379
Τουρίστας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνα φορά μάσκα, αλλά τη διαχειρίζεται με λάθος τρόπο, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό του και τους γύρω του | Intime

Παρατηρητήριο Covid-19: Καμπανάκι για την αύξηση του δείκτη μετάδοσης στην Ελλάδα

Τουρίστας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνα φορά μάσκα, αλλά τη διαχειρίζεται με λάθος τρόπο, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό του και τους γύρω του
|Intime

Παρατηρητήριο Covid-19: Καμπανάκι για την αύξηση του δείκτη μετάδοσης στην Ελλάδα

Αυξημένος από το 0,3 στο 0,4 παρουσιάζεται ο δείκτης μετάδοσης Rt του κορονοϊού στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, κάτι που ξεκαθαρίζει την εικόνα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία έχει καταγράψει τα δεδομένα από τις 8 ως και τις 15 Ιουλίου, εκτός από την αύξηση του δείκτη Rt, παρατηρήθηκε περαιτέρω επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων και αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία.

Σημειώνεται, ωστόσο, σημαντική επιβράδυνση στον ρυθμό καταγραφής των θανάτων, κάτι που αναμένεται να αλλάξει στην επόμενη έκθεση, καθώς μόνο χθες, Τετάρτη, καταγράφηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι από ή με Covid-19.

Πανελλαδικά παρατηρείται αύξηση των νοσηλειών και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και απλές κλίνες, με το ποσοστό πληρότητας στην επικράτεια να ανέρχεται σε 13% και 7% αντίστοιχα.

Μεγάλη αύξηση ημερήσιων κρουσμάτων

«Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων, που πλέον διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση», υπογραμμίζεται.

Η έκθεση διαπιστώνει σημαντικό αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων, με τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου του Προμαχώνα και του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Περισσότερα τεστ

Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 33 σε 37. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα και οδηγούμενος από την ανάγκη για αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χωράς.

Η διασπορά της νόσου στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, ενώ στην στην Αυστρία είναι 9,17 (από 10,47), στη Τσεχία 8,79 (από 10,15) και στο Βέλγιο 8,52 (από 7,74).

Ο δείκτης Rt

Oταν εφαρμόζονται παρεμβάσεις για τον περιορισμό της μετάδοσης, όπως για παράδειγμα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τον δείκτη R0 (ρο μηδέν) στον ενεργό αριθμό αναπαραγωγής Rt (αρ τι).

Αυτός ο δείκτης εκφράζει τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα παρουσία αυτών των παρεμβάσεων.

Η τιμή του μπορεί να μεταβάλλεται διαχρονικά μιας και η σταδιακή εισαγωγή μέτρων και η αλλαγή συμπεριφοράς του πληθυσμού (π.χ. υγιεινή χεριών, περιορισμός επαφών) καθιστούν τη μετάδοση ολοένα και πιο δύσκολη. Στόχος είναι να μειωθεί σε επίπεδο μικρότερο του 1 μιας και αυτό υποδηλώνει ότι επιτεύχθηκε έλεγχος της επιδημίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...