Και όμως, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα μπαρ και τα γυμναστήρια στη χώρα μας δεν έχουν ακόμη ανοίξει και στην περίπτωση των γυμναστηρίων, θα αργήσουν πολύ. Οπως επίσης ότι και τα ωδεία παρέμειναν κλειστά, ενώ άνοιξαν σχολεία και φροντιστήρια.
Ενας μικρός αριθμός «υπερμεταδοτικών χώρων», όπως ονομάζονται, εμφανίζεται να είναι υπεύθυνος για την συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών κορονοϊού, αυξάνοντας έτσι την προοπτική για πιο στοχευμένο έλεγχο της νόσου, σε περίπτωση βέβαια που εντοπιστούν με ακρίβεια.
Αρκετά μεταδιδόμενα νοσήματα ακολουθούν έναν κανόνα που ονομάζεται «20/80», κατά τον οποίο οι περισσότερες μολύνσεις γίνονται από έναν συγκεκριμένο και μικρό αριθμό ατόμων. Μεταξύ των παθήσεων που ισχύει ο κανόνας βρίσκονται ο ιός HIV, η ιλαρά και ο Εμπαλα, καθώς και οι πρόσφατοι πανδημικοί ιοί Sars και Mers.
Ανάλυση που έγινε από ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και του Ινστιτούτου Alan Turing, παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι υφίσταται υψηλός βαθμός ατομικής διακύμανσης στη μεταδοτικότητα του κορονοϊού.
«Καθώς έχει φανεί ότι τα περισσότεροι μολυσμένα άτομα δεν είναι αυτά που συμβάλουν στη ενίσχυση μιας επιδημίας (αρκετοί με συμπτώματα ή όχι μένουν στο σπίτι, πολλοί τηρούν τα μέτρα προφύλαξης), ο αριθμός αναπαραγωγής θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά στα σημεία όπου μπορεί να γίνει υπερμετάδοση», γράφει η βρετανική Telegraph.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι εάν εντοπίσουμε ακριβώς ποιοι είναι αυτοί οι χώροι συγκεντρώσεων που μετατρέπονται σε καταστάσεις υπερμετάδοσης, θα μπορούσαμε εύκολα να ανοίξουμε όλες τις υπόλοιπες δομές της κοινωνίας και παράλληλα να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτές στις οποίες δημιουργείται το πρόβλημα.
Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται περισσότερο σε νοσοκομεία, γηροκομεία, ξενώνες και αγορές τροφίμων (όπως συνέβη στην Κίνα).
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Νότια Κορέα και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Emerging Infectious Diseases (εδώ), 112 άτομα μολύνθηκαν σε 24 μέρες σε μαθήματα χορού σε 12 κλειστές εγκαταστάσεις της περιοχής.
Η έντονη άσκηση σε αθλητικές εγκαταστάσεις με αρκετό κόσμο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης και γι’ αυτό ειδικά σε κλειστούς χώρους και σε φάσεις επιδημίας, θα πρέπει να συμμετέχουν λιγότερα άτομα», αναφέρουν οι ειδικοί στη μελέτη τους.
Μάλιστα, όπως φάνηκε, τα ποσοστά μετάδοσης από τους προπονητές προς τους ασκούμενους ήταν ιδιαίτερα υψηλά και έφταναν το 26,3%.
Τα χαρακτηριστικά που αυξάνουν τα ποσοστά μεταδοτικότητας είναι oi μικρές αίθουσες με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και ο παράγοντας έντασης της άσκηση.
«Επίσης, η υγρή και ζεστή ατμόσφαιρά σε ένα γυμναστήριο σε συνδυασμό με την ταραχώδη ροή του αέρα που δημιουργείται από τις αναπνοές των ασκούμενων και από την κίνηση, μπορεί να προκαλέσει πιο πυκνή μετάδοση των μεμονωμένων σταγονιδίων», υπογραμμίζει η μελέτη. Πιλάτες, γιόγκα και μαθήματα με λιγότερα από πέντε άτομα, είχαν μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης από ό,τι μια αίθουσα χορού, όπως φάνηκε.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο χορός και η γυμναστική που προκαλούν έντονη αναπνοή, από την οποία απελευθερώνονται σταγονίδια με τον μεταδοτικό κορονοϊό.
Σε χορωδία της Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ πολλά άτομα βρέθηκαν θετικά, στο Βερολίνο 50 μέλη εκκλησιαστικής χορωδίας κόλλησαν τον ιό τον Μάρτιο, όπως επίσης και μέλη χορωδίας στη Βρετανία. Το ίδιο συνέβη και στο Αμστερνταμ, όταν 102 από τα 130 μέλη μιας χορωδίας βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό.
Αυτός είναι και ο λόγος, όπως είχε εξηγήσει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, που δεν άνοιξαν στη δεύτερη φάση στη χώρα μας τα ωδεία, ενώ έχουν ανοίξει σχολεία και φροντιστήρια. «Οσο για τα ωδεία, δεν ανοίγουν επειδή υπάρχει εκφορά του αέρα και είχαμε στην πρώτη φάση στην Ελλάδα επιδημία με μονωδούς και χορωδίες και επειδή ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, γι΄αυτό προτείναμε να μην ανοίξουν» είχε πει ο καθηγητής σε πρόσφατη ενημέρωση των 6 μ.μ. (εδώ).
Οσον αφορά τα μπαρ, ισχύει ακριβώς ο ίδιος μηχανισμός και ο συνωστισμός που δημιουργείται. Εκατοντάδες μολύνσεις σε Γερμανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Δανία και Βρετανία αποδείχθηκε ότι έγιναν σε μπαρ των τιρολέζικων Αλπεων.
Το lockdown όπως σε όλες τις χώρες ήταν γενικό και έτσι οι επιστήμονες τώρα καλούνται να βρουν απτές αποδείξεις και να βάλουν σε «κατάταξη» τους χώρους υπερμετάδοσης του ιού, ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κατάσταση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News