Το νομοσχέδιο για τις πορείες είχε μια έκβαση που λίγο έως πολύ αρκετοί ανέμεναν: το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε ορισμένες παραχωρήσεις σε «σκληρά» άρθρα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σύμπνοια του ΚΙΝΑΛ και να μην περάσει ένα νομοσχέδιο που αφορά την κοινωνική ζωή και ένα θεμελιώδες δικαίωμα μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, άντε και αυτές της Ελληνικής Λύσης.
Για την κυβέρνηση, πρόκειται για τον συγκερασμό δύο βασικών δικαιωμάτων: από τη μια του συνέρχεσθαι και από την άλλη της ομαλής κοινωνικής ζωής, για χιλιάδες Αθηναίους (κυρίως) και επιχειρηματίες του κέντρου που πλήττονται άμεσα από τις διαρκείς μικρο-πορείες και την παράλυση της Αθήνας. Δεν ήταν τυχαίο ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο συνταγματολόγος της κυβέρνησης, έλεγε διαρκώς ότι το νομοσχέδιο θα έπρεπε να μπει στη Βουλή με πιο «κανονικές» συνθήκες και όχι με 60 παριστάμενους. Ο Γεραπετρίτης έβλεπε το «δάσος» της συναίνεσης με το ΚΙΝΑΛ, κάτι που διασφαλίζει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη την κατοχύρωση ενός «αυτονόητου» δικαιώματος για τη σιωπηρή πλειοψηφία. Αυτό αναμένεται να το τονίσει στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Και για το ΚΙΝΑΛ, βεβαίως, δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Η Φώφη Γεννηματά, όμως, θεωρεί ότι με τις «μικρές νίκες» του ΚΙΝΑΛ στη διαπραγμάτευση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πέτυχε να αφοπλίσει το νομοσχέδιο από αντιδραστικές διατάξεις και να το φέρει πιο πολύ στα μέτρα της πρότασης Καμίνη-Αλιβιζάτου-Μανιτάκη του 2012. Μπορεί να είναι και έτσι, αν και ορισμένα στελέχη του κόμματος προβληματίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Χάρη Καστανίδη, ενώ άλλα στελέχη είχαν και αυτά επιφυλάξεις. Επρόκειτο για τον Μιχάλη Κατρίνη, την Ευαγγελία Λιακούλη, ακόμα και τον νομικό και διευθυντή της Κ.Ο. του κόμματος, Δημήτρη Μάντζο. Η γραμμή, πάντως, είναι κοινή: επί της αρχής το ΚΙΝΑΛ στηρίζει.
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο είναι ακόμα μια ευκαιρία για μια άσκηση συσπείρωσης του κόμματος. Το δείχνουν και οι εκφράσεις των στελεχών του εντός της Βουλής. «Φασιστικής νοοτροπίας νομοθέτημα» το χαρακτήρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Απ’ έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης. Αυτά, όμως, στη Βουλή, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μένει μόνο εκεί. Σήμερα, λοιπόν, στις 19:00 καλεί και σε πορεία έξω από τη Βουλή, διαμαρτυρόμενος για το νομοσχέδιο.
Είναι η δεύτερη διαδήλωση στελεχών του κόμματος μέσα σε λίγες μέρες. Την περασμένη εβδομάδα, κεντρικά στελέχη, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης, βρέθηκαν έξω από την Ισραηλινή Πρεσβεία. Σημειωτέον, λίγες μέρες πριν είχαν διαρρεύσει οι συζητήσεις του Νίκου Παππά με τον Σάμπυ Μιωνή, όπου ο Νετανιάχου χαρακτηριζόταν ως «Μπίμπι» και φαινόταν να έχει έναν εξαιρετικό δίαυλο με το τότε Μαξίμου. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στις…κινηματικές ρίζες του. Το είπε άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας στην Κ.Ο. του κόμματος ότι, επί της ουσίας, οι καλοσύνες τελείωσαν.
Πέραν της αναθέρμανσης του ριζοσπαστικού χαρακτήρα του κόμματος, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει κάτι πιο κεντρικό: να δημιουργήσει πεδία σύγκλισης, για να «μακιγιάρει» τις εσωτερικές διαφωνείς. Οι πορείες είναι ένα από αυτά. Εξ ου και πολλά στελέχη του κόμματος αναμένεται να βρεθούν στο μπλοκ του κόμματος, έξω από τη Βουλή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News