1062
Ο Αλέξης Τσίπρα σε φωτογραφία από την προσφατη επίσκεψή του στην Κω | INTIMEnews

«Ελλειμμα στρατηγικής»: Ο Τσίπρας βγήκε να μιλήσει για τα ελληνοτουρκικά με άρθρο στην «Εφ. Συν.»

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2020, 13:43
Ο Αλέξης Τσίπρα σε φωτογραφία από την προσφατη επίσκεψή του στην Κω
|INTIMEnews

«Ελλειμμα στρατηγικής»: Ο Τσίπρας βγήκε να μιλήσει για τα ελληνοτουρκικά με άρθρο στην «Εφ. Συν.»

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2020, 13:43

Με άρθρο του (εδώ) στη φιλόξενη «Εφημερίδα των Συντακτών», που τελευταία έχει προκαλέσει αντιδράσεις με την αρθρογραφία της (εδώ) για τα εθνικά θέματα και τη νέα κρίση στα ελληνοτουρκικά, ο Αλέξης Τσίπρας επανεμφανίζεται στο προσκήνιο για να καταγγείλει «έλλειμμα στρατηγικής» στην κυβέρνηση, το οποίο, όπως εκτιμά, «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Στο άρθρο του που δημοσιεύεται την ημέρα που είναι σε εξέλιξη η κορύφωση του διπλωματικού ντεμαράζ της κυβέρνησης, με το τετ α τετ Δένδια – Πομπέο στη Βιέννη και την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο (μεταξύ άλλων θεμάτων της ατζέντας της), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «η  κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας δεν αποτελεί κεραυνό εν αίθρια», αλλά όπως υπογραμμίζει,  «το ερώτημα που γεννάται είναι ποια είναι η δίκη μας στρατηγική».

Επιχειρώντας μία αναδρομή στις διπλωματικές κινήσεις που είχαν γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ανάμεσά τους και η επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017, με τις γνωστές προκλήσεις του τούρκου προέδρου μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο και τις φιέστες με τους «συμπατριώτες του Τούρκους», όπως μονότονα επαναλάμβανε, στη Δυτική Θράκη–, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι παρά τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις, «οι  δίαυλοι παρέμειναν ανοιχτοί στο υψηλότερο επίπεδο, ακόμη και αν αυτό είχε ως συνέπεια να παρακολουθήσει η διεθνής κοινή γνώμη μία αληθινή αντιπαράθεση σε ζωντανή μετάδοση, την ώρα των επίσημων δηλώσεων».

Αναφορά όπως ήταν επόμενο, κάνει και στη δική του επίσκεψη τον Φεβρουάριο του 2019 στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, τη Χάλκη και την Αγία Σοφία, σχολιάζοντας ότι ήταν «οι μέρες που η Ελλάδα είχε καταφέρει να βγει από μια περίοδο πολυετούς ακινησίας στην εξωτερική της πολιτική».

Το μήνυμά προς την Τουρκία τότε, τονίζει, ήταν σαφές –σταθερά για 4 χρόνια– ότι είχε έρθει η ώρα για επανέναρξη διερευνητικών για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Δυστυχώς η Τουρκία ουδέποτε ανταποκρίθηκε, αν και η επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ήταν ένα θετικό μήνυμα». Σήμερα, όμως, «ενάμιση χρόνο μετά, όλα μοιάζουν να έχουν αλλάξει προς το χειρότερο», είναι η διαπίστωση στην οποία προβαίνει ο πρώην πρωθυπουργός.

«Τον Ιούνιο του ’19, η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε, μαζί με τη Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τη παράνομη δραστηριότητα ερευνών και εξορύξεων στην Κυπριακή ΑΟΖ (…) από τον Ιούλη του ’19, όμως, η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδίκησε ποτέ την επέκτασή τους σε περίπτωση που η Τουρκία θα έκανε πράξη τις απειλές της για παράνομες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», σημειώνει μεταξύ άλλων στην κριτική του προς την κυβέρνηση και τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Από το άρθρο του κ. Τσίπρα δεν θα μπορούσε να λείψει η κριτική για τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Οπως λέει, αν και ορθώς η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη σύναψη της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας, «δεν προχώρησε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο με την προοπτική να κάνει το ίδιο στη Νότια και Ανατολική Κρήτη ανάλογα με τις εξελίξεις, όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός του ΥΠΕΞ» (που βέβαια δεν είχε μπει ποτέ σε φάση υλοποίησης από τη δική του κυβέρνηση (σ.σ. οι σχετικές ανακοινώσεις είχαν γίνει την ημέρα της αποχώρησης του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών λόγω της γνωστής σύγκρουσής του με τον τότε συγκυβερνήτη της χώρας Πάνο Καμμένο).

Ομοίως ως προς τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι με μια τέτοια συμφωνία –η οποία επίσης επί των ημερών του είχε μείνει στις καλένδες– «αποδυναμώνουμε τα επιχειρήματά μας, πριν καν τα προβάλουμε σε μια διαπραγμάτευση με στόχο την επίλυση της διαφοράς μας στη Χάγη».

«Αν επίσης, βασική θέση της Τουρκίας και κόκκινη γραμμή από πλευράς της, εδώ και χρόνια, είναι ο 28ος μεσημβρινός, τότε η οριοθέτηση με την Αίγυπτο που φτάνει πριν από το όριο αυτό, δημιουργεί de facto την εντύπωση ότι η Ελλάδα αφήνει την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις», επιμένει και «η Navtex της Τουρκίας για τις έρευνες του Ορουτς Ρέις που ακολούθησαν, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν», υποστηρίζει, σε μία διατύπωση για την οποία ήδη πανηγυριζουν στη γείτονα (δείτε πιο κάτω την υποδοχή της απο τον τουρκικό Τύπο).

Οσο για τις διαπραγματεύσεις της δικής του κυβέρνησης με την Αίγυπτο, παραδέχεται ότι στόχος της ήταν μια «τμηματική συμφωνία», καθώς «η συνολική διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει χωρίς στο τραπέζι του διαλόγου να κάθεται και η Τουρκία».

Κλείνοντας, και με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις με «την προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το Ορουτς Ρεις, ακριβώς στην περιοχή που ορίζεται από την οριογραμμή της Συμφωνίας μας με την Αίγυπτο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτάται «ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Αν είναι οι διερευνητικές και η Χάγη –όπως είναι σαφώς για τον ΣΥΡΙΖΑ–, τότε στόχος πρέπει να είναι κινήσεις που τουλάχιστον ενισχύουν και δεν αποδυναμώνουν τη θέση και τα επιχειρήματά μας. Αν, πάλι, η στρατηγική μας δεν είναι η Χάγη και είναι μόνο η ανάσχεση της Τουρκίας και η σύναψη διμερώς με άλλα κράτη συμφωνιών, έστω και τμηματικά, αφήνοντας τη Τουρκία απέξω, τότε καλό είναι να το ξεκαθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά σε αυτή τη περίπτωση θα έπρεπε να είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε όλα τα τμήματα αυτά, αποτρέποντας στην πράξη τις έρευνες του τουρκικού σκάφους», συμβουλεύει μεταξύ άλλων.

Ετσι ακριβώς, υπενθυμίζει, έγινε και τον Οκτώβριο του ’18, «όταν μάλιστα δεν είχαμε ούτε τουρκολιβυκο σύμφωνο, ούτε τμηματική Συμφωνία με την Αίγυπτο, ούτε κοντινή τη προοπτική της Χάγης».

«Φοβάμαι», συνεχίζει, «ότι σήμερα δεν κάνουμε ούτε αυτό. Και κυρίως δεν έχουμε σαφή στόχο και στρατηγική. Ούτε τη μία ούτε την άλλη. Γι’ αυτό έχω ζητήσει επανειλημμένα τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να αντιμετωπίσουμε το κενό αυτό».

«Σε κάθε περίπτωση, το έλλειμμα στρατηγικής και η υποταγή και της εξωτερικής πολιτικής στην εύκολη επικοινωνία και στο πρόσκαιρο πολιτικό όφελος εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είναι το συμπέρασμα στον οποίο καταλήγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, στο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Πανηγυρισμοί στην Τουρκία για την «παρέμβαση» Τσίπρα

Το χείριστο timing της  «παρέμβασης Τσίπρα» για τα ελληνοτουρκικά αποδεικνύεται από τον τρόπο που έγιναν δεκτές οι αναφορές του στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ, από τον τουρκικό Τύπο.

«Πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Τσίπρας: Με τη συμφωνία με την Αίγυπτο δώσαμε στην Τουρκία ό,τι ήθελε», γράφει σε πανηγυρικό τόνο η Γενί Σαφάκ παραθέτοντας το επίμαχο απόσπασμα από το άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Λοιπά σχόλια περιττεύουν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...