Για τη Βρετανία η ανακοίνωση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας για την πορεία της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ένα διπλό ψυχολογικό σοκ: η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους έφτασε σε βάθος ρεκόρ (20,4%), γεγονός που απέδειξε ότι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Τζόνσον για αναζήτηση αρχικά της περιβόητης «ανοσίας της αγέλης» και η καθυστερημένη λήψη περιοριστικών μέτρων είχε τελικά ένα τρομακτικό διπλό αποτέλεσμα, τόσο για την οικονομία, όσο βεβαίως και για τη δημόσια υγεία της χώρας, η οποία μετρά τους περισσότερους νεκρούς από τον κορονοϊό (41.329) από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Οι New York Times, στην ανάλυσή τους, σημείωσαν ότι το «νέο ρεκόρ» της Βρετανίας είναι ότι η ύφεση που κατέγραψε είναι χειρότερη και από αυτή στην Ευρώπη και από τη Βόρεια Αμερική. «Δεκαεπτά χρόνια οικονομικής ανάπτυξης εξαϋλώθηκαν στο καθυστερημένο και μακρύ βρετανικό lockdown», παρατήρησε το νεοϋορκέζικο φύλλο.
«Οι λόγοι για αυτή τη δριμύτατη πτώση στο δεύτερο τρίμηνο οφείλονται στο γεγονός ότι η (βρετανική) οικονομία βασίζεται περισσότερο στην κατανάλωση και το lockdown είχε περισσότερη διάρκεια σε σύγκριση με κάθε άλλη γειτονική χώρα» προσέθεσε στην ανάλυσή της η Εσε Νέλσον των NY Times.
Και οι Financial Times, στο πρωτοσέλιδο θέμα τους, σημείωσαν ότι οι αναλυτές υπογραμμίζουν την επίπτωση της πολυήμερης αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας. Η Βρετανία καθυστέρησε να λάβει περιοριστικά μέτρα και όταν τελικά τα επέβαλε, χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να μπορέσει να επανέλθει σε κάποια μορφή κανονικότητας. Και όλα αυτά ενώ η χώρα θρηνούσε καθημερινά εκατοντάδες νεκρούς από την επιδημία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον νόσησε και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην Εντατική στις αρχές Απριλίου (εδώ).
Ως γνωστόν και μολονότι ο ΠΟΥ είχε κηρύξει επισήμως πανδημία τον περασμένο Μάρτιο, ο Μπόρις Τζόνσον είχε αρνηθεί να διατάξει μέτρα για προστασία των πολιτών, ιδίως των πιο ευάλωτων –μάλιστα, με μια δόση κυνισμού είχε προετοιμάσει τους Βρετανούς ότι θα χάσουν δικούς τους, ως θυσία στην κατάκτηση της «ανοσίας της αγέλης». Τελικά ανακοίνωσε μέτρα με καθυστέρηση δύο εβδομάδων (εδώ) με συνέπεια και να μην αποφύγει τις ανθρώπινες απώλειες και να δει την οικονομία της χώρας να καταβαραθρώνεται…
- Διαβάστε: Η ανοσία και η ανοησία της αγέλης
Η βρετανική εθνική στατιστική υπηρεσία σημείωσε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγράψει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου από την έναρξη των τριμηνιαίων στατιστικών μετρήσεων το 1955.
Η μεγαλύτερη υποχώρηση του ΑΕΠ καταγράφηκε τον Απρίλιο, οπότε βρίσκονταν σε ισχύ μέτρα σχεδόν ολικού lockdown, με σχεδόν πλήρη παύση της οικονομικής δραστηριότητας και μείωση της παραγωγής κατά 20%. Τον Μάιο, με την επανέναρξη της λειτουργίας των εργοταξίων και της μεταποιητικής δραστηριότητας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανέκαμψε κατά 2,4%, για να ακολουθήσει επιτάχυνση κατά 8,7% τον Ιούνιο.
Η ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ακολούθησε ένα -2,2% του ΑΕΠ κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους (Ιανουάριος – Μάρτιος), εξαιτίας της κρίσης της επιδημίας του κορονοϊού.
Κατά τα δύο τρίμηνα ύφεσης, το βρετανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 22,1%, λίγο λιγότερο από το -22,7% που καταγράφηκε στην Ισπανία, αλλά περισσότερο από το διπλάσιο του -10,6% που καταγράφηκε στις ΗΠΑ την ίδια χρονική περίοδο.
Ειδικά κατά το δεύτερο τρίμηνο, το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, χειρότερη από το -18,5% της Ισπανίας και πολύ χειρότερη από το -13,8% της Γαλλίας.
«Εχω πει κατά το παρελθόν ότι μας περιμένουν δύσκολοι καιροί. Τα σημερινά νούμερα το επιβεβαιώνουν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη χάσει την εργασία τους και, δυστυχώς, τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι. Αλλά υπάρχουν δύσκολες επιλογές που πρέπει να γίνουν. Θα περάσουμε αυτήν τη θύελλα», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.
Οι αναλυτές της βρετανικής Pantheon Macroeconomics σημείωσαν ότι «οι επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι χειρότερες από των εταίρων της σε υπερθετικό βαθμό».
Η ύφεση μπορεί να αποδοθεί στον υψηλό βαθμό εξάρτησης από τον τομέα των υπηρεσιών, κυρίως στην κατάρρευση την κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του lockdown «και στον υψηλό βαθμό απασχόλησης γονέων, οι οποίοι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους», ανέφεραν οι ίδιοι αναλυτές, οι οποίοι δεν είναι αισιόδοξοι: αυτά τα «διαρθρωτικά μειονεκτήματα» της βρετανικής οικονομίας θα συνεχίσουν να φρενάρουν την ανάκαμψη τόσο κατά το τρίτο όσο και κατά το τέταρτο τρίμηνο.
Το σοκ της πανδημίας δεν αμβλύνθηκε παρά ελάχιστα από τα πρωτοφανή μέτρα υποστήριξης της οικονομίας, με τη διοχέτευση από την κυβέρνηση δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών μέσω δανείων ή επιχορηγήσεων για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, καθώς επίσης και από την αγορά στοιχείων ενεργητικού από την Τράπεζα της Αγγλίας και τη μείωση σε ιστορικό χαμηλό των επιτοκίων.
Η ύφεση έχει προκαλέσει ήδη βαριές κοινωνικές συνέπειες με τη μείωση κατά 730.000 του αριθμού των ατόμων που έχουν απασχόληση ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Δεν περνά σχεδόν μέρα χωρίς την ανακοίνωση κατάργησης χιλιάδων θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις που ανησυχούν για το προγραμματισμένο για τον Οκτώβριο τέλος του προγράμματος επιδότησης της απασχόλησης.
Για το σύνολο του έτους, η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 9,5%, αλλά αναμένει βραδύτερη ανάκαμψη το 2021 και επιστροφή στους προ της πανδημίας ρυθμούς το 2022.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News