Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης φέρεται να είναι ασφαλές και να εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με το BBC.
Στις μελέτες, όπου συμμετείχαν περίπου 1.077 εθελοντές, φάνηκε ότι η ένεση οδήγησε στην παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είχαν την ιδιότητα να καταπολεμούν τον ιό από τον οργανισμό.
Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν η δράση του είναι αρκετή για να παρέχει προστασία, αναφέρει το BBC.
Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να εκπαιδεύεται ώστε να παράγει αντισώματα κατά του ιού, όμως τα αντισώματα αυτά ενδεχομένως να μην είναι τόσο ισχυρά σε όλους.
Επίσης, ουδείς γνωρίζει τι διάρκεια έχουν τα εν λόγω αντισώματα που παράγει ο οργανισμός με τη βοήθεια του εμβολίου της Οξφόρδης, καθώς μπορεί να διαρκούν από τρεις έως εννέα μήνες.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναζητηθεί ο τρόπος της αναμνηστικής (επαναληπτικής) δόσης.
Γι’ αυτό και βρίσκεται σε εξέλιξη η επόμενη κλινική δοκιμή μεγαλύτερης κλίμακας, με περισσότερους εθελοντές. Τα αποτελέσματα από την επόμενη φάση των δοκιμών, που διεξάγονται σε Βραζιλία, Βρετανία και Νότιο Αφρική, θα μπορούσαν να είναι έτοιμα πριν από το τέλος του έτους, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.
Η Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα Δευτέρα, στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, το πειραματικό εμβόλιο για την Covid-19, παρήγαγε διπλή ανοσολογική ανταπόκριση σε άτομα από 18 έως 55 ετών και διαρκούσε τουλάχιστον δύο μήνες, όπως γράφει το Associated Press.
Διπλή ανοσολογική ανταπόκριση σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν επιτρέπει ούτε στον ιό να εισχωρήσει στα κύτταρα, αλλά σταματά και η μόλυνση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εμβόλιο έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα, ακριβώς όπως αυτά που έχει κάποιος που ανέρρωσε από Covid-19. Ετσι, θα χρειαστούν τουλάχιστον οι διπλές δόσεις, προκειμένου να παρέχει προστασία και να μειωθεί η μετάδοση της νόσου στον γενικό πληθυσμό.
Μάλιστα, προτείνουν την αναμνηστική δόση, αλλά αυτό θα ελεγχθεί επιστημονικά από τις επόμενες κλινικές μελέτες που έχουν ήδη ξεκινήσει.
Πώς κατασκευάστηκε
Η ομάδα της Σάρα Γκίλμπερ, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει χρησιμοποιήσει ιούς που πήρε από χιμπατζήδες και τους έχει τροποποιήσει γενετικά, ώστε να κάνουν τη «δουλειά», δηλαδή να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το εμβόλιο της Οξφόρδης είχε χρησιμοποιηθεί το 2012 στον προηγούμενο κορονοϊό, τον Mers, και είχε αποτύχει. Τώρα, όμως, δοκιμάζεται με κάποιες αλλαγές και, όπως φαίνεται, με επιτυχία στον νέο κορονοϊό Sars-Cov-2.
Ονομάζεται ChAdOx1 nCov-19 και κατασκευάζεται από μια αποδυναμωμένη μορφή ιού του κοινού κρυολογήματος από χιμπατζήδες, ο οποίος έχει μεταλλαχθεί γενετικά, έτσι ώστε να μην μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε ανθρώπους. Επιπλέον, έχει συνδυαστεί γενετικά με τα γονίδια που δημιουργούν τις γλυκοπρωτεΐνες με ακίδες που προκαλούν τη σύντηξη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News