Αντιμέτωπο με οικονομική κατάρρευση είναι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, καθώς από την Τετάρτη ισχύουν ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις εναντίον του από τις ΗΠΑ, θέτοντας σε ισχύ τον νόμο Σίζαρ.
Παράλληλα, ο Ασαντ έχει να αντιμετωπίσει και την οργή του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς αγνοεί τις προσταγές του για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας του.
«Η κυβέρνηση Τραμπ θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να εμποδίσει το καθεστώς Ασαντ να πετύχει μια στρατιωτική νίκη και για να επαναφέρει το καθεστώς και τους συμμάχους του προς την πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο νόμος Σίζαρ, που εμπνεύστηκε από έναν σύρο μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, επικυρώθηκε στο τέλος του 2019 από τον αμερικανό πρόεδρο.
Σίζαρ είναι το ψευδώνυμο ενός πρώην φωτογράφου της στρατονομίας της Συρίας, ο οποίος αποσκίρτησε το 2013 παίρνοντας μαζί του 55.000 φωτογραφίες, που αποδείκνυαν την ωμότητα και τις κακοποιήσεις στις συριακές φυλακές.
Ο νόμος αυτός προβλέπει κυρίως το πάγωμα της βοήθειας ανοικοδόμησης της Συρίας και κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης της Δαμασκού ή των εταιρειών που συνεργάζονται μαζί της, εφόσον δεν λογοδοτούν στη δικαιοσύνη οι δράστες ωμοτήτων. Στοχεύει επίσης σε ρωσικές και ιρανικές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Δαμασκό.
Οι κυρώσεις αφορούν πολλά μέλη της οικογένειας και του περιβάλλοντος του σύρου προέδρου. Ορισμένα ήταν ήδη καταγεγραμμένα σε μαύρες λίστες από την αρχή της καταστολής, το 2011.
Αλλοι, όπως η σύζυγός του Ασμα αλ Ασαντ, που παρουσιάζεται από τον Πομπέο ως μια από τις κυριότερες σφετερίστριες του πολέμου στη Συρία, τιμωρούνται με κυρώσεις για πρώτη φορά από την Ουάσινγκτον.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έβαλε επίσης στη μαύρη λίστα πρόσωπα και επιχειρήσεις που κατηγορούνται για υπονόμευση της προσπάθειας ανοικοδόμησης χρησιμοποιώντας την απαλλοτριωμένη γη για να ευνοήσουν τις μαζικές μετακινήσεις του πληθυσμού ώστε να «κατασκευάσουν πολυτελείς κατοικίες, κυρίως σε περιοχές της Δαμασκού που μέχρι πρόσφατα ήταν γειτονιές εργαζόμενων προσκείμενων στην αντιπολίτευση».
«Στόχος μας είναι να στερήσουμε από το καθεστώς Ασαντ έσοδα και υποστήριξη που λάμβανε για να διαπράττει ωμότητες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μεγάλη κλίμακα, εμποδίζοντας οποιαδήποτε πολιτική επίλυση και υπονομεύοντας σοβαρά τις πιθανότητες ειρήνευσης», πρόσθεσε η Κραφτ.
«Το καθεστώς Ασαντ έχει μια ξεκάθαρη επιλογή: να ακολουθήσει την πολιτική οδό που προβλέπεται στην απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας ή να μην αφήσει στις ΗΠΑ καμία άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να παγώνει τη βοήθεια για ανοικοδόμηση και να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος και όσων το στηρίζουν οικονομικά», είπε η αμερικανίδα πρεσβευτής.
Η 17η Ιουνίου είναι μία σπουδαία ημέρα, δήλωσε ο Ομάρ αλ-Σόγκρε, μέλος αμερικανικής ΜΚΟ για τη Συρία, που έκανε εκστρατεία στην Ουάσινγκτον για να περάσει ο νόμος Σίζαρ. «Είναι μόνο η αρχή. Ανοίγει η πόρτα και για άλλες κυρώσεις. Τα επόμενα 10 χρόνια, όσοι είναι αναμεμειγμένοι στο καθεστώς Ασαντ θα τιμωρηθούν», δήλωσε ο Σόγκρε, που βασανίστηκε σε φυλακή της Συρίας από το καθεστώς, πριν απελευθερωθεί το 2015.
«Ο νόμος θα κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης του καθεστώτος και θα προστατέψει τα δικαιώματα των κατοίκων της Συρίας. Δεν θα μπορεί να αγοράσει ό,τι χρειάζεται για να φτιάχνει βόμβες και να σκοτώνει τον λαό του», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η οικονομία της Συρίας καταρρέει, εκτίμησε η ειδικός επί συριακών θεμάτων, Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ, και το συριακό καθεστώς αδυνατεί να σταματήσει την κατάρρευση. Τονίζει όμως, ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή να μην υποστούν τις συνέπειες των κυρώσεων οι πολίτες που ήδη έχουν υποφέρει τόσο πολλά.
Στο μεταξύ, ο Ασαντ έχει να αντιμετωπίσει και την αυξανόμενη δυσαρέσκεια πρώην συμμάχων του στο εσωτερικό της χώρας. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ξάδελφός του, Ραμί Μαχλούφ, ένας από τους πλουσιότερους Σύρους, μιλά ανοιχτά εναντίον του, όπως αναφέρει η Telegraph.
Ο Τσαρλς Λίστερ, αναλυτής θεμάτων της Μέσης Ανατολής, εκτιμά ότι μπορεί να τον ακολουθήσουν και άλλοι μέχρι πρότινος φανατικοί υποστηρικτές του Ασαντ. Αν, μάλιστα, αποσύρουν τα χρήματά τους από τη χώρα, το πρόβλημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο.
Ισως τελικά, η ασφυκτική οικονομική πίεση καταφέρει ό,τι δεν κατάφερε ένας τρομακτικός εμφύλιος, που διαρκεί ήδη εννέα χρόνια, έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ 12 εκατομμύρια πολίτες έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους και 6,3 εκατομμύρια έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες χώρες.
Την ίδια στιγμή, διαδηλώσεις εναντίον του Ασαντ γίνονται το τελευταίο δεκαήμερο στη νοτιοδυτική πόλη Σουβέιντα, όπου ζουν κυρίως Αραβες Δρούζοι, μία θρησκευτική μειονότητα. Οι διαμαρτυρίες είναι αξιοσημείωτες, καθώς μέχρι τώρα τις απέφευγαν, φοβούμενοι αντίποινα λόγω της θρησκείας τους.
Ο Ασαντ τους απείλησε ότι αν συνεχιστούν, θα απαντήσει με στρατιωτική επέμβαση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News