651
Ο Χάρης Λυμπερόπουλος με τις δημοσιογράφους κόρες του Κατερίνα (αριστερά) και Γκρέτα σε εκδήλωση για τους βετεράνους του αθλητικού ρεπορτάζ, στην ΕΣΗΕΑ, το 2018 | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέθανε ο Χάρης Λυμπερόπουλος, πρωτεργάτης του αθλητικού ρεπορτάζ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2020, 18:03
Ο Χάρης Λυμπερόπουλος με τις δημοσιογράφους κόρες του Κατερίνα (αριστερά) και Γκρέτα σε εκδήλωση για τους βετεράνους του αθλητικού ρεπορτάζ, στην ΕΣΗΕΑ, το 2018
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέθανε ο Χάρης Λυμπερόπουλος, πρωτεργάτης του αθλητικού ρεπορτάζ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2020, 18:03

Πέθανε, σε ηλικία 98 ετών, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, παλαίμαχος δημοσιογράφος και πρωτεργάτης του αθλητικού ρεπορτάζ.

Η ΕΣΗΕΑ για τον θάνατο του Χάρη Λυμπερόπουλου

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Ο Χάρης Λυμπερόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Syracuse University των Ηνωμένων Πολιτειών. Εχοντας διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία ως αθλητής, όντας ο ίδιος πρωταθλητής Ελλάδος στο άλμα εις μήκος και το πένταθλο (1946) και μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου στα νεανικά του χρόνια, ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου αλλά και μετέπειτα οδηγός αγώνων στο Ράλι Ακρόπολις, δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με τον αθλητισμό.

Με αυτήν την προϋπηρεσία, η ενασχόληση με την αθλητική δημοσιογραφία υπήρξε για εκείνον μονόδρομος. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στην «Αθηναϊκή» το 1951 και συνέχισε στο «Ελληνικό Μέλλον», τον «Ελεύθερο Λόγο», και από το 1959 στην «Ακρόπολη» και την «Απογευματινή» έως το 1988. Εργάστηκε παράλληλα και στον «Ελεύθερο Τύπο» ενώ διετέλεσε Διευθυντής του Αθλητικού Τμήματος της ΕΡΤ και ιδρυτικό στέλεχος του «Αθήνα 9,84».

Ορόσημο στην καριέρα του αποτέλεσε η θητεία του ως διευθυντής του Αθλητικού Τμήματος της «Απογευματινής», με εκδότη τον Νάσο Μπότση, όπου μεγαλούργησε αλλάζοντας για πάντα το τοπίο του αθλητικού έντυπου Τύπου, με την καινοτομία της τοποθέτησης ένθετου αθλητικού φύλλου μέσα σε πολιτική εφημερίδα, που εδραιώθηκε το 1968.

Το Iδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση τον βράβευσε δύο φορές, μία το 1987 για τη δράση του στο αθλητικό ρεπορτάζ και μία το 2019 για τη συνολική προσφορά του ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2018, η δημοσιογραφική οικογένεια τον τίμησε ως έναν από τους σκαπανείς της αθλητικογραφίας και δασκάλους της νεότερης γενιάς, σε ειδική εκδήλωση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενώσεως Συντακτών.

Ο Χάρης Λυμπερόπουλος, (γνωστός και ως ο «Παρατηρητής» – ψευδώνυμο πασίγνωστο στους αναγνώστες του έντυπου αθλητικού Τύπου), υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του και διακόνησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα με ήθος, συνέπεια και αίσθημα ευθύνης.

Η μακρά και πολυσήμαντη σταδιοδρομία του χαρακτηρίστηκε από μέγιστες δημοσιογραφικές επιτυχίες, με την επιτόπια κάλυψη έξι Ολυμπιακών Αγώνων, τεσσάρων Παγκοσμίων Κυπέλλων Ποδοσφαίρου και πλείστων άλλων κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Φιλίππου Ενώσεως.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι το αθλητικό τμήμα της «Απογευματινής» που διηύθυνε, υπήρξε σχολείο για τις επόμενες γενιές αθλητικογράφων, που διδάχθηκαν από εκείνον και συνέχισαν το έργο του στο αθλητικό ρεπορτάζ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο, συλλυπείται την αγαπημένη του σύζυγο Αθηνά και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στις λατρεμένες του κόρες Κατερίνα και Γκρέτα, οι οποίες συνεχίζουν στο δρόμο που χάραξε ο αξέχαστος Χάρης.

Ο ΠΣΑΤ για τον θάνατο του Χάρη Λυμπερόπουλου

Η ανακοίνωση του ΠΣΑΤ:

«Ο Χάρης Λυμπερόπουλος, μια μεγάλη μορφή της Αθλητικής Δημοσιογραφίας και Ιδρυτικό μέλος του ΠΣΑΤ (1952) «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών.

Ο Χάρης Λυμπερόπουλος έχει συνδέσει το όνομα του με την ανάπτυξη του αθλητικού ρεπορτάζ στον πολιτικό Τύπο, όπου άνοιξε νέους δρόμους. Ηταν ο πρώτος που καθιέρωσε το αθλητικό τετρασέλιδο της «Απογευματινής» σε μια εποχή που η αθλητική δημοσιογραφία ήταν υποβαθμισμένη.

Ηταν μια πολυτάλαντη προσωπικότητα. Γεννημένος το 1922 στην Πλάκα, παρακολούθησε το 1929 στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο τους Βαλκανικούς αγώνες και εκεί του γεννήθηκε η λαχτάρα να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Πράγματι αργότερα διακρίθηκε ως αθλητής του μήκους και του πεντάθλου, όπου το 1946 αναδείχτηκε πανελληνιονίκης.

Επίσης αγωνίστηκε με επιτυχία ως επιθετικός στην πρώτη ομάδα ποδοσφαίρου του Πανιωνίου και στο βόλεϊ όπου ήταν συμπαίκτης με τον μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Την καριέρα του την ξεκίνησε στην «Αθηναϊκή» για λογαριασμό της οποίας κάλυψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 που έγιναν στο Ελσίνκι.

Αργότερα μεταπήδησε στο συγκρότημα του Νάσου Μπότση και δημιούργησε τη χρυσή εποχή του αθλητισμού της «Απογευματινής» συνεργαζόμενος στην αρχισυνταξία του τμήματος με τους Ανδρέα Μπόμη, Φίλιππο Συρίγο, Ηρακλή Κοτζιά, Νίκο Κατσαρό, Χρήστο Ράπτη, Γιάννη Μαθιουδάκη κ.α.

Προς το τέλος της καριέρας του ήταν αρθογράφος του «Ελεύθερου Τύπου» και διετέλεσε διευθυντής των αθλητικών της ΕΡΤ.

Η κηδεία του έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο ΠΣΑΤ συλλυπείται τη σύζυγο του Αθηνά και τις κόρες του Κατερίνα και Γεωργία.

Η Κατερίνα, η οποία είναι μέλος του Μορφωτικού της ΕΣΕΗΑ, έγραψε και την αυτοβιογραφία του πατέρα της, που θα κυκλοφορήσει σύντομα σε βιβλίο με τίτλο «Κοντά στον αιώνα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...