1014
Ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών Κώστας Καραμανλής (στο μέσον) και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (τρίτος από αριστερά) στη Γέφυρα Βασιλικού της Χαλκίδας | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ

Ο Καραμανλής στην Εύβοια: «Αμεσα και χωρίς γραφειοκρατία το επίδομα»

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2020, 20:59
Ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών Κώστας Καραμανλής (στο μέσον) και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (τρίτος από αριστερά) στη Γέφυρα Βασιλικού της Χαλκίδας
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ

Ο Καραμανλής στην Εύβοια: «Αμεσα και χωρίς γραφειοκρατία το επίδομα»

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2020, 20:59

Στις περιοχές της Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες μετέβη την Τρίτη 11 Αυγούστου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη. Ο υπουργός τόνισε ότι το επίδομα στους πληγέντες θα δοθεί άμεσα και χωρίς γραφειοκρατία, ενώ ανακοίνωσε πρόγραμμα έργων ύψους περίπου 240 εκατ. ευρώ το οποίο βγάζει την περιοχή από την ιδιότυπη απομόνωση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Κατά την παρουσία τους στις πληγείσες περιοχές, ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας συναντήθηκαν με κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου, που από τη Δευτέρα βρίσκονται στην Εύβοια. Πραγματοποίησαν αυτοψία στις γέφυρες που υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τη θεομηνία και στη συνέχεια συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τις τοπικές αρχές, που διεξήχθη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. (Οι σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για την Εύβοια εδώ.)

«Αυτές τις δύσκολες ώρες οι σκέψεις όλων μας είναι πρώτα απ’ όλα στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους» τόνισε στις δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και προσέθεσε: «Θα ήθελα επίσης να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους εδώ και δυο μέρες εργάζονται άοκνα και κατάφεραν να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

»Οφείλω ασφαλώς να ευχαριστήσω και τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών που έσπευσαν εδώ από χτες για να καταγράψουν τις ζημιές και να βοηθήσουν την κατάσταση. Οι εικόνες από την καταστροφή που άφησε πίσω της η θεομηνία, είναι σκληρές. Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την περιοχή και τους ανθρώπους της. Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτονόητο ότι θα τηρηθούν στο έπακρο. Το τελευταίο που ενδιαφέρει τούς πολίτες είναι ποιος έχει αρμοδιότητα για τι. Γι’ αυτό και το υπουργείο Υποδομών βρέθηκε εδώ από την πρώτη στιγμή μετά την καταστροφή, συνδράμουμε και θα συνδράμουμε πολύ πέραν των τυπικών αρμοδιοτήτων μας».

Στο πλαίσιο αυτό, ως υπουργείο Υποδομών «δουλεύουμε εντατικά σε τρεις κατευθύνσεις», τόνισε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε: «Πρώτον, να στηρίξουμε τους ανθρώπους που επλήγησαν οι περιουσίες τους. Με εφάπαξ επίδομα 5.000 ευρώ, αλλά και με επιπλέον σημαντική κρατική αρωγή για εργασίες επισκευής σε σπίτια και επιχειρήσεις. Το επίδομα θα δοθεί άμεσα και με όσο το δυνατόν ταχύτερες διαδικασίες, το τονίζω αυτό. Δεν πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να μπλέξουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

 »Δεύτερον, να αποκαταστήσουμε τις υποδομές της περιοχής. Το υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει να επισκευασθούν οι γέφυρες που επλήγησαν και να αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο που καταστράφηκε.

»Και τρίτον, να προχωρήσει γρήγορα η υλοποίηση σημαντικών έργων που προγραμματίζουμε για την περιοχή. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε ένα πρόγραμμα έργων ύψους περίπου 240 εκατ. ευρώ το οποίο βγάζει την Εύβοια από την ιδιότυπη απομόνωση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Τα έργα αυτά είναι η παράκαμψη Χαλκίδας – Ψαχνών, η παράκαμψη Βασιλικών και η παράκαμψη Αμαρύνθου.

»Το ελληνικό κράτος καλείται να αποδείξει ότι έχει αλλάξει οριστικά. Οι συμπολίτες μας στην Εύβοια να είναι βέβαιοι ότι τα λόγια σύντομα θα γίνουν πράξη και στην πράξη θα δουν ότι δεν θα τους ξεχάσουμε. Γιατί είναι υποχρέωσή μας».

Η συνδρομή που ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας:

Ελεγχος κτιρίων και καταγραφή ζημιών

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υποδομών έστειλε ήδη από τη Δευτέρα 10/8 κλιμάκια μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια της περιοχής. Τα κλιμάκια αυτά ενισχύθηκαν την Τρίτη 11/8 με άλλους 40 μηχανικούς του υπουργείου, για την ταχύτερη ολοκλήρωση των ελέγχων. Στην περιοχή βρίσκονται συνολικά περίπου 100 μηχανικοί του υπουργείου. Εχουν διεξαχθεί έλεγχοι σε 681 κτίρια, εκ των οποίων 65 βρέθηκαν χωρίς ζημιές, ενώ 616 έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Οικονομική ενίσχυση

Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 5.000 ευρώ θα δοθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, με τη μορφή επιδόματος, στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων.

Επίσης, στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής, που χορηγεί η Πολιτεία στους πληγέντες σε φυσικές καταστροφές, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα χορηγήσει δωρεάν κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσης ζημιάς του κτιρίου, για εργασίες επισκευής σε οικίες και επιχειρήσεις. (Το υπόλοιπο 40% χορηγείται μέσω άτοκου δανείου από τις τράπεζες

Αποκατάσταση υποδομών

Το υπουργείο θα αναλάβει τη μελέτη και αποκατάσταση των ζημιών στους πληγέντες δήμους. Όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός κ. Καραμανλής, θα επισκευασθούν οι γέφυρες που επλήγησαν, ενώ παράλληλα θα αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο που καταστράφηκε.

Εργα υποδομής στην Εύβοια

Το υπουργείο έχει προγραμματίσει για το αμέσως προσεχές διάστημα την υλοποίηση των παρακάτω έργων:

Παράκαμψη Χαλκίδας, Ψαχνών: Η σύμβαση ανέρχεται στα 150,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή του τμήματος από την Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας μέχρι και την Παράκαμψη Ψαχνών, μήκους περίπου 23 χλμ, καθώς και τη συνδετήρια αρτηρία Β-Ν. Εύβοιας λίγο πριν από την παράκαμψη Βασιλικού, μήκους 2,3 χλμ. Η δημοπράτηση του έργου θα προχωρήσει άμεσα, μόλις ολοκληρωθούν οι ενέργειες που αφορούν στις αναγκαίες συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις.

Παράκαμψη Βασιλικών: Το κόστος του έργου εκτιμάται περί τα 45 εκατ. ευρώ. Αφορά στην παράκαμψη Βασιλικών 7,5 χλμ. Το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2009 και η σύμβαση υπογράφηκε το 2010, αλλά η εργολαβία δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς δεν είχαν συντελεστεί οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις. Σήμερα, έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, αλλά απαιτούνται οι οριστικές μελέτες των τεχνικών του έργου.

Το υπουργείο προχωρά τη διαδικασία ανάθεσης των απαραίτητων συμβούλων, ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να δημοπρατηθεί και αυτό το έργο στις αρχές του 2021.

Παράκαμψη Αμαρύνθου: Το κόστος του έργου υπολογίζεται περί τα 39 εκατ. ευρώ και εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο να προκηρυχθεί στις αρχές του 2021. Αφορά στην παράκαμψη της Αμαρύνθου μήκους περίπου 7 χλμ. Το έργο έχει ώριμες μελέτες, αλλά απαιτείται και η σύνταξης νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να εκδοθεί η απαραίτητη αδειοδότηση. Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί το κτηματολόγιο και να κηρυχθούν οι απαλλοτριώσεις.

Στη σύσκεψη στην Περιφέρεια εκτός από τον κ. Καραμανλή, τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Καραγιάννη, συμμετείχαν ο βουλευτής Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Ζεμπίλης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Ηλίας Μπουρμάς, η δήμαρχος Χαλκιδαίων Ελενα Βάκα, ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένων Νομού Εύβοιας, Σπύρος Γεροντίτης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Εύβοιας, Γιάννης Κοτρογιάννης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Εύβοιας, Κώστας Λάππας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Εύβοιας, Γιάννης Γεροντίτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...