331
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Τρίτης |

Μαγιορκίνης: Ηπιότερο του αναμενόμενου το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα – προσοχή στα τέλη Σεπτεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2020, 18:31
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Τρίτης
|

Μαγιορκίνης: Ηπιότερο του αναμενόμενου το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα – προσοχή στα τέλη Σεπτεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2020, 18:31

Τα μοντέλα των λοιμωξιολόγων που προέβλεπαν 400 κρούσματα στις 9 Αυγούστου, ευτυχώς δεν επαληθεύθηκαν, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων για τον κορονοϊό, που επανήρθε από σήμερα και πλέον θα γίνεται κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 6 το απόγευμα.

Ο κ. Μαγιορκίνης, που αντικαθιστά τον Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση αυτής της εβδομάδας, είπε ότι τα αρνητικά ρεκόρ απετράπησαν χάρη στα μέτρα που έλαβε εγκαίρως η πολιτεία και τα τήρησαν οι πολίτες.

Ο καθηγητής τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της χρήσης μάσκας ως ένα από αυτά τα μέτρα, αλλά και τους υπόλοιπους περιορισμούς που ελήφθησαν τοπικά σε διάφορες περιοχές. Διαφορετικά, θα είχαμε δραματική διασπορά σε όλη τη χώρα, είπε.

«Η μάσκα είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε και θα τη χρησιμοποιήσουμε εκτεταμένα», είπε ο καθηγητής.

«Το δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο του αναμενόμενου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η πανδημία είναι ακόμα εδώ και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεφύγει εκτός ελέγχου.

Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη προσοχής από τους νέους και είπε ότι όσοι επιστρέφουν από διακοπές πρέπει να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές και εκδηλώσεις για 7-10 ημέρες.

«Η επέκταση στις νεαρές ηλικίες αναμένεται να οδηγήσει σε σχετικά μικρό αριθμό βαρέων περιστατικών, και οι χρονιές επιπτώσεις δεν είναι πλήρως κατανοητές, ενώ η επιδημία στην ηλικιακή ομάδα των νέων δεν είναι κλειστή, και μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή μεταδόσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με δραματικές συνέπειες» προειδοποίησε ο ίδιος.

«Ο ιός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα, ακολουθεί δυναμική υπερμετάδοσης, για αυτό η ανάσχεση του δεύτερου κύματος, που είναι μικρότερη του αναμενόμενου, είναι εφικτή», σχολίασε ο επιδημιολόγος.

Είπε ακόμα, ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ο κόσμος αρχίζει να συγκεντρώνεται σε κλειστούς χώρους, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας.

Τέλος, αναφέρθηκε στην περίπτωση του ασθενούς που επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκε δεύτερη φορά από κορονοϊό στο Χονγκ Κονγκ και είπε ότι περιμένει να δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό η έρευνα των εκεί γιατρών, όμως από ό,τι φαίνεται, η επαναμόλυνση δεν συνοδεύεται από βαρύτερη κλινική εικόνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...