«Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, κατά την οποία, όπως αναμενόταν, δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών.
Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι δεσμεύεται «να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις», ενώ ανέφερε ότι η επόμενη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ανάγκη «για συμπαγείς προτάσεις» πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27.
Βασικό μέλημα είναι να «εστιάσουμε στους τομείς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση», ανέφερε ο Μισέλ, συμπληρώνοντας ότι «τις επόμενες ημέρες πρέπει να δουλέψουμε παραγωγικά, σκληρά».
Επιπροσθέτως, τονίστηκε η δυσκολία και η πολυπλοκότητα του ζητήματος, με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών να μιλούν «για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης».
Μητσοτάκης: Εχουμε ραντεβού με την ιστορία
«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχεδόν αποκλειστικό θέμα ήταν ο χαρακτήρας και το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Εχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα, που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο των πολιτικών συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης.
Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου». Ζήτησε δε το θέμα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης στις Βρυξέλλες.
Φον ντερ Λάιεν: Θετικό το κλίμα για το Σχέδιο Ανάκαμψης
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «θετικό κλίμα» και εστίασε «στη σοβαρότητα αυτής της κρίσης» τονίζοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «ένα φιλόδοξο σχέδιο».
Ακόμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η επικεφαλής της Κομισιόν ενημέρωσαν τους ευρωπαίους ηγέτες για τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον βρετανό πρωθυπουργό σχετικά με το Brexit. Οπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, υπάρχει η δέσμευση για συμφωνία (για το Brexit), αλλά «όχι με “οποιοδήποτε” κόστος».
Λαγκάρντ: Απαραίτητη η συμφωνία, το συντομότερο δυνατό
Την ανάγκη να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα πακέτο ανάκαμψης, που θα απομακρύνει την οικονομία από μια «δραματική πτώση», τόνισε στους ηγέτες της ΕΕ, η Κριστίν Λαγκάρντ.
Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να αλλάξει το κλίμα στις αγορές, οι οποίες αναμένουν σύντομα μια συμφωνία, τόνισε στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Η οικονομία (της ΕΕ) βιώνει μια δραματική πτώση», δήλωσε στους συμμετέχοντες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η αποφασιστική και αποτελεσματική δράση από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους ευρωπαίους παράγοντες έχει αποδείξει την αξία της: άνοιξαν τον δρόμο για μια ανάκαμψη προς το τέλος του έτους και βοήθησαν να εξασφαλιστεί κάποιος χρόνος. Αυτό αντανακλάται στο κλίμα της αγοράς, αλλά η αποτυχία να εκπληρωθεί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή αυτού του κλίματος», δήλωσε.
Η Λαγκάρντ επανέλαβε τις προβλέψεις της ΕΚΤ ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 13% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 8,7% συνολικά το 2020, πριν να υπάρξει ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021.
Είπε επίσης ότι ο χειρότερος αντίκτυπος από την πανδημία στην αγορά εργασίας δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί, και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη, που αυτή τη στιγμή είναι στο 7,3% του εργατικού δυναμικού, μπορεί να φθάσει στο 10%, πλήττοντας ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.
«Είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε την ανάκαμψη που θέλουμε να δούμε», είπε η Λαγκάρντ, η οποία σημείωσε, σύμφωνα με αξιωματούχους, ότι όσο γρηγορότερα υπάρξει συμφωνία για το πακέτο ανάκαμψης, τόσο το καλύτερο για την οικονομία της ΕΕ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News