Τσάμπιονς Λιγκ, τέλος, για τη Γιουβέντους και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αν και τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων τους στους «16» της διοργάνωσης μας είχαν προϊδεάσει, ο πρόωρος αποκλεισμός αυτών των τεράστιων club είναι «είδηση». Ιδίως της Γιουβέντους. Που δεν είχε να αντιμετωπίσει τον Γκουαρντιόλα και τους ακριβοπληρωμένους παίκτες του, όπως η «Βασίλισσα», αλλά την ταπεινή Λιόν, που είχε να δει το όνομά της στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης από το 2010.
Εντάξει, έπαιξε τον ρόλο του και ο διαιτητής. Το «χρυσό» εκτός έδρας γκολ των Γάλλων ήρθε με ένα πέναλτι που ο Φίλιξ Τσβάιερ «εφηύρε» στο καθαρό τάκλιν του Ροντρίγκο Μπετανκούρ στον Χουσέμ Αουάρ. Μόλις στο 10′ η Γιουβέντους χρειαζόταν, πλέον, τρία γκολ για να προκριθεί. Αλλά η αλήθεια είναι πως η Λιόν αντιστάθηκε γενναία στην τρομακτική πίεση που δέχτηκε από τους γηπεδούχους, και η υπερπροσπάθειά της άξιζε να ανταμειφθεί. Μια άλλη αλήθεια είναι πως η «Γηραιά Κυρία» δεν ενθουσίασε το κοινό της, και ήταν «ασορτί» με τις μέτριες εμφανίσεις της στο ιταλικό πρωτάθλημα, το οποίο, τελικώς, κατέκτησε.
Το ματς έμοιαζε, περισσότερο, με προσωπική αναμέτρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο με τη Λιόν. Στο 43′ ο «CR7» εκτέλεσε φάουλ, η μπάλα βρήκε στο (κολλημένο) χέρι του Ντεπάι, όμως ο διαιτητής σφύριξε πέναλτι. Το μετέτρεψε σε γκολ (1-1) ο ίδιος ο πορτογάλος σούπερ-σταρ. Πάλι ο Ρονάλντο, στο 60′, έγραψε το 2-1 με ένα μακρινό σουτ – κεραυνό, για να καταρρίψει ένα ρεκόρ που κρατούσε από τη σεζόν 1933-1934. Με το 37ο τέρμα του έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στα χρονικά της Γιουβέντους μέσα σε μια σεζόν, ξεπερνώντας την προπολεμική επίδοση του Φελίτσε Μπορέλ (36 γκολ). Ταυτοχρόνως, ο Κριστιάνο έφτασε τα 130 τέρματα στο Τσάμπιονς Λιγκ, στο οποίο είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών. Εκανε ό,τι μπορούσε για να κερδίσει την πρόκριση «μόνος του», όμως δεν τα κατάφερε παρά ένα γκολ.
Στο Μάντσεστερ η παλιά του ομάδα, Ρεάλ Μαδρίτης, ζούσε το δικό της δράμα. Δύο «γκάφες» του γάλλου σέντερ-μπακ, Ραφαέλ Βαράν, στο χειρότερο ματς της καριέρας του, την έστειλαν στην Κόλαση και χάρισαν στη Σίτι τη νίκη – πρόκριση, με το ίδιο σκορ (2-1) με το οποίο είχε επικρατήσει και στη Μαδρίτη πριν από 163 μέρες. Ηταν ο πρώτος αποκλεισμός του Ζινεντίν Ζίνταν στην καριέρα του, έπειτα από 15 διαδοχικές επιτυχίες στο Champions League: τρεις προκρίσεις από φάσεις ομίλων, εννέα προκρίσεις σε νοκ-άουτ αγώνες, και τρεις νίκες σε τελικούς της διοργάνωσης. Η «Βασίλισσα» εγκατέλειψε πολύ πρόωρα, στη φάση των «16», για δεύτερη διαδοχική σεζόν.
Από τότε που ο Ρονάλντο αναχώρησε για το Τορίνο, πριν από δυο χρόνια, ούτε ο ποδοσφαιριστής ούτε η πρώην ομάδα του είδαν προκοπή στο Τσάμπιονς Λιγκ – δεν έφτασαν, καν, στους ημιτελικούς. Πέρυσι η Ρεάλ είχε αποκλειστεί από τον Αγιαξ, πάλι στους «16», ενώ ο Κριστιάνο, με τη φανέλα της Γιουβέντους, στα προημιτελικά. Από τον ίδιο αντίπαλο. Μάλιστα, ο Πορτογάλος αποχαιρέτησε τη διοργάνωση τόσο πρόωρα για πρώτη φορά έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια. Στην οκταετία που ακολούθησε, έως το 2018, Ρεάλ και Κριστιάνο κατέκ τησαν το τρόπαιο τέσσερις φορές, ενώ προχωρούσαν τουλάχιστον μέχρι τους ημιτελικούς.
Στο Τορίνο, τον λογαριασμό της αποτυχίας θα τον πληρώσει, μάλλον, ο Μαουρίτσιο Σάρι. Αν και κατέκτησε τον τίτλο στη Serie A, οι οπαδοί των «μπιανκονέρι» τον θεωρούν υπεύθυνο για τη χειρότερη Γιουβέντους που παρακολούθησαν τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος τόνισε, μετά τον αγώνα με τη Λιόν, οτι δεν πιστεύει πως οι αθλητικοί διευθυντές του συλλόγου θα πάρουν αποφάσεις κρίνοντας μόνον από μια αποτυχία, όμως τα ιταλικά ΜΜΕ γράφουν, ήδη, για τους υποψήφιους διαδόχους του. Πρόκειται για τους Σιμόνε Ινζάγκι, Μαουρίσιο Ποτσετίνο και Σέρχιο Κονσεϊσάο, που είναι και η προτίμηση του Ρονάλντο.
Μετά τα αποτελέσματα των αγώνων της Παρασκευής γνωρίζουμε, ήδη, τα τρία από τα τέσσερα «ζευγάρια» των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ: Αταλάντα – Παρί (12/8), Λειψία – Ατλέτικο (13/8) και Μάντσεστερ Σίτι – Λιόν (15/8). Το τέταρτο θα το μάθουμε απόψε: Μπαρτσελόνα ή Νάπολι – Μπάγερν ή Τσέλσι (14/8).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News