478
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο στην ομιλία του στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης | Menelaos Myrillas / SOOC

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη Βουλή – για να μην ψηφίσει στην παραπομπή Παπαγγελόπουλου

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2020, 22:54
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο στην ομιλία του στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης
| Menelaos Myrillas / SOOC

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη Βουλή – για να μην ψηφίσει στην παραπομπή Παπαγγελόπουλου

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2020, 22:54

«Δεν θα νομιμοποιήσουμε, δεν θα αποδεχτούμε, να γίνουμε παρακολουθητές της πολιτικής αθλιότητας εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, σας αφήνουμε μόνους σας να το ευχαριστηθείτε». Αυτό τόνισε το βράδυ της Τετάρτης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και αμέσως μετά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης και την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας για την παραπομπή ή όχι του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την καταγγελλόμενη σκευωρία της Novartis.

Ήταν ένα άδοξο τέλος για μια συζήτηση που λογικά θα ήταν η «μητέρα των μαχών» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έπρεπε να στηρίξει έναν δικό του και άλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα το πρωί είχε προαναγγείλει ότι θα μιλήσει για το θέμα: «εγώ λοιπόν σήμερα θα επιφυλαχτώ να τοποθετηθώ επί της ουσίας –γιατί θα υπάρξει και συνέχεια, κύριοι, δεν θα τελειώσει έτσι σήμερα η μέρα– της συζήτησης για την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλο» είχε πει επί λέξει. Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν φάνηκε στη Βουλή.

H αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη ψηφοφορία μπορεί όντως να είναι μια πράξη απονομιμοποίησης της διαδικασίας. Μπορεί όμως να ερμηνευτεί και ως μια ενέργεια για να αποφευχθούν τυχόν διαρροές —να βρισκόταν κάποιος βουλευτής που θα ψήφιζε υπέρ της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική και όταν είχε γίνει η ψηφοφορία για τη σύσταση της προανακριτικής Επιτροπής εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου.

Κατά τα άλλα ο κ. Τζανακόπουλος έκανε μια αναμενόμενα σκληρή και ιδεολογικά φορτισμένη ομιλία, επιχειρώντας κυρίως να πικάρει τον Αντώνη Σαμαρά που νωρίτερα είχε επικεντρώσει την κριτική του στον ίδιο τον κ. Τσίπρα (εδώ).

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον κ. Σαμαρά «επικεφαλής της ακροδεξιάς εθνικιστικής συμμορίας της ΝΔ που έχει κάνει καριέρα με την πατριδοκαπηλία, που τσάκιζε τον ελληνικό λαό από το 2012 μέχρι το 2014, υλοποιώντας τις πιο σκληρές και άγριες πολιτικές κοινωνικής λεηλασίας, και που σήμερα παριστάνει το θύμα».

Και προσέθεσε: «Κατανοώ τον καημό του κ. Σαμαρά με τον κ. Τσίπρα. Ο Τσίπρας είναι που τον οδήγησε, εκείνο το βράδυ του Ιουλίου, στην άρον άρον παραίτηση από την ηγεσία της ΝΔ», είπε ο κ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στο βράδυ του δημοψηφίσματος του 2015, για να παρατηρήσει ότι όταν κάποιος νιώθει την ανάγκη να επιχειρηματολογεί πόσο σπουδαίος είναι, σημαίνει ότι «η πολιτική του καριέρα έχει κλείσει και έχει κλείσει εξαιτίας του κ. Τσίπρα».

Σε σχέση δε με τις αναφορές ότι «η Αριστερά έχει χάσει το ηθικό της πλεονέκτημα», ο κ. Τζανακόπουλος το υπερασπίστηκε ανατρέχοντας στο παρελθόν: «Η παράταξη των θαυμαστών του Παττακού, η παράταξη του Μαυρίκη, η παράταξη του Νηστικάκη, η παράταξη του Πουλή, η παράταξη του Παπαγεωργόπουλου, η παράταξη του Χριστοφοράκου, δεν μπορεί να μιλά για το ηθικό μας ανάστημα. Και κάτι για την κυρία Γεννηματά. Οι συνοδοιπόροι και κληρονόμοι του Τσουκάτου, του Μαντέλη, του Παπαντωνίου και του Τσοχατζόπουλου, ούτε αυτοί μπορεί να μιλούν για το ηθικό ανάστημα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς και αυτό να το βάλετε πολύ καλά στο μυαλό σας!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...