391
Φωτογραφία από το κλιμάκιο που πραγματοποιεί εξετάσεις στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης | Protagon

Υγειονομικών κενών συνέχεια: Απειλή για τα νησιά οι μεγάλες καθυστερήσεις στα τεστ των αφίξεων

Φωτογραφία από το κλιμάκιο που πραγματοποιεί εξετάσεις στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης
|Protagon

Υγειονομικών κενών συνέχεια: Απειλή για τα νησιά οι μεγάλες καθυστερήσεις στα τεστ των αφίξεων

Μετά τις καθυστερήσεις στην έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) που καθορίζουν τις λεπτομέρειες για την είσοδο στην Ελλάδα ανάλογα με τη χώρα προέλευσης του επισκέπτη (εδώ), τώρα μετατρέπονται εν αγνοία τους σε εστίες μετάδοσης τουρίστες, οι οποίοι έχουν έρθει για διακοπές στην Ελλάδα και αισθάνονται ασφαλείς, μετά την ενημέρωση που έχουν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κάθε πολίτης που φθάνει στη χώρα μας αεροπορικώς, με πλοίο ή με επίγεια μέσα και υποβάλλεται σε τεστ για κορονοϊό, ενημερώνεται ότι θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα για 24 ώρες.

«Αν δεν επικοινωνήσουμε μαζί σας μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι αρνητικά και μπορείτε να κυκλοφορήσετε κανονικά», ενημερώνουν τα κλιμάκια στις εισόδους της χώρας.

Ως εκ τούτου, όταν δεν λαμβάνουν τηλεφώνημα, οι τουρίστες κυκλοφορούν κανονικά σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ, καταστήματα και παραλίες και μάλιστα αισθάνονται ασφαλείς στις διακοπές τους.

Ωστόσο, ειδικά σε μικρά νησιά, αλλά και σε νησιά με μεγαλύτερη τουριστική κίνηση όπως είναι η Σαντορίνη, τα αποτελέσματα των εξετάσεων καθυστερούν και ο ΕΟΔΥ δεν επικοινωνεί με τους ενδιαφερόμενους για να τους ενημερώσει ότι υπάρχει πρόβλημα στον χρόνο διεξαγωγής του τεστ.

Ετσι, υπάρχουν περιπτώσεις που οι εξετάσεις βγαίνουν θετικές, όχι όμως σε 24 αλλά έως και 72 ώρες αργότερα και ο επισκέπτης ενημερώνεται με μεγάλη καθυστέρηση.

«Τότε ξεκινά αμέσως η ιχνηλάτηση των επαφών του, η οποία μπορεί και να αφορά μερικές εκατοντάδες άτομα από σημεία που πέρασε, έφαγε, ήπιε ποτό και καφέ δύο ή τρεις μέρες», αναφέρει στο Protagon στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό συμβαίνει επειδή ενώ έχουμε ανοίξει εν μέρη τα σύνορά μας, το υπουργείο Υγείας δεν έχει καταφέρει ακόμη να εξοπλίσει τα υγειονομικά διασυνδεόμενα νησιά με τους απαραίτητους αναλυτές, ώστε να πραγματοποιούνται άμεσα οι εξετάσεις.

Την ίδια στιγμή, ενώ το θέμα είναι γνωστό στους κύκλους των αρμόδιων υπουργείων, δεν άλλαξαν ούτε οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, ώστε να ενημερώνονται οι τουρίστες ότι ίσως θα πρέπει να παραμείνουν περισσότερες από 24 ώρες σε καραντίνα στο δωμάτιό τους.

Η συγκεκριμένη οδηγία πάντως δίνεται με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ώστε η χώρα μας που θεωρείται ασφαλής, να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο τουρισμού.

Αν όμως αλλάξει και προειδοποιήσει ότι η αναμονή στο ξενοδοχείο μπορεί και να ξεπερνά τις 72 ώρες, ίσως μεγάλος αριθμός τουριστών να ξανασκεφτεί τις διακοπές του στην Ελλάδα.

Πάντως, στελέχη της ΓΓΠΠ εμφανίζονται καθησυχαστικά, καθώς όπως διαβεβαιώνουν το πρόβλημα αναμένεται να επιλυθεί άμεσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...