Η ΝΔ συνεχίζει να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB, καθώς προηγείται με 18,2%.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ 17-25 Ιουνίου, δηλαδή λίγο πριν τις αποκαλύψεις περί «μαγαζιού» του ΣΥΡΙΖΑ και των όποιων «απόνερων» δημιούργησαν αυτές στην κοινή γνώμη.
Στην πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά που καταγράφουν τα κόμματα είναι τα εξής:
ΝΔ: 40,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 21,9%
Κίνημα Αλλαγής: 6,6%
ΚΚΕ: 5,2%
Ελληνική Λύση: 3,8%
ΜέΡΑ 25: 2,8%
Χρυσή Αυγή: 1,5%
«Άλλο Κόμμα»: 4,9%
«Αδιευκρίνιστη Ψήφος»: 13,2%.
Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ»: 8% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή»: 5,2%.
Στην παράσταση νίκης προηγείται με 65,3% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 15,3%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 6,6%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 5,2% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7,5%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;».
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 45,6% των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 26,3%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 23%.
Δημοτικότητα υπουργών
Στις δημοτικότητες των υπουργών η εικόνα έχει ως εξής:
Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας διατηρεί την πρωτιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού με 42,4% θετικές γνώμες και 33,6% αρνητικές.
Δεύτερος σταθερά ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με 36,5% θετικές γνώμες αλλά 26,6% αρνητικές
Τρίτος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με 36,5% κι αυτός θετικές γνώμες αλλά με 39,4 αρνητικές γνώμες.
Ακολουθεί ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με 35.9% θετικές γνώμες με 24,8% αρνητικές γνώμες.
Και 5ος ο υπουργός ΠΡΟΠΟ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 35,1% θετικές γνώμες και 40,3% αρνητικές.
Τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας
Οι πολίτες θεωρούν ότι τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Ανεργία με 49,3%, Μεταναστευτικό / Προσφυγικό / Οικονομικοί μετανάστες με 39,5%, Υγεία / Περίθαλψη με 32,8%, Οικονομική ανάπτυξη με 30,2% και πανδημία COVID-19 με 29,9%.
Ο «φόβος» σε ποσοστό 49% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθεί η «ελπίδα» με ποσοστό 41,4%, η «οργή» με 37,3% και η «ντροπή» με 26,8%.
Δείκτες αισιοδοξίας
Στους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 54,6% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 13,8% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».
Ανησυχία για τον κορονοϊό και την οικονομία
Αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού το 75,3% των ερωτηθέντων φοβάται μια έξαρση της πανδημίας στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ το 63,4% ανησυχεί με την πιθανότητα να ασθενήσει προσωπικά ή να ασθενήσει κάποιο μέλος της οικογένειας, κυρίως ηλικιωμένοι.
Το 62,1% των πολιτών απαντά ότι «το εισόδημα του νοικοκυριού έχει ήδη μειωθεί λόγω της πανδημίας» και «το εισόδημα του νοικοκυριού θα μειωθεί λόγω της πανδημίας το επόμενο χρονικό διάστημα».
Ελληνοτουρκικά
Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείται ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 66% απαντούν «πολύ» και «αρκετά».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News