739
|

Μήπως ήρθε η ώρα να καταργήσουμε επιτέλους τον «δρ Google»;

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2020, 14:36

Μήπως ήρθε η ώρα να καταργήσουμε επιτέλους τον «δρ Google»;

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2020, 14:36

Μήπως έχω κάτι σοβαρό; Ας το αφήσω λίγες ημέρες μήπως και περάσει… Καλύτερα να ρίξω μια ματιά στο Internet. Και αν μου εμφανίσει κάτι κακό και τρομάξω; Μήπως να πάω στον γιατρό. Πότε θα βρω όμως ραντεβού; Πόσο θα μου κοστίσει ο ιδιώτης;

Πόσες φορές τον χρόνο κάνω με την ίδια σειρά, τις ίδιες σκέψεις; Κάθε φορά που με πονάει κάτι, που μπορεί να ζαλιστώ, να βγάλω μια κοκκινίλα στο δέρμα ή απλώς να αισθανθώ αδιαθεσία. Δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων τουλάχιστον πέντε φορές τον χρόνο.

Τέτοιες συνειρμικές σκέψεις δεν κάνω μόνο εγώ. Εχω γνωστούς και φίλους που με το παραμικρό πιάνουν το πληκτρολόγιο και ξεκινούν την αναζήτηση.

Φυσιολογικό ή όχι δεν υπάρχει σε αυτήν την περίπτωση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι σημαντικό η υγεία μας να μας απασχολεί περισσότερο και να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Και η τάση αυτή δεν αφορά μόνον εμένα, τους φίλους και συγγενείς μου. Το 7% των παγκόσμιων καθημερινών αναζητήσεων σχετίζονται με την υγεία, κάτι που «μεταφράζεται» σε 70.000 αναζητήσεις κάθε λεπτό, σύμφωνα με τα στατιστικά της Google.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που έκανε το 2019 η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το 65,9% των Ελλήνων χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών υγείας.

Αντικαθιστά ή υποκαθιστά όμως το Internet τη διάγνωση του γιατρού; Σε καμία περίπτωση. Πόσο έγκυρη είναι η κάθε πληροφορία που βρίσκω; Πόσο ένας ξεκάθαρος συνδυασμός από συμπτώματα που εκδηλώνω, θα μπορούσε να περιγραφεί σε μία ή ακόμα και σε δέκα ιστοσελίδες;

Τι θα πει για παράδειγμα «πόνος στην κοιλιά»; Στο πάνω μέρος ή στο υπογάστριο; Σε κάποιο ζωτικό όργανο και ποιο είναι αυτό; Είναι σφάχτης, διάχυτος πόνος ή σουβλιές; Δεξιά ή αριστερά;

Μέσα στο χάος του Διαδικτύου, ο έλεγχος τον συμπτωμάτων, και όχι η διάγνωση, έρχεται για πρώτη φορά να γίνει πιο σωστά με μία εφαρμογή για κινητά (Android και iOS).

Το Medi ON, όπως ονομάζεται, δεν είναι μία μεμονωμένη εφαρμογή, αλλά αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου συστήματος υγείας της INTERAMERICAN και συνιστά την πιο ευφυή μηχανή συνδυασμού συμπτωμάτων.

Η εφαρμογή δεν κάνει διάγνωση, αν χρειαστεί και αν θέλει όμως ο χρήστης, μπορεί να ζητήσει άμεση επαφή με τον γιατρό της «Γραμμής Υγείας 1010» της INTERAMERICAN, με τον οποίο μπορεί να συνομιλήσει και σε chat εφόσον τα συμπτώματα αξιολογηθούν ως σοβαρά.

Η εφαρμογή Medi ON, που δημιούργησε η INTERAMERICAN για τους ασφαλισμένους της, είναι η πρώτη εφαρμογή ελέγχου συμπτωμάτων που επικυρώθηκε επιστημονικά. Σε κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2017 σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης, σε 1.015 ασθενείς, η εφαρμογή παρουσίασε 91,3% ακρίβεια στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων

Η μελέτη σύγκρινε τα αποτελέσματα της εφαρμογής με τη διάγνωση των γιατρών (Clinical Trial with Hospital Clinic Barcelona Results Published at Emergencias – Volume 29 – Number 6 – December 2017).

Την ίδια στιγμή, νοσοκομεία και ερευνητικά ινστιτούτα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, συνεχίζουν σταθερά τις κλινικές μελέτες για την ακρίβεια των αξιολογήσεων, με πιο πρόσφατη συνεργασία της εφαρμογής με το Yale New Haven Health System, ένα από τα σημαντικότερα συστήματα υγείας στις ΗΠΑ, που περιλαμβάνει πέντε νοσοκομεία και συνεργάζεται με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Yale.

To Medi ON της INTERAMERICAN αποτελεί τον ορισμό του σύγχρονου τρόπου διαχείρισης της υγείας με ασφάλεια και από απόσταση. Πρακτικά, ο χρήστης περιγράφει το σύμπτωμα ή την ενόχληση.Η εφαρμογή θέτει τις κατάλληλες διαδοχικές ερωτήσεις με βάση αυτό το σύμπτωμα, που δεν ξεπερνούν τις 10 στον αριθμό και καθοδηγεί για τις αναγκαίες ενέργειες που καλείται να κάνει ο ασφαλισμένος.

Η εφαρμογή έχει κερδίσει πλήθος βραβείων και διαγωνισμών από καταξιωμένους θεσμούς, από τους οποίους ξεχωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το 2018 βραβεύθηκε για την επιστημονική της ακρίβεια στο ετήσιο συνέδριο NODE. Health (Network of Digital Evidence in Health), που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Πλέον, παρέχεται δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους υγείας της Interamerican με ατομικό συμβόλαιο υγείας, οι οποίοι μπορούν να ενεργοποιήσουν την εφαρμογή με τη χρήση κωδικού.

Φυσικά, τα στοιχεία που συμπληρώνει ο ασθενής στην εφαρμογή είναι απόρρητα και η Interamerican δεν έχει πρόσβαση σε αυτά. Μεταφέρονται μόνο στον γιατρό του, αν επιλέξει να μιλήσει μαζί του και προκειμένου να μπορέσει να τον βοηθήσει.

Η χρήση της εφαρμογής δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο την σχέση του ασθενούς με την εταιρεία, είτε με ασφαλιστήρια που ο ασθενής ήδη διατηρεί με την εταιρεία, είτε με ασφαλιστήρια συμβόλαια που πιθανόν αποκτήσει στο μέλλον.

Μήπως επιτέλους μπορούμε να ελέγξουμε τα συμπτώματά μας από μία έγκυρη πηγή και όχι διαβάζοντας ό,τι βρούμε σε μία αναζήτηση;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...