευθύνη», σχολίασε, καλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει στάση κατά την ονομαστική ψηφοφορία της Πέμπτης (εδώ), ώστε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, να πάει στο Συμβούλιο Εξωτερικών στο Βερολίνο με ψηφισμένες τις συμφωνίες.
«Θα είναι ευχής έργο να αναθεωρήσετε τη στάση σας, ώστε η εθνική γραμμή να είναι σαφής, κοινή και ευθεία», είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία έχει επιβληθεί η «γνωστή» κομματική πειθαρχία ενόψει της ψηφοφορίας.
Προηγουμένως, επεσήμανε πως αμφότερες οι συμφωνίες είναι καθοριστικές για τα εθνικά μας συμφέροντα. Γι’ αυτό και όπως είπε απευθυνόμενος στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, «ο λόγος μας ειδικά σήμερα πρέπει να είναι μετρημένος. Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις σημερινές μας τοποθετήσεις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News