Με μια βάρκα που μπάζει από παντού νερά μοιάζει πλέον η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη. Τα κρούσματα ξεπηδούν κατά χιλιάδες, αλλά τον τόνο δίνει η αισιοδοξία ότι το εκ νέου διογκούμενο φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί χωρίς καθολικά μέτρα. Αν όμως τα πράγματα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο;
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, όπως τονίζουν οι Financial Times, καταγράφεται στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Δύο είναι οι πηγές ανησυχίας: η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές εντός και εκτός της χώρας τους και, από την άλλη, η νέα σχολική χρονιά που αρχίζει οσονούπω.
Αν και τα περιστατικά COVID-19 επιστρέφουν στα αριθμητικά επίπεδα του Απριλίου και του Μαΐου, καμία χώρα δεν θα άντεχε εύκολα να κλείσει τους πολίτες στα σπίτια τους, βάζοντας λουκέτο στην οικονομία.
Στην Ισπανία, που θρήνησε πάνω από 30.000 νεκρούς, τα νέα κρούσματα μόνο σήμερα, Παρασκευή ξεπέρασαν τις 9.600 φέρνοντας τη χώρα στον ανησυχητικό αριθμό των 153 περιπτώσεων ανά 100.000 ανθρώπους. Αυξητικά κινούνται και οι θάνατοι.
Από ρεκόρ σε ρεκόρ κινείται και η Γερμανία με πάνω από 1.500 νέα περιστατικά τη Παρασκευή, αναγκάζοντας το Ινστιτούτο Κοχ να σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου. Τι φταίει; Το Ινστιτούτο λέει ότι είναι τα πάρτι και οι οικογενειακές συνάξεις, αλλά και οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές του ανέμελοι.
Στη Γαλλία οι φορείς είναι νέοι και κυρίως ασυμπτωματικοί, γεγονός που εξηγεί γιατί οι νοσηλείες (και ειδικά σε ΜΕΘ) είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Κοντά στα επίπεδα των 1.400 κρουσμάτων κινείται και η Ιταλία, που επίσης είχε πάνω από 30.000 νεκρούς.
Είναι, φυσικά, και η Ελλάδα που καταγράφει αριθμό περιστατικών που ξεπερνά συστηματικά τους μήνες του λοκντάουν. Οι διακοπές και τα πάρτι με νέους στα νησιά έφεραν την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, γράφουν οι FT.
Επιτυχημένη, από την άλλη πλευρά, είναι στο μέτρο του δυνατού η κατάσταση στο Βέλγιο, όπου η πανδημία ήταν στο πρώτο κύμα σχεδόν εκτός ελέγχου με περίπου 10.000 νεκρούς.
Τα τοπικά ξεσπάσματα του «δεύτερου γύρου» αντιμετωπίστηκαν με περιοριστικά μέτρα που επέτρεψαν τη σταθεροποίηση της κατάστασης.
Παρά, λοιπόν, το ότι οι αριθμοί είναι όλο και χειρότεροι, οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να αποφύγουν όσο μπορούν δραστικά μέτρα σε επίπεδο χώρας. Επειτα από το λοκντάουν που πλήγωσε βαθιά τις οικονομίες – το 2020 και ειδικά το δεύτερο τρίμηνο θα είναι ένα από τα χειρότερα όλων των εποχών – θέλουν να δώσουν χρόνο στην επιστροφή από την ύφεση.
Η έμφαση είναι όμως στον έλεγχο της διασποράς παρά στην πλήρη εξάλειψη του ιού. Ενας από τους ηγέτες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε εξάλλου ότι «δεν υπάρχουν κοινωνίες χωρίς ρίσκο».
Την Παρασκευή η χώρα του κατέγραψε πάνω από 6.100 κρούσματα, η χειρότερη επίδοση μετά τη λήξη του λοκντάουν. Ο Μακρόν επέμεινε στη δυνατότητα ελέγχου της πανδημίας που δίνουν τα τοπικής εμβέλειας μέτρα, αποκλείοντας τα γενικευμένα.
Την ανησυχία της δεν έκρυψε ούτε η Ανγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας υποσχέθηκε την ανάσχεση της πανδημίας, όχι όμως και χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τη κοινωνική ζωή.
Πάντως οι ειδικοί αισιοδοξούν με μέτρο. Επισημαίνουν ότι δεν θα δούμε ξανά τα επίπεδα του Μαρτίου και του Απριλίου με τους εκατοντάδες θανάτους ανά ημέρα και ανά χώρα. Ούτε όμως και αυτά των ενεργών κρουσμάτων που, για παράδειγμα, στη Γαλλία έφταναν τις 400.000 στο αποκορύφωμα της πανδημίας έναντι 20.000 σήμερα. Παρήγορες οπωσδήποτε οι εκτιμήσεις, αλλά ο κορονοϊός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News