497
Η ψηφιακή ιχνηλάτηση επαφών καλύπτει τους πάντες, ακόμα και τους συνεπιβάτες στο μετρό | CreativeProtagon/Intimenews

Γιατί δεν έχουμε το app ιχνηλάτησης;

Η ψηφιακή ιχνηλάτηση επαφών καλύπτει τους πάντες, ακόμα και τους συνεπιβάτες στο μετρό
|CreativeProtagon/Intimenews

Γιατί δεν έχουμε το app ιχνηλάτησης;

Το άνοιγμα της χώρας είναι ένα ρίσκο που οφείλουμε να αναλάβουμε. Λάθος. Δεν είναι καν ρίσκο. Είναι ένα βήμα προς μία κανονικότητα που είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε. Αυτή η μετάβαση θα έχει αναταράξεις, ενδεχομένως να φέρει, συγκυριακά, αναστάτωση, πίεση στο σύστημα Υγείας και ανθρώπινες απώλειες. Ακόμα και αν το καλοκαίρι είναι γενναιόδωρο, το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα έρθουν για να πάρουν πίσω όσα μας χάρισε η θερινή περίοδος.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι γενικό lockdown δεν πρόκειται να ξαναδούμε. Είμαστε, λένε, σοφότεροι, ο πληθυσμός έχει εκπαιδευτεί, το σύστημα Υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο. Εντάξει. Την ίδια στιγμή στη γειτονιά μας εκδηλώνεται δεύτερο κύμα πανδημίας, τα Βαλκάνια επιβαρύνονται και το Ισραήλ, που μοιράζεται τον ίδιο καιρό με μας, τίθεται εκ νέου σε εγρήγορση.

Τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, υιοθετούν εφαρμογές με τεχνολογίες Apple και Google, προκειμένου τα κινητά τηλέφωνα του γενικού πληθυσμού να χρησιμοποιηθούν για την ιχνηλάτηση των επαφών που είχαν τα κρούσματα του ιού. (Γαλλία και Γερμανία έχουν ήδη ξεκινήσει να τρέχουν εφαρμογές.) Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι εφαρμογές είναι λίγο ως πολύ γνωστός και απλός. Η συσκευή ανταλλάσσει κρυπτογραφημένα στοιχεία ταυτότητας με τις υπόλοιπες συσκευές που έρχονται κοντά της. Αν ο κάτοχος μίας συσκευής ασθενήσει, ενημερώνεται η εφαρμογή, η οποία με τη σειρά της πληροφορεί τα κινητά που βρέθηκαν κοντά στον φορέα εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Έτσι, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μαθαίνει ότι βρέθηκε κοντά σε κάποιον που ασθενεί από Covid-19. Η «χειροκίνητη» ιχνηλάτηση επαφών γίνεται μεταξύ συγγενών και φίλων, δεν καλύπτει, ας πούμε, την ουρά στο σούπερ μάρκετ ή τους συνεπιβάτες στο μετρό. Η ψηφιακή καλύπτει τους πάντες. Επίσης οι υγειονομικές αρχές έχουν καλύτερη εικόνα για τα σημεία με μεγάλο φορτίο ιού. Η λειτουργία της εφαρμογής απαντά θετικά στα περί προστασίας της ιδιωτικότητας.

Ποιος και πώς αποφασίζει την αποστολή alert; Σίγουρα πάντως δεν μπορεί να είναι ο κάτοχος του τηλεφώνου. Το πρωτόκολλο προβλέπει ότι το σύστημα Υγείας θα είναι ενήμερο για τα στοιχεία του ανθρώπου που στέλνει το σήμα στις επαφές του, δηλαδή θα πρόκειται για κάποιον που είτε έχει θετικό τεστ, είτε συμπτώματα που δείχνουν στους ειδικούς Υγείας ότι είναι πιθανή περίπτωση Covid-19. Εννοείται ότι η εγκατάσταση της εφαρμογής είναι προαιρετική αν και σε κάποιες χώρες γίνεται πλέον κουβέντα για την υποχρεωτική εγκατάσταση της -στη Γερμανία άνοιξε debate.

Και τώρα προκύπτει το ερώτημα προς τη δική μας κυβέρνηση. Καλά τα alert της Πολιτικής Προστασίας. Χρήσιμες και συγκινητικές οι επισκέψεις Τσιόδρα, Χαρδαλιά σε περιοχές με κρούσματα. Να καμαρώσουμε και για το σύστημα SMS με το οποίο βγαίναμε έξω. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την υιοθέτηση και τον εξελληνισμό αντίστοιχων εφαρμογών; Ναι, είναι βέβαιο ότι ένα μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας, ειδικά αυτό που πιστεύει ότι ο ιός είναι κατασκευασμένος, θα αντιδράσει. Κάποιοι άλλοι, αδαείς επί των τεχνολογικών, θα πουν ότι αυτή η εφαρμογή είναι Δούρειος Ιππος για την παρακολούθηση των κινήσεων και των επαφών μας. Και άλλοι θα δουν επάνω της το χάραγμα του Αντίχριστου. Όμως υπάρχει και ένας μεγάλος, πλειοψηφικός, αριθμός πολιτών που αντιλαμβάνονται το ορθό και το λογικό. Γιατί δεν έχουμε ξεκινήσει, λοιπόν;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...