Ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον 45ο του τίτλο με τρόπο που, στην αρχή της σεζόν, ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός του δεν φανταζόταν. Με διαφορά 18 βαθμών από τον ΠΑΟΚ και 22 από την ΑΕΚ, που πρωταγωνίστησαν την προηγούμενη διετία. Με μόλις μια ήττα και 28 νίκες (επτά περισσότερες από εκείνες του ΠΑΟΚ) σε 36 αγώνες. Με την πιο παραγωγική επίθεση (74 γκολ) και την πιο αποτελεσματική άμυνα (16 γκολ). Με στιγμές ποδοσφαίρου υψηλής ποιότητας, αλλά και σχέδιο, επαγγελματισμό και σοβαρότητα, ακόμη και στα παιχνίδια που δεν έλαμψε με την απόδοσή του.
Το comeback των «ερυθρόλευκων» δεν έτυχε. Πέτυχε. Αφήνοντας στην άκρη το αφήγημα της καταδίωξής τους από «Θεούς και δαίμονες» (τη διαιτησία, την ΕΠΟ, την UEFA, την Κυβέρνηση…), επένδυσαν σε έναν εξαιρετικό προπονητή, τον Πέδρο Μαρτίνς, και σε παίκτες υψηλού επιπέδου (Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί, Σεμέδο, Γκιγιέρμε, Ποντένσε…). Εξαργύρωσαν και κάποια «λαχεία», όπως ο Καμαρά, ο Σα, ο Ραντζέλοβιτς, ο Μπα και -πρωτίστως- ο Τσιμίκας, κι έτσι το ρόστερ τους απέκτησε ένα «βάθος» που τους επέτρεψε να ξεπεράσουν χωρίς απώλειες τους τραυματισμούς, αλλά και την κόπωση από ένα εξοντωτικό αγωνιστικό πρόγραμμα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο εφετινός Ολυμπιακός ήταν τόσο πλήρης, ώστε η πολύμηνη απουσία του ηγέτη του, Κώστα Φορτούνη, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.
Με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία), όπου τα πρωταθλήματα παίζονται από τα τέλη του 19ου αιώνα, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα ένας σύλλογος δεν έχει κατορθώσει να συλλέξει τόσα πολλά τρόπαια. Η Μπενφίκα έχει 37, η Γιουβέντους 35, η Ρεάλ και η Αντερλεχτ από 34… Ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει περισσότερα απ’ όσα όλες οι άλλες ομάδες μαζί. Ακόμη και στα χρόνια της Α’ Εθνικής (από τη σεζόν 1959-1960), όπου οι συγκρίσεις γίνονται χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, η κυριαρχία του είναι αδιαμφισβήτητη. Μετράει 30 τίτλους, έναντι 17 του Παναθηναϊκού, 10 της ΑΕΚ, τριών του ΠΑΟΚ και ενός της Λάρισας. Κι ο εφετινός είναι, ίσως, ο πιο περήφανος των δυόμισι τελευταίων δεκαετιών.
Ο ΠΑΟΚ μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις
Στην Τούμπα η σεζόν έκλεισε με αποδοκιμασίες. Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να νικήσει ούτε τον Αρη, που… τρόμαξε να συμπληρώσει ενδεκάδα. Η ομάδα που πέρυσι έμοιαζε με μηχανή παραγωγής τερμάτων, στα ματς με τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και τον Αρη, πέτυχε μόνον ένα γκολ. Το κυριακάτικο ματς στην Τούμπα ήταν ο ταιριαστός επίλογος μιας απογοητευτικής χρονιάς, την οποία οι ΠΑΟΚτσήδες περίμεναν πολύ διαφορετική. Το ότι ο «Δικέφαλος του Βορρά» κατέλαβε τη δεύτερη θέση, που οδηγεί στους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ, δεν τους παρηγόρησε. Ούτε τη διοίκηση του συλλόγου, που αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο σε όλους τους ποδοσφαιριστές. Αλλά και να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον προπονητή, Αμπέλ Φερέιρα, όπως προκύπτει σαφώς από τις χθεσινοβραδινές του δηλώσεις: «Η απόφαση της διοίκησης είναι να παραμείνω για να κατακτήσουμε τίτλους… Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν χρειαζόμαστε πολλούς νέους παίκτες, αλλά λίγους με ποιότητα. Αλλιώς, ας πάμε στον πόλεμο με αυτούς που έχουμε».
Η αλήθεια είναι, πως τον ΠΑΟΚ τον πιέζει ο χρόνος. Ασφυκτικά. Σε 36 μέρες θα κληθεί να δώσει έναν αγώνα αξίας (τουλάχιστον) πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Εφόσον νικήσει, ακόμη κι αν στη συνέχεια δεν προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, θα έχει εξασφαλίσει την παρουσία του σε εκείνους του Γιουρόπα Λιγκ. Ενας νέος προπονητής θα χρειαζόταν αρκετές εβδομάδες για να μάθει την ομάδα. Ούτε υπάρχει στον ορίζοντα κάποιος που μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία. Η απόφαση να μην απολυθεί ο Πορτογάλος δεν είναι, οπωσδήποτε, λανθασμένη. Ενέχει, όμως, ένα μεγάλο ρίσκο: σημαντική μερίδα των οπαδών δεν πιστεύουν ότι η ομάδα τους έχει μέλλον με τον Φερέιρα στον πάγκο, και η υπομονή τους έχει φτάσει στα όριά της, όπως φάνηκε κι από τις χθεσινές αντιδράσεις τους έξω από την Τούμπα.
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα αξιολογηθούν και οι παίκτες. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη θέση του στο ρόστερ της επόμενης σεζόν. Ούτε, καν, ο εμβληματικός αρχηγός του περυσινού «νταμπλ», Αντελίνο Βιεϊρίνια, που μπήκε στο τέλος του αγώνα με τον Αρη και αποβλήθηκε. Κανένας δεν θα εκπλαγεί εάν ο ΠΑΟΚ του 2020-2021 θα είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που ολοκλήρωσε την εφετινή, αποκαρδιωτική χρονιά.
Το «ράβε – ξήλωνε» του Αλαφούζου
Ο νέος Παναθηναϊκός, πάντως, δεν θα έχει καμία σχέση με την ομάδα του Γιώργου Δώνη, της τελευταίας διετίας. Πιστός στη συνήθειά του να αλλάζει, διαρκώς, γνώμη και σχέδια, ο Γιάννης Αλαφούζος αποφάσισε να «ξηλώσει» το πρότζεκτ που είχε μπει σε εφαρμογή το καλοκαίρι του 2018, και να επαναφέρει ένα παρόμοιο με εκείνο που ο σύλλογος πλήρωσε ακριβά. Μόνο που αυτή τη φορά, την επιλογή των ξένων παικτών που θα καταφθάσουν δεν θα την έχει ο προπονητής (όπως, τότε, ο Στραματσόνι), αλλά ο τεχνικός διευθυντής, Τσάβι Ρόκα. Ο κόουτς, Ντάνι Πογιάτος, που αφίχθη σήμερα για να υπογράψει το συμβόλαιό του, θα είναι στην ουσία… βοηθός του Ρόκα.
Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τα πλέι-οφ με νίκη (3-2 τον ΟΦΗ), καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Δεκαοκτώ ποδοσφαιριστές της τελευταίας του εφετινής αποστολής ήταν Ελληνες. Δώδεκα από αυτούς, παιδιά των Ακαδημιών του. Οι πιτσιρικάδες, που πριν από δύο χρόνια έπεσαν κατευθείαν «στα βαθιά», μεγάλωσαν, εξελίχθηκαν και κατάφεραν να κρατήσουν ψηλά τη σημαία με το Τριφύλλι στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του συλλόγου. Αλλά, πάνω που ανδρώθηκαν, το πλάνο άλλαξε. Και το καινούργιο, δεν τους θέλει πρωταγωνιστές. «Είναι πολύ άδικο που αυτή η ομάδα θα διαλυθεί», τόνισε ο Δώνης στις τελευταίες του δηλώσεις ως προπονητής του Παναθηναϊκού. Τον λόγο, τώρα, τον έχουν οι Ισπανοί.
Το μυστήριο με τον Πανιώνιο
Το δράμα του Πανιωνίου, που υποβιβάστηκε για τρίτη φορά στην ιστορία του, κρύβει ένα μυστήριο. Αυτό που οι οργανωμένοι οπαδοί του, οι «Πάνθηρες», ανέπτυξαν το Σάββατο στη μακροσκελέστατη ανακοίνωσή τους. Πώς είναι δυνατόν, ένας σύλλογος που κάθε χρόνο εδώ και μια πενταετία πουλάει τους καλύτερούς του παίκτες, να μπαίνει στο πρωτάθλημα με -6 βαθμούς, λόγω οφειλών στο Δημόσιο; Και πώς γίνεται, το χρέος του που ήταν 5,3 εκατομμύρια εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015, να ξεπερνά σήμερα τα 6, 7, ίσως και 8 εκατομμύρια;
Ο Χρήστος Δάρρας (που παραιτήθηκε) και ο Νίκος Ζαμάνης, οι διοικητικοί του ηγέτες αυτήν την πενταετία, οφείλουν να λύσουν τις απορίες, κυρίως για να υπερασπιστούν το δικό τους έργο στον σύλλογο. Φαίνεται, όμως, πως δεν έχουν καμία τέτοια διάθεση. Ούτε, καν, να ενημερώσουν πόσα χρήματα εισέπραξε ο Πανιώνιος από τις παραχωρήσεις του Μπουμάλ, του Χατζηισαΐα, του Ευαγγέλου, του Ανσαριφάρντ, του Μπακασέτα, του Σιώπη, του Χατζησαφί, του Τασουλή, του Μασούρα… Κι αν, όντως, τα χρέη είναι αυτά που ακούγονται, η ομάδα θα δυσκολευθεί πολύ να επιστρέψει στην Α’ Εθνική, που ιστορικά ανήκει. Σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί το 1992 και το 1996.
Θα «πέσει», όμως; Η Ξάνθη θα πρέπει κανονικά να διεκδικήσει την παραμονή της στην κατηγορία σε αγώνα μπαράζ με τον δευτεραθλητή της Σούπερ Λιγκ. Αλλά αυτό το «κανονικά» μοιάζει απίθανο, αφού οι ομάδες της Β’ Κατηγορίας βρίσκονται σε αγωνιστική απραξία εδώ και τέσσερις μήνες. Οπότε, θα χρειαστεί να αλλάξει η προκήρυξη του πρωταθλήματος. Και υπάρχουν τέσσερα πιθανά σενάρια:
– Υποβιβάζεται ο Πανιώνιος, προβιβάζεται ο ΠΑΣ Γιάννινα και οι ομάδες της Super League 1 παραμένουν 14.
– Δεν υποβιβάζεται κανείς, προβιβάζονται ΠΑΣ Γιάννινα και Απόλλων Σμύρνης, και την επόμενη σεζόν έχουμε SL1 με 16 ομάδες.
– Υποβιβάζεται ο Πανιώνιος, προβιβάζονται ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλων Σμύρνης και Χανιά, και την επόμενη σεζόν έχουμε SL1 με 16 ομάδες.
– Δεν υποβιβάζεται κανείς, προβιβάζονται ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλων Σμύρνης, Χανιά, Λεβαδειακός, και την επόμενη σεζόν οι ομάδες της SL1 γίνονται 18.
Ο Μέσι μπορεί και μόνος του…
Η Μπαρτσελόνα ολοκλήρωσε το ισπανικό πρωτάθλημα με τη χειρότερη συγκομιδή βαθμών (82) από τη σεζόν 2007-2008. Αλλά, ακόμη και στη χειρότερη σεζόν της ομάδας του, ο Λιονέλ Μέσι κατάφερε να διακριθεί, με ένα σωρό ατομικά ρεκόρ. Αν και στην αρχή είχε μείνει εκτός για αρκετό καιρό, λόγω τραυματισμού.
Με τα δύο γκολ που πέτυχε την Κυριακή στο 5-0 επί της Ντεπορτίβο Αλαβές, έφτασε στα 25, άφησε πίσω του τον Καρίμ Μπενζεμά της Ρεάλ (21), και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ για τέταρτη διαδοχική σεζόν και έβδομη συνολικά (2010, 2012, 2013, 2017, 2018, 2019, 2020). Κανένας άλλος παίκτης στα χρονικά της La Liga δεν το έχει καταφέρει. Ούτε ο θρυλικός σκόρερ της Αθλέτικ Μπιλμπάο, Τέλμο Θάρα.
Ρεκόρ στην ιστορία της La Liga είναι και οι 21 ασίστ του. Το παλιό ήταν του Τσάβι, με 20. Επιπλέον, ο Αργεντινός δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες για γκολ, είχε τις περισσότερες ατομικές ενέργειες, τις περισσότερες τελικές προσπάθειες, τα περισσότερα σουτ στον στόχο, τα περισσότερα γκολ από εκτελέσεις φάουλ, και τα περισσότερα χατ-τρικ. Στα 33 του ο Μέσι είναι «όλη η Μπαρτσελόνα», περισσότερο από ποτέ.
Οταν ο προπονητής γίνεται «αθάνατος»
Η επιστροφή της Λιντς Γιουνάιτεντ, ενός από τα πιο ιστορικά κλαμπ της Αγγλίας, στην Premier League έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια, είναι από τα γεγονότα που «δένουν» έναν σύλλογο με έναν προπονητή για πάντα. Αυτό συνέβη και με τον Μαρσέλο Μπιέλσα, που αυτό το Σαββατοκύριακο γνώρισε μια πρωτοφανή αποθέωση.
Ηταν 15 Ιουνίου του 2018 όταν προσελήφθη στη Λιντς. Την πρώτη του, κιόλας, σεζόν έφτασε πολύ κοντά στον στόχο. Στη δεύτερη, τα κατάφερε, κατακτώντας και τον τίτλο στην Championship. Ο Αργεντινός τεχνικός έκανε την τρις πρωταθλήτρια Αγγλίας, και πάλι, περήφανη, κερδίζοντας 54 από τα 98 ματς στα οποία την καθοδήγησε. Περισσότερα από τα μισά. Κανένας άλλος προπονητής στην εκατοντάχρονη ιστορία της Λιντς δεν είχε παρόμοια ποσοστά επιτυχίας.
Η ανοιχτή επιστολή που του απηύθυνε -μέσω του BBC- ο γνωστός ηθοποιός Νικολάι Κόστερ- Βαλντάου, που υποδύθηκε τον Τζέιμι Λάνιστερ στο «Game of Thrones», είναι αντιπροσωπευτική των συναισθημάτων των οπαδών της Λιντς: «Γεια σου Μαρσέλο. Είμαι σίγουρος πως θα είσαι απασχολημένος τώρα, βλέποντας ενδεκάδες της Premier League από τις τελευταίες… 5.000 μέρες. Αλλά κάνε ένα διάλειμμα, Μαρσέλο. Μας ανέβασες. Εγραψες ιστορία με τη Λιντς. Απόψε έγινες αθάνατος. Το όνομά σου. Το στιλ σου. Οι πράξεις σου.
Μαρσέλο, πέρασε τόσος καιρός. Μια γενιά, από τότε που Λιντς αποχαιρέτησε την Premier. Εκείνη την ημέρα που υποβιβαστήκαμε, η κόρη μου ήταν μόλις τριών ετών… Κοίτα την τώρα. Οδηγεί, ψηφίζει, πάει στη δουλειά της. Είμαστε όλοι αρκετά μεγαλύτεροι τώρα. Ο κόσμος μοιάζει διαφορετικός. Αλλά απόψε μας έκανες να νιώσουμε τόσο νέοι… Επειτα από 16 οδυνηρά χρόνια. Ενας άντρας σήμερα, ήταν παιδί όταν έχυσε εκείνα τα δάκρυα του υποβιβασμού…».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News