Αλλάζει λογότυπο το πασίγνωστο ρύζι Uncle Ben’s, στο πλαίσιο των δραστικών αλλαγών που φαίνεται πως δρομολογήθηκαν στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.
«Καθώς ακούμε τις φωνές των καταναλωτών, ειδικά στη μαύρη κοινότητα, και τις φωνές των συνεργατών μας σε όλο τον κόσμο, αναγνωρίζουμε ότι ένας τρόπος που μπορούμε να βοηθήσουμε είναι με την εξέλιξη του λογοτύπου μας», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας Mars, στην οποία ανήκει η μάρκα.
We have a responsibility to help end racial injustices. We’re listening to consumers, especially in the Black community, and our Associates. We don’t yet know what the exact changes or timing will be, but we will evolve Uncle Ben’s visual brand identity. pic.twitter.com/n0e1pZ75OF
— Uncle Ben's USA (@UncleBens) June 17, 2020
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Quaker Foods την Τετάρτη ότι θα αποσύρει την επωνυμία της «Aunt Jemima», που βρίσκεται στα ράφια της αγοράς για περισσότερα από 130 χρόνια.
Ο χαρακτήρας του «θείου Μπεν» (γνωστό στην Ελλάδα και ως «Μπάρμπα-Μπεν») χρησιμοποιείται από το 1946 και η εταιρεία δέχεται εδώ και χρόνια επικρίσεις ότι προβάλλει ρατσιστικά στερεότυπα.
Οι λευκοί στον αμερικανικό Νότο, χρησιμοποιούσαν την προσφώνηση «θείος» και «θεία», αντί για το «κύριος» και «κυρία» όταν απευθύνονταν σε ηλικιωμένους μαύρους, που τους ήταν συμπαθείς.
Η εταιρεία έχει δηλώσει παλιότερα ότι το λογότυπο δείχνει έναν γνωστό σεφ του Σικάγο, τον Φρανκ Μπράουν, ενώ το όνομα «Θείος Μπεν» αναφέρεται σε έναν αγρότη που καλλιεργούσε ρύζι.
Πολλοί ζητούν επίσης την αλλαγή του λογότυπου και της συσκευασίας για το δημοφιλές στις ΗΠΑ σιρόπι «Mrs. Butterworth». Το σιρόπι, που πωλείται σε ένα μπουκάλι που σχηματίζει γυναικείο σώμα, κατηγορείται ότι προβάλλει ρατσιστικά πρότυπα και η έμπνευση προήλθε από το σώμα της Θέλμα Μακουίν, της αφροαμερικανής ηθοποιού, που υποδύθηκε την υπηρέτρια Πρίσι στο «Οσα παίρνει ο άνεμος», ταινία την οποία απέσυρε πριν λίγες ημέρες το HBO από την πλατφόρμα του.
Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η συσκευασία μπορεί να ερμηνευθεί ως ρατιστική, «κάτι που δεν συνάδει με τις αξίες μας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News