Μητέρα τριδύμων, η ανοσολόγος Σάρα Γκίλμπερτ είναι η επιστήμονας που έβαλε τη σφραγίδα της σε ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα εμβόλια για τον κορονοϊό. Αυτό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η 58χρονη επιστήμονας είναι εξτρίμ εργασιομανής. Ξυπνά στις 4 τα ξημερώματα και εργάζεται από το σπίτι. Ακολούθως, πηγαίνει στο εργαστήριό της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με το ποδήλατό της, όπως γράφει το Bloomberg.
Εργάζεται εδώ και δύο δεκαετίες χωρίς να έχει εμπλοκή με τα μέσα ενημέρωσης και έχει συμβάλει στην ανακάλυψη και παραγωγή αμέτρητων εμβολίων. Η δουλειά για τη Σάρα δεν σταματά ποτέ. Εξάλλου, όπως δηλώνει η ίδια, κοιμάται ελάχιστες ώρες…
Ομως τον τελευταίο καιρό η δρ Γκίλμπερτ έχει μπει στο στόχαστρο των βρετανικών μέσων, κάτι που βλέπει περισσότερο ως απειλή, παρά ως θετικό. Η προσπάθειά της για την ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορονοϊό έχει προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας.
Στα τέλη Απριλίου, και ενώ είχε συρρικνώσει μια διαδικασία που συνήθως απαιτεί τουλάχιστον πέντε χρόνια έρευνας, σε μόλις τέσσερις μήνες, η Γκίλμπερτ και η ομάδα της έκαναν τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε 1.100 άτομα.
Μεταξύ τους, και τα τρία παιδιά της ερευνήτριας, τα οποία σήμερα είναι 21 ετών. Καθώς είναι ενήλικα και έχουν κάνει σπουδές στη βιοχημεία, η απόφαση να συμμετάσχουν στην κλινική μελέτη ήταν καθαρά δική τους ευθύνη. Ομως η μητέρα τους τα επηρέασε…
Το εμβόλιο έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το πιο ελπιδοφόρο, ασχέτως αν στα πρώτα αποτελέσματα φάνηκε ότι τα αντισώματα διαρκούν μόλις δύο μήνες και αφορούν άτομα από 18 μέχρι και 55 ετών.
«Είναι τέτοιο το προβάδισμα της συγκεκριμένης υποψηφιότητας, που πιθανώς θα έχει ολοκληρώσει την εκτενέστατη δοκιμή εμβολιασμού σε 10.000 άτομα προτού οι υπόλοιποι υποψήφιοι μπορέσουν να ξεκινήσουν καν τις δοκιμές σε τόσο μεγάλη κλίμακα», είπε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σε μια ακροαματική επιτροπή στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg.
Ο κορονοϊός δεν ήταν κάτι που είχε ερεθίσει τα αντανακλαστικά της δρος Γκίλμπερτ. Οταν άκουσε πρώτη φορά για τα περιστατικά πνευμονίας στη Γουχάν, δεν ήταν σίγουρη για το πόσο γρήγορα θα γινόταν η εξάπλωση του ιού.
«Δεν γνωρίζαμε στην αρχή τι είναι. Μιλούσα με συναδέλφους και σκεφτόμουν ότι όταν βγει η αλληλουχία του RNA του κορονοϊου, θα κάνουμε κάτι ως βάση. Θα κάνουμε τεστ σε ποντίκια, θα δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε».
Οταν στις 10 Ιανουαρίου οι Κινέζοι επιστήμονες δημοσιοποίησαν τη γενετική αλληλουχία του νέου κορονοϊού, η ίδια έπιασε αμέσως δουλειά.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε ένα ασυνήθιστο πλεονέκτημα για πανεπιστημιακό ίδρυμα: Τις δικές του εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων, όπου μπορούσαν γρήγορα να κατασκευάσουν ένα εμβόλιο για την πρώτη φάση των δοκιμών σε ανθρώπους.
Στις 17 Φεβρουαρίου του 2020, η ομάδα της ξεκίνησε τις δοκιμές με το εμβόλιο σε τρωκτικά. Για να επιταχύνει τη διαδικασία που κανονικά απαιτεί μήνες, έκανε ταυτόχρονα πολλά βήματα.
«Δεν χρειάζεται να είναι θεραπευτικό το εμβόλιο. Θέλουμε ένα σκεύασμα που να προλαμβάνει τη νόσο. Αν μπορείς να το πετύχεις αυτό, πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα γίνουν πολύ χαρούμενοι», λέει η Γκίλμπερτ.
Στις 4 Μαΐου, ύστερα από συνεχόμενες εβδομάδες σκληρής και επίπονης δουλειάς, η ομάδα της Γκίλμπερτ επιτέλους έφτασε στο σημείο κατά το οποίο μπορούσε να ξεκινήσει να γεμίζει γυάλινα φιαλίδια με τη δόση για το εμβόλιο.
Η ίδια μαζί με περίπου 25 άτομα μαζεύτηκαν εκείνο το βράδυ και γιόρτασαν με πολλά δάκρυα και πολλές αγκαλιές.
Τώρα εμφανίζεται εξαιρετικά αισιόδοξη, καθώς, όπως λέει η ίδια, το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει 80% πιθανότητα να είναι αποτελεσματικό στο να εμποδίζει τον κορονοϊό να αναπτυχθεί σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν εκτεθεί σε αυτόν.
Την ίδια στιγμή, η παραγωγή εκατομμυρίων, αν όχι δισεκατομμυρίων δόσεων ενός εμβολίου, ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στην Ιστορία της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας. Και το συγκεκριμένο, όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί, έχει τέτοια δομή, που μπορούν να παραχθούν δισεκατομμύρια δόσεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Και γι’ αυτό έχει θεωρηθεί και από πολλούς το πιο υποσχόμενο από όλα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News