Την λένε Ράμλα Αλι. Το μόνο που γνωρίζει για την ίδια είναι ότι γεννήθηκε στη Σομαλία.
Δεν ξέρει την ημερομηνία γέννησης της γιατί τα ληξιαρχικά αρχεία χάθηκαν στην δίνη του εμφυλίου πολέμου της χώρας της την δεκαετία του ’90, όταν και έφυγε από εκεί, μαζί με την οικογένεια της, προκειμένου να γλυτώσουν τις ζωές τους.
Η οικογένεια Αλι μετεγκαταστάθηκε σε ένα φτωχό προάστιο του Λονδίνου -δυστυχώς, δίχως τον μεγάλο της αδελφό, ο οποίος πέθανε όταν ήταν εννέα ετών, από μια «αδέσποτη» χειροβομβίδα που έπεσε στην αυλή τους, την ώρα που έπαιζαν μαζί με την Ράμλα.
Μέσα από αυτόν τον Γολγοθά, η Ράμλα όχι μόνο κατάφερε να σταθεί όρθια, αλλά να φτάσει και στην κορυφή αυτού που αγαπάει: της πυγμαχίας.
Η Αλι ξεκίνησε κρυφά από την οικογένεια της την πυγμαχία και κατάφερε να γυμνάζεται για μία δεκαετία χωρίς να το γνωρίζει κανείς.
Όταν το 2010 μπήκε για πρώτη φορά στο γυμναστήριο του Ιστ Χαμ στο Λονδίνο, δεν υπήρχαν γυναικεία αποδυτήρια και περίμενε 40 λεπτά για να αλλάξει και να πυγμαχήσει!
«Ήμουν το μόνο κορίτσι στο γυμναστήριο», θυμάται σήμερα.
Δέκα χρόνια μετά, βρέθηκε στην κορυφή: αρχικά το 2016 αναδείχτηκε η καλύτερη ερασιτέχνης πυγμάχος της Βρετανίας και λίγο αργότερα εκπροσώπησε την χώρα της, την Σομαλία, σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας, κάτι που αποτελούσε όνειρο ζωής για την ίδια.
Το αποκορύφωμα της καριέρας της ως μποξέρ ήταν το 2018, όταν έγινε η πρώτη μουσουλμάνα πυγμάχος που κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Μεγάλη Βρετανία, ανοίγοντάς της τον δρόμο και για άλλες… δραστηριότητες και αναζητήσεις, όπως λόγου χάρη το μόντελινγκ.
Τον Σεπτέμβριο του 2019 φωτογραφήθηκε για την αγγλική Vogue στο θεματικό τεύχος Forces For Change (Δυνάμεις Αλλαγής), με επίκεντρο γυναίκες που έχουν αντεπεξέλθει σε πολλές δυσκολίες δίνοντας ταυτόχρονα το παράδειγμα στην κοινότητά τους.
Και η Ράμλα το δίνει όντως: είναι εθελόντρια σε δωρεάν προγράμματα και μαθήματα αυτοάμυνας για μουσουλμάνες γυναίκες.
Τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει να εξασφαλίσει και παχυλά συμβόλαια συνεργασίας και διαφήμισης εταιρειών και προϊόντων όπως η Nike και η Pantene, ενώ υπέγραψε και συμβόλαιο με το πρακτορείο μοντέλων IMG Models.
Συνεχίζει, όπως λέει, να προπονείται έξι φορές την εβδομάδα, τέσσερις ώρες την ημέρα, γιατί έχει το βλέμμα της στραμμένο σε έναν μεγάλο στόχο: τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου, όπως επισημαίνει, «θα κάνει το παν για να είναι παρούσα».
Αυτό όμως που τονίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί είναι πως μια γυναίκα, ανεξαρτήτως ηλικίας ή καταγωγής, πρέπει να έχει αυτοσεβασμό για να καταφέρει να επιβιώσει σε έναν τόσο δύσκολο και απαιτητικό κόσμο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News