Η Νέα Γουινέα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του κόσμου και βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, βόρεια της Αυστραλίας. Το νησί έχει έκταση 786.000 τετραγωνικά και ιστορικά το νησί κατοικείται κυρίως από τη φυλή των Παπούα. Σήμερα η Νέα Γουινέα είναι χωρισμένη σε δύο ίσα περίπου τμήματα: Τα δυτικό μισό ανήκει στην Ινδονησία και χωρίζεται στις επαρχίες Παπούα και Δυτική Παπούα, ενώ το ανατολικό μισό αποτελεί το ανεξάρτητο κράτος της Παπούας Νέας Γουινέας. Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι εξαιτίας της πυκνής βλάστησης που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού, η Νέα Γουινέα διαθέτει μεγάλη βιοποικιλότητα στον κόσμο των φυτών. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί το πραγματικό μέγεθος αυτής της βιοποικιλότητας.
Μια νέα μελέτη που πραγματοποίησε ομάδα ειδικών από 20 χώρες με επικεφαλής επιστήμονες των φημισμένων Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Kew της Βρετανίας και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» αναφέρει ότι η Νέα Γουινέα διαθέτει τα περισσότερα είδη φυτών από οποιοδήποτε άλλο νησί στον πλανήτη. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC η μελέτη δείχνει ότι στην Νέα Γουινέα υπάρχουν περισσότερα από 13 χιλιάδες διαφορετικά είδη φυτών τα δύο τρίτα εκ των οποίων αποτελούν ενδημικά είδη, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.
Στην Νέα Γουινέα υπάρχουν μεγάλες παραθαλάσσιες δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις, υπάρχουν τροπικά δάση αλλά και πλούσια ορεινή βλάστηση όπου κάποιος θα συναντήσει από μικροσκοπικές ορχιδέες μέχρι γιγάντιες φτέρες. Αν και από τον 17ο αιώνα συλλέγονται δείγματα των φυτών του νησιού και μεταφέρονται σε βοτανικά μουσεία και βοτανικές συλλογές σε όλο τον κόσμο δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια καταγραφής του φυτικού πλούτου της Νέας Γουινέας.
Η νέα έρευνα θα βοηθήσει στην καλύτερη προστασία αυτού του εκπληκτικού και άγνωστού σε πολλές πτυχές του οικοσυστήματος. Πολλά από τα είδη που υπάρχουν στην Νέα Γουινέα είναι άγνωστα στην επιστημονική κοινότητα και πρέπει να εντοπιστούν, να ονομαστούν και να μελετηθούν. Για να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες και προσπάθειες προστασίας των φυτών της Νέας Γουινέας θα πρέπει οι οικολογικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) να έχουν στην διάθεση τους την ονομασία ενός φυτού και την περιοχή στην οποία βρίσκεται για να επέμβουν.
«Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει άμεσα γιατί αν κάποια από αυτά χαθούν δεν θα μπορέσουμε να τα γνωρίσουμε ούτε να αποκαταστήσουμε με κάποιο τρόπο αφού δεν υπάρχουν πουθενά αλλού εκτός από την Νέα Γουινέα. Έχουμε υποχρέωση να διασώσουμε αυτό τον μοναδικό κόσμο των φυτών» αναφέρει ο καθηγητής Τιμ Άτεριντζ των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Kew.
Οι ορχιδέες αποτελούν το 20% της χλωρίδας στην Παπούα Νέα Γουινέα και το 17% του τμήματος του νησιού που ανήκει στην Ινδονησία. Το 29% της χλωρίδας του νησιού συνολικά αποτελείται από δέντρα. Υπάρχουν επίσης ανάμεσα στα άλλα σπάνια ροδόδεντρα και σπάνιες μπιγκόνιες. Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έρευνες στην Νέα Γουινέα και να πραγματοποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα μελέτες DNA σε διάφορα δείγματα για να ανακαλύπτονται άγνωστα είδη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News