Το όλο και πιο δύσκολο περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν καταδεικνύει η περίπτωση του ιστότοπου Index.hu, του κορυφαίου ανεξάρτητου ειδησεογραφικού ιστοτόπου της χώρας. Σε μια πρωτοφανή κίνηση, το δημοσιογραφικό προσωπικό του ιστότοπου παραιτήθηκε σχεδόν σύσσωμο μετά την απόλυση του διευθυντή του Σάμπολτς Ντουλ.
Την Τετάρτη ο Λάσλο Μποντολάι, επικεφαλής του ιδρύματος στο οποίο ανήκει η εταιρία διαχείρισης του ιστότοπου, της Index.hu Zrt., δικαιολόγησε την απόλυση λέγοντας ότι ο Ντουλ δεν κατάφερε να διαχειριστεί τις εσωτερικές εντάσεις στην αίθουσα σύνταξης, προκαλώντας αποδιοργάνωση και μείωση των εσόδων από τη διαφήμιση. Πρόσθεσε ότι η πολιτική ανεξαρτησία του Index δεν κινδυνεύει.
Από την πλευρά του, ο Ντουλ εξέφρασε την άποψη ότι απολύθηκε λόγω άρθρων του για έξωθεν απόπειρες άσκησης επιρροής και για την προειδοποίηση του βαρόμετρου ανεξαρτησίας.
Ο Index, πριν από περίπου ένα μήνα, είχε θέσει το βαρόμετρό του για την ανεξαρτησία σε καθεστώς «κινδύνου».
«Ηταν το τελευταίο μέσο μαζικής ενημέρωσης που ενοχλούσε την κυβέρνηση σε αυτό το βαθμό», δήλωσε στο Reuters ο Πίτερ Ουίζ, από τους συνιδρυτές του Index το 1999 που παραιτήθηκε το 2011 λόγω της αυξανόμενης πίεσης από το κόμμα Fidesz του Όρμπαν. Με λιγότερο εμφανή τρόπο το σύστημα «στέγνωσε» και τη διαφήμιση, είπε και εξήγησε: «Η κυβέρνηση ελέγχει τα 3/4 της διαφημιστικής αγοράς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι μια κρατική αγορά».
Επειτα από την απόλυση του διευθυντή, ακολούθησε η παραίτηση τριών αρχισυντακτών και περισσότερων από 80 δημοσιογράφων – σχεδόν όλο το προσωπικό του ιστότοπου.
Όλοι κατήγγειλαν την «απροκάλυπτη απόπειρα άσκησης πίεσης» στον ιστότοπο αφού η φιλοκυβερνητική ιδιοκτήτρια εταιρεία αρνήθηκε να αποκαταστήσει τον διευθυντή.
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή χιλιάδες Ούγγροι έκαναν πορεία προς το γραφείο του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν για να διαμαρτυρηθούν για τις κυβερνητικές επιθέσεις κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.
«Δεν είμαστε εδώ γιατί απαραιτήτως μας άρεσε ο Index, αλλά σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου διακυβεύεται η πρόσβαση στην πληροφορία», δήλωσε ένας από το μεγάλο πλήθος των διαδηλωτών που ξεκίνησε την πορεία από τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Index.
Επισήμως η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν αναμειγνύεται: «Πώς μπορεί το κράτος να παρέμβει στις αποφάσεις των μέσων ενημέρωσης ιδιωτικής ιδιοκτησίας;», ρώτησε (μάλλον ρητορικά) ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News