Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ενδέχεται ποτέ να μην υπάρξει πανάκια, για τη νόσο Covid-19, υπό τη μορφή του τέλειου εμβολίου «ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς», όπως γράφει το Reuters. Γι΄αυτό και κάποιες χώρες, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους.
Περισσότερα από 18.220.000 άνθρωποι ανά τον κόσμο έχει καταγραφεί ότι έχουν προβληθεί από τον ιό και 693.957 έχουν πεθάνει.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και ο επικεφαλής Εκτάκτων Καταστάσεων Μάικ Ράιαν καλούν όλες τις χώρες να ενισχύσουν τα υγειονομικά μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας, η κοινωνική απόσταση, το πλύσιμο των χεριών και η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων.
«Το μήνυμα προς τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις είναι σαφές: “Κάντε τα πάντα”», δήλωσε ο Τέντρος κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου που μεταδίδεται ηλεκτρονικά από την έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει σύμβολο αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Κάποια εμβόλια βρίσκονται αυτήν την περίοδο στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών και όλοι ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν κάποια που θα είναι αποτελεσματικά, που θα βοηθήσουν στην προστασία από την προσβολή της νόσου. Ωστόσο, δεν υπάρχει πανάκεια αυτήν τη στιγμή και ίσως να μην υπάρξει ποτέ», είπε.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επεσήμανε ότι μπορεί ο κορονοϊός να ήταν η μεγαλύτερη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την υγεία από τις αρχές του 20ου αιώνα, όμως και η προσπάθειες για τη δημιουργία εμβολίου από ειδικούς σε ολόκληρο τον πλανήτη, ήταν «άνευ προηγουμένου».
Την ίδια στιγμή όμως, τόνισε ότι υπάρχουν και αρκετές αβεβαιότητες. «Υπάρχουν ανησυχίες ότι δεν θα έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο ή κάποιο που η προστασία του θα διαρκεί για πολλούς μήνες. Μέχρι όμως να ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε», συμπλήρωσε ο Τέντρος.
Ο Μάικ Ράιαν από την πλευρά του είπε ότι χώρες με μεγάλο ρυθμό μετάδοσης, περιλαμβανομένης της Ινδίας και της Βραζιλίας, χρειάζεται να ετοιμαστούν για μεγάλη μάχη. «Ο δρόμος είναι μακρύς και απαιτεί επίμονη δέσμευση».
Μια ευρύτερη υπό τον ΠΟΥ επιτροπή, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες από την Κίνα και άλλες χώρες, σχεδιάζεται να μελετήσει στη συνέχεια την προέλευση του ιού, που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν, αν και ο χρόνος και η σύνθεση για την έρευνα αυτήν δεν είναι ακόμη σαφείς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News