Τον κώδωνα του κινδύνου για την αναζωπύρωση της νόσου Covid-19 κρούουν οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του υπουργείου Υγείας. Το πανδημικό κύμα μπορεί να έχει υποχωρήσει, όμως οι τοπικές εστίες με τα πολλαπλά κρούσματα που δημιουργούνται, σημαίνουν ότι μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε lockdown, τουλάχιστον σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Το πρώτο που αποφασίστηκε τη Δευτέρα είναι η καθημερινή, γραπτή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ στις 6 μ.μ. (εδώ), ενώ η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων έχει ξεκινήσει στα νησιά με συστηματικούς ελέγχους και βαριές «καμπάνες» (εδώ).
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή των μέτρων και πως δεν υπάρχουν «περιοχές εκτός νόμου» (εδώ).
Διαφορετικός ο «ορισμός κρούσματος»
Το σημαντικό στη νέα φάση μετά την άρση των μέτρων είναι ότι η καταγραφή των περιστατικών έχει αλλάξει. Μέχρι τις 10 Μαΐου διαγιγνώσκονταν μόνο όσοι εκδήλωναν έντονα συμπτώματα και μετέβαιναν σε νοσοκομείο.
Πλέον, γίνονται καθημερινά περίπου 5.000 εξετάσεις στον γενικό πληθυσμό, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί αρκετά μέχρι το τέλος Ιουλίου και την πλήρη ανάπτυξη των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ, με 500 αυτοκίνητα σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα και πλωτά σε πολλά νησιά.
Σε αυτή τη φάση οι ειδικοί επικεντρώνονται σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια νοσήματα.
Ετσι, οι αριθμοί που ανακοινώνονται πλέον προέρχονται κατά μεγάλο ποσοστό από άτομα με κορονοϊό που δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, όμως μπορούν να μολύνουν και άλλους.
Τα νέα δεδομένα
Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας (σύνολο τεσσάρων ημερών).
Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, όπου από την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν τεστ κορονοϊού σε 3.200 άτομα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.049 εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες.
Τα 690 κρούσματα (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.735 (56,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Δέκα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. Οι τέσσερις (40,0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Μέχρι σήμερα 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έχουν καταγραφεί ακόμα δύο και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 55 (30,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News