312
Φόβους για νέα κρούσματα του κορονοϊού προκάλεσε η ογκώδης διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, στο Αμστερνταμ | REUTERS/Eva Plevier

Αμστερνταμ: Φόβοι για νέα κρούσματα κορονοϊού μετά από ογκώδη αντιρατσιστική διαδήλωση

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 14:02
Φόβους για νέα κρούσματα του κορονοϊού προκάλεσε η ογκώδης διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, στο Αμστερνταμ
|REUTERS/Eva Plevier

Αμστερνταμ: Φόβοι για νέα κρούσματα κορονοϊού μετά από ογκώδη αντιρατσιστική διαδήλωση

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 14:02

Η ογκώδης διαδήλωση που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στην καρδιά του Αμστερνταμ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη προκάλεσε φόβους για αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Στο στόχαστρο επιδημιολόγων, πολιτικών και πολιτών βρίσκεται η δήμαρχος του Αμστερνταμ, καθώς επέτρεψε την παρουσία χιλιάδων διαδηλωτών στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι δεν τήρησαν κανέναν κανόνα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Αντί για 300 διαδηλωτές, μαζεύτηκαν χιλιάδες

Η Φάμκε Χάλσεμα, που προέρχεται από τους Πράσινους, δήλωσε ότι οι αρχές της πόλης αιφνιδιάστηκαν από τον τεράστιο αριθμό των διαδηλωτών και δεν θα μπορούσαν να παρέμβουν ειρηνικά. Η ίδια υπερασπίστηκε μάλιστα το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.

«Είχα δει πώς αυτές οι συγκεντρώσεις εξελίσσονται σε ογκώδεις διαδηλώσεις στο Βερολίνο, στο Λονδίνο και σε αμερικανικές πόλεις», δήλωσε η δήμαρχος στην δημόσια ολλανδική τηλεόραση, αλλά δεν υπήρχε «απολύτως καμία ένδειξη ότι θα είναι τόσο μεγάλη (η διαδήλωση)».

Νεαρές Ολλανδέζες διαδηλώνουν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Το πρόστιμο για την παραβίαση των κανόνων περί δημοσίων συναθροίσεων είναι 360 ευρώ, αλλά δεν υπήρχε σχεδόν κανένας αστυνομικός στην χθεσινή διαδήλωση.

Η διαδήλωση, η μεγαλύτερη στην Ολλανδία μετά την επιβολή του lockdown στα μέσα Μαρτίου, οδήγησε σε έντονο διάλογο για το κατά πόσο θα μπορούσε να προκαλέσει νέα κρούσματα του κορονοϊού.

«Είναι ακριβώς αυτό που δεν θέλουμε», δήλωσε στην εφημερίδα Paroo ο Μένο ντε Γιονγκ, ένας ιολόγος στο πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, UMC, και μέλος της εθνικής ομάδας κρούσης κατά του κορονοϊού.

«Δεν χρειάζεται να είσαι ιολόγος για να καταλήξεις σε αυτό το συμπέρασμα. Υπάρχει λόγος που επί μήνες μιλάμε για κοινωνική αποστασιοποίηση. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια εκδήλωση σούπερ εξάπλωσης».

Ο Κλάας Ντιτζκόφ, βουλευτής του κόμματος VVD του ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, έγραψε στο Twitter ότι είναι «όχι μόνο οργισμένος, αλλά και ανήσυχος από τις εικόνες του Αμστερνταμ». Κάλεσε μάλιστα τους διαδηλωτές να απομονωθούν εθελοντικά για δύο εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...