Τα τεστ είτε για αντισώματα, είτε για το αν νοσεί κάποιος από κορονοϊό, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στη μετάδοση που ενδέχεται να γίνει από το διεθνή τουρισμό, αποφάσισαν διεθνείς φορείς, γι’ αυτό και δεν θα γίνονται σε κανένα σημείο εισόδου της χώρας μας, όπως ανέφερε την Πέμπτη ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας.
«Οπως καταλαβαίνεται όλα είναι πρωτόγνωρα και τίποτα δεν είναι με 100% εγγύηση για να ανοίξει. Αυτό που κάνεις, είναι όταν έχει αυξημένο αριθμό δεικτών, όπως το Ro, αναγκάζεσαι να επαναφέρεις μέτρα», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Κάτι που σημαίνει ότι εάν έχουμε νέες μολύνσεις κατά την τουριστική περίοδο, θα ξεκινήσουν, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο τα lockdown.
Μάλιστα, ο καθηγητής είπε ότι αυτό που είναι της στιγμής, είναι το άνοιγμα δραστηριοτήτων με κανόνες, που κάποιοι τίθενται από εμάς ως χώρα και κάποιοι από την ΕΕ ή τη Διεθνή Ομοσπονδία Αερομεταφορών και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και είναι αρκετά λεπτομερείς.
«Κανόνες με το τεστ για τους τουρίστες δεν προτείνεται από τη Διεθνή Συνομοσπονδία και το CDC, διότι μπορεί να σου δώσει ψευδή ασφάλεια. Ωστόσο, αφήνουν στις χώρες την ευχέρεια να ελέγξουν αν θέλουν. Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι προδιαγεγραμμένο», τόνισε για ακόμη μία φορά.
Βαδίζουμε με βάση τα δεδομένα επί συμπτωμάτων του τουρίστα, της ιχνηλάτησης, και σημαντικό ρόλο ίσως παίξουν οι ψηφιακές εφαρμογές που θα βοηθήσουν στην περίπτωση που κάποιος έχει αποχωρήσει από μία χώρα, και έχει επιστρέψει στη δική του. «Αυτά όμως είναι και προσωπικά δεδομένα γι’ αυτό δοκιμάζονται σε διάφορες χώρες. Δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει σύμφωνα με τις δοκιμές που έχουν γίνει στο Λονδίνο πάντως» ξεκαθάρισε ο ίδιος.
Εφαρμογή στο κινητό
Σημαντικό θεωρεί ο καθηγητής να υπάρξει μία εφαρμογή που θα δείχνει ποιες οργανωμένες μονάδες για Covid-19 υπάρχουν κοντά του, σε περίπτωση που εκδηλώσει συμπτώματα, έτσι ώστε «να μπορεί να πάει σε κάποιο κέντρο αναφοράς που βρίσκεται κοντά του».
Το τεστ, πάντως, επανέλαβε δεν κερδίζει έδαφος στις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά μπορεί να το χρησιμοποιήσει μια χώρα αν το θέλει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News