Το Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη υποδέχθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδσα, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 – 18 Ιουλίου.
«Είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα στη μετά κορονοϊό εποχή», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο Αναστασιάδη στην αρχή της συνάντησης και πρόσθεσε:
«Εχουμε να συζητήσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα, εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο και έχει μία κρίσιμη ατζέντα».
»Προφανώς οι απόψεις μας είναι απολύτως ταυτισμένες. Προφανώς έχουμε να συζητήσουμε πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και το πώς θα συντονίσουμε, όπως πάντα, τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείου σε τζαμί.
»Οπότε έχουμε μία πλούσια ατζέντα μπροστά μας και σας υποδέχομαι για ακόμα μία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου με αισθήματα αγάπης και συνεργασίας διερμηνεύοντας και τα αισθήματα του ελληνικού λαού».
Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία Ελλαδας και Κύπρου, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση Eρντογάν για την Αγία Σοφία «πρόκληση που θα πρέπει να έχει την ανάλογη αντίδραση από την παγκόσμια κοινότητα».
«Στόχος είναι να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, και τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι άλλα από την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας και της καλής γειτονίας.
Χαίρομαι που είμαστε μαζί για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα», κατέληξε ο κύπριος πρόεδρος στην πρώτη του συνομιλία με τον Πρωθυπουργό.
Συνάντηση με Σακελλαροπούλου
Προηγουμένως ο κ.Αναστασιάδης έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο κ.Αναστασιάδης στάθηκε στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ στην Κύπρο όσο και στη Συρία ή στο Ιράκ ενώ αναφέρθηκε και στην απειλή σφετερισμού της ελληνικής ΑΟΖ και στην απόφαση για την Αγία Σοφία.
«Η κύρια αγωνία είναι πώς συμπεριφέρεται ο διεθνής παράγων μπροστά σε μια δύναμη, που δυστυχώς ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν προκειμένου να επιτύχει έναν αναθεωρητισμό και μια συμπεριφορά που αντιβαίνει σε υποψήφιο κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά και το διεθνές δίκαιο.
»Δεν συμμορφώνεται με τους ελάχιστους κανόνες μιας υποψήφιας χώρας, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, κάθε αρχή και αξία.
»Είναι ο λόγος που είμαι σήμερα στην Αθήνα, ο συντονισμός με την ελληνική κυβέρνηση με την οποία έχουμε άριστη συνεργασία και συνεννόηση.
»Επιδιώκουμε τον συντονισμό ώστε να είμαστε αποτελεσματικότεροι στις προσπάθειες επικράτησης της ειρήνης.
»Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος επιδιώκουν όξυνση. Αντίθετα επιδιώκουμε επικράτηση του Δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου.
Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κυρία Σακελλαροπούλου διαβεβαίωσε «η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμένει σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα υποστηρίζει πλήρως την προσπάθεια εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Οσον αφορά την Αγία Σοφία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «είναι μια απόφαση που έπληξε ανεπανόρθωτα τον Ελληνισμό και τον χριστιανικό κόσμο και πάνω από όλα πλήττει και πληγώνει και όλους εκείνους που ανεξαρτήτως των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους αντιλαμβάνονται ότι ένα μοναδικό μνημείο της ανθρωπότητας δεν μπορεί να εργαλειοποιείται για να υλοποιούνται στόχοι ξένοι προς αυτό και τη διαθρησκευτική του ακτινοβολία».
Υποδέχτηκα τον Πρόεδρο @AnastasiadesCY. Συζητήσαμε για το Κυπριακό, τις προκλήσεις στην ΑΟΖ και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που πληγώνει βαθιά τον Ελληνισμό και όσους θεωρούν ότι το κορυφαίο σύμβολο της Χριστιανοσύνης ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.(1/2) pic.twitter.com/g7GxRVYXI6
— President GR (@PresidencyGR) July 14, 2020
«Η Αγία Σοφία είναι μοναδικό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και αποτελεί βέβαια τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Με αυτά τα χαρακτηριστικά κατάφερε να λειτουργήσει τον τελευταίο αιώνα ως ένας τόπος συνάντησης και ενότητας των πολιτισμών κι ως ένα πεδίο ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκειών. Η μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού και διχάζει ανεπίτρεπτα την περιοχή μας», εκτίμησε η Πρόεδρος για να κλείσει τη σχετική αναφορά της :
«Η Ελλάδα, η Ε.Ε. αλλά και όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθούν με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να διαφυλαχθεί ο οικουμενικός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας και να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια. Ηδη στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών εκφράστηκε η αλληλεγγύη των εταίρων προς Ελλάδα και Κύπρο. Και ελπίζω να υπάρξει και συνέχεια».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News