228
H Aνγκελα Μέρκελ δεν έκρυψε την ανησυχία για το σκηνικό έντασης στην Αν. Μεσόγειο | Reuters

Μέρκελ: Ανησυχώ, απαιτείται αποκλιμάκωση και επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2020, 17:21
H Aνγκελα Μέρκελ δεν έκρυψε την ανησυχία για το σκηνικό έντασης στην Αν. Μεσόγειο
|Reuters

Μέρκελ: Ανησυχώ, απαιτείται αποκλιμάκωση και επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2020, 17:21

Την ανησυχία της για την κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής για τη Λευκορωσία, επαναλαμβάνοντας πόσο σημαντική και αναγκαία είναι η επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδος – Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη της όσον αφορά τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή, η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι επιθυμία της είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, το Βερολίνο ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου προς επίλυση των διαφορών, για να επαναλάβει την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου που είχε σταματήσει το 2016.

Για τα περαιτέρω παρέπεμψε στην ειδική Σύνοδο Κορυφής τον Σεπτέμβριο, εκτιμώντας ότι η σύνοδος θα αποτελέσει ευκαιρία εμβάθυνσης στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας, ετέθη στην τηλεδιάσκεψη κορυφής της Τετάρτης.

Πέραν της Λευκωσίας, σημείωσε, «ορισμένα κράτη-μέλη έθεσαν το θέμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο» και για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι οι «27» εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, επαναβεβαιώνοντας τα πρόσφατα συμπεράσματα για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο βέλγος πολιτικός υπογράμμισε εξάλλου ότι στο τραπέζι παραμένουν όλες οι επιλογές για την Τουρκία, παραπέμποντας για τη συνέχεια της συζήτησης, στην ειδική σύνοδο που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...