853
|

Bookfriends.gr: Τόπος συνάντησης αναγνωστών

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 14:42

Bookfriends.gr: Τόπος συνάντησης αναγνωστών

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 14:42

Tο διάβασμα είναι μια υπέροχη συνήθεια, ένας συναρπαστικός τρόπος ψυχαγωγίας, γνώσης και έμπνευσης. Και σήμερα η βιβλιοφιλική κοινότητα αποκτά ένα σπουδαίο σημείο συνάντησης στην καλύτερη εκδοχή του: το bookfriends.gr, μια πλατφόρμα ανοιχτή σε ενδιαφέρουσες συναντήσεις μεταξύ αναγνωστών και δημιουργών και την γόνιμη επικοινωνία μεταξύ τους.

Online χώρος ανταλλαγής απόψεων, όπου οι βιβλιόφιλοι μπορούν να μοιραστούν τη γνώμη τους για βιβλία που διάβασαν, να αναζητήσουν τις κριτικές άλλων αναγνωστών, να ανακαλύψουν νέους τίτλους και να προτείνουν εκείνους που τους ενθουσίασαν ή τους προβλημάτισαν, το bookfriends.gr είναι μια ξεχωριστή πρωτοβουλία του Public, του No 1 βιβλιοπωλείου στην Ελλάδα, που συνεχίζει να δείχνει έμπρακτα τη στήριξή του στην αγάπη της ανάγνωσης και το βιβλίο.

Το bookfriends είναι η ελληνική εκδοχή του Goodreads κι έχει στόχο να δώσει βήμα στους αναγνώστες, να αποτυπώσει με γνησιότητα όλες τις απόψεις τους και να λειτουργήσει, τελικά, ως οδηγός προτάσεων βιβλίου.

Η σύλληψη της πλατφόρμας φαίνεται να βασίζεται στην ολοένα αυξανόμενη τάση του κοινού να αναζητά προτάσεις, αξιολογήσεις και reviews άλλων χρηστών πριν προχωρήσει στην επιλογή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας.

Με 300.000 καταχωρημένα βιβλία, 105.000 συγγραφείς, 6.000 εκδότες και 75 κατηγορίες βιβλίων, το bookfriends.gr, φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία πλατφόρμα σε πλούτο πληροφορίας, ένας πρακτικός και εύχρηστος προορισμός για κάθε αναγνώστη.

Αναλυτικά, ο επισκέπτης της πλατφόρμας μπορεί:

  • Να αναζητήσει οποιοδήποτε βιβλίο, νέο ή παλαιότερο, και να βρει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με αυτό
  • Να βαθμολογήσει και να γράψει τη σύντομη ή εκτενή κριτική του για τα βιβλία που διάβασε
  • Να αλληλεπιδράσει με τα σχόλια και τις κριτικές άλλων αναγνωστών
  • Να σχηματίσει το προσωπικό του προφίλ, όπου θα συγκεντρώνει όλες τις κριτικές του
  • Να δημιουργήσει τη δική του ψηφιακή βιβλιοθήκη με τους τίτλους, που διάβασε ή σκοπεύει να διαβάσει
  • Να ακολουθήσει συγκεκριμένα βιβλία, εκδότες, συγγραφείς, που τον ενδιαφέρουν, λαμβάνοντας ειδοποιήσεις για κάθε νέα κριτική που αναρτάται
  • Να μοιραστεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Twitter) ή μέσω email κάποιο βιβλίο που απόλαυσε ή κάποια κριτική που ο ίδιος έγραψε.

Την ιδέα υποδέχτηκαν πολύ θετικά οι άνθρωποι του βιβλίου, εκδότες, συγγραφείς και μεταφραστές, που θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους προφίλ, να διαμορφώσουν τη βιβλιοθήκη των έργων τους και να επικοινωνούν με τους αναγνώστες τους.

Η Ρέα Βιτάλη βρίσκει την ιδέα του Bookfriends.gr «συναρπαστική. Ευεργετική. Οξυγόνο. Πόσες κουβέντες χαραμίζουμε οι άνθρωποι στα καθημερινά μας, για να λέμε ανούσια πράγματα, από τα οποία δεν μας μένει τίποτα. Και υπάρχει ένα βιβλίο που ξαφνικά μας ενώνει όλους. Είναι μαγευτικό»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Χωμενίδης, λέει ότι είναι «Τρομερά θελκτική. Η ιδέα μιας κοινότητας διαδικτυακής αναγνωστών, οι οποίοι διαβάζουν και δεν έχουν ούτε το τουπέ, ούτε την επαγγελματική ιδιότητα που έχει ένας κριτικός, που αρθρογραφεί για τα βιβλία που διαβάζει, μου φαίνεται τρομερά θελκτική, ελκυστική και βοηθητική για έναν συγγραφέα, διότι καταλαβαίνει τον σφυγμό. Βλέπει αν το μυθιστόρημα ή τα διηγήματα που έχει εκδώσει “λειτουργούν” ή όχι. Και βλέπει πώς αντιμετωπίζουν οι κανονικοί αναγνώστες και άλλα βιβλία, τα οποία στον ίδιο έχουν κάνει θετική ή αρνητική εντύπωση».

Υπέρ της δικτύωσης δηλώνει και ο Νίκος Βατόπουλος: «Θεωρώ ότι ούτως ή άλλως κινούμαστε σε μια εποχή online κοινοτήτων. Και είναι κάτι το οποίο αντικειμενικά είναι θετικό. Σε ό,τι αφορά τα βιβλία είναι πάρα πολύ θετικό, δεν το συζητώ. Είμαι υπέρ τις δικτύωσης, μου αρέσουν τα δίκτυα, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί όταν εκτίθεσαι δημοσίως εκπαιδεύεσαι στο να βάζεις φίλτρα, εκπαιδεύεις τον δημόσιο λόγο σου, ακούς πράγματα τα οποία δεν είχες φανταστεί ενδεχομένως και έχεις και τη χαρά του να μοιράζεσαι κοινές θέσεις, κοινά συναισθήματα, να προχωράς, να “ανοίγεις” ως άνθρωπος». Και συμπληρώνει ότι δεν ξέρει «αν είναι ο τρόπος για τα βιβλία, αλλά είναι σίγουρα ένας τρόπος, για να έρχονται άνθρωποι, να συσπειρώνονται γύρω από τις ιδέες των βιβλίων. Θα έλεγα ότι μια online κοινότητα αναπόφευκτα παρέχει ενθάρρυνση για διάβασμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να οδηγήσει σε παρέες, σε book clubs, σε λέσχες ανάγνωσης. Ή το πιο απλό, μπορεί να σου γεννηθεί η επιθυμία να διαβάσεις κάτι το οποίο δεν ήξερες. Αυτό είναι σπουδαίο!»

«Εξαιρετική ιδέα» βρίσκει το bookfriends.gr και ο Στέφανος Δάνδολος: «Γιατί όλες αυτές οι online κοινότητες, όπως έχει διαμορφωθεί η ζωή μας και όπως έχει γίνει ειδικά τον τελευταίο καιρό, με την αποξένωση λόγω κορονοϊού, θεωρώ ότι ωφελούν το βιβλίο αλλά ωφελούν και τη σχέση των αναγνωστών», λέει. «Γιατί τι είναι τα βιβλία; Είναι μέσο για να έρχονται οι άνθρωποι πιο κοντά. Δεν είναι μέσο για να αποξενώνονται. Και για μένα το βιβλίο παραμένει ένας τρόπος ψυχαγωγίας. Δεν διαβάζεις ούτε για να μάθεις, ούτε για να μορφωθείς, διαβάζεις για να περάσεις ωραία. Οπότε έχοντας τέτοια πλατφόρμα, που φέρνει τους αναγνώστες πιο κοντά, βλέποντας τι σχολιάζει ο καθένας, τι διαβάζει ο καθένας, μπορούν να πάρουν ιδέες, μπορούν πολλοί να μάθουν για τα καινούργια βιβλία, για παλιά βιβλία που τους έχουν διαφύγει», υποστηρίζει.

Θα τους βρείτε όλους στην πλατφόρμα των βιβλιόφιλων με το όνομά τους ή με ένα nick name: ο Χωμενίδης, για παράδειγμα, θα υπογράφει τα σχόλιά του ως «Χωμ-χωμ», ενώ ο Βατόπουλος θα είναι ο «flaneur» -ένας περιπατητής είναι, άλλωστε, ένας πλάνητας της πόλης- και «Stefan Floyd» ο Δάνδολος που με το υποκοριστικό του αποκαλύπτει την αγάπη του για τους Pink Floyd…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...