«Τα στατιστικά στοιχεία της Ρωσίας είναι πειραγμένα. Ανέκαθεν», υποστήριξε χωρίς περιστροφές μιλώντας τηλεφωνικώς στην La Repubblica η Αναστασία Βασίλιεβα, επικεφαλής του συνδικάτου «Συμμαχία των Γιατρών» το οποίο πρόσκειται στην ρωσική αντιπολίτευση.
Επειτα από έντεκα συναπτές ημέρες κατά τις οποίες καταγράφονταν καθημερινά περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα – στο νοσοκομείο νοσηλεύεται μεταξύ άλλων και ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν – η Ρωσία είναι πλέον η χώρα που πλήττεται περισσότερο (με βάση το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων) από τον κορονοϊό μετά τις ΗΠΑ, περισσότερο και από την Ιταλία και από την Ισπανία και από τη Βρετανία. Εως σήμερα, στη χώρα των 145 εκατομμυρίων κατοίκων, θετικοί στον SARS-CoV-2 έχουν διαγνωσθεί 242.000 άνθρωποι. Τη ζωή τους, όμως, από τον κορονοϊό στη Ρωσία έχουν χάσει μόλις 2.116 με αποτέλεσμα το ποσοστό θνητότητας να μην ξεπερνά το 1%, σύμφωνα τουλάχιστον με την επίσημη εκδοχή. Πάρα πολλοί, ωστόσο, από τους γιατρούς της Ρωσίας, καθώς επίσης και τα ίδια τα στατιστικά στοιχεία, αποκαλύπτουν μια διαφορετική πραγματικότητα.
«Εχει δοθεί διαταγή να μην πραγματοποιούνται μεταθανάτια τεστ ανίχνευσης του ιού. Είναι εύκολο να τροποποιηθούν οι αιτίες ενός θανάτου. Ο κόσμος πεθαίνει από τις επιπλοκές του κορονοϊού, από καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό συμβαίνει γιατί στην αρχή της πανδημίας οι αρχές επαναλάμβαναν διαρκώς πως η κατάσταση ήταν “υπό έλεγχο”. Τώρα ανακαλύπτονται νέα κρούσματα και νεκροί και κανένας δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη ούτε να αναγνωρίσει πως έκανε λάθος», εξήγησε η ρωσίδα γιατρός.
Οσον αφορά τα νούμερα, συγκρίνοντας τους θανάτους που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη με τον μέσο όρο των θανάτων που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, οι πάντα έγκριτοι Financial Times, κατέληξαν στην εκτίμηση πως τα θύματα του κορονοϊού στη Ρωσία θα μπορούσαν να είναι έως και 72% περισσότερα.
Το ότι τα στοιχεία που ανακοινώνουν επίσημα οι ρωσικές αρχές υπολογίζονται «κατά προσέγγιση» ανέφερε στην ιταλική εφημερίδα και η Βαλεντίνα Ντολγκοπόλοβα, μια 27χρονη γιατρός που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας έως την ημέρα που μολύνθηκε και η ίδια από τον κορονοϊό. Σημείωσε επίσης πως αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός πως τυχαίνει αρκετές φορές να πεθαίνει κάποιος δίχως να έχει υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού.
Από Covid-19 στη Ρωσία πεθαίνουν επίσης γιατροί και νοσηλευτές αλλά ούτε οι δικοί τους θάνατοι λαμβάνονται υπόψη από τις αρχές. «Το θέμα είναι απλό. Αυτός καθαυτός ο ιός δεν σκοτώνει κανέναν. Τον θάνατο επιφέρουν οι επιπλοκές. Πρόκειται για την γνωστή παλιά παθογένεια που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Οπως και την περίοδο του Τσερνόμπιλ, οι αρχές αποφασίζουν να σιγήσουν. Δεν συμβαίνει παντού αλλά, θέλοντας και μη, αποτελεί γεγονός πως υπάρχει κάποιος που αποκρύπτει την αλήθεια», σημείωσε από την πλευρά του ο Αλεξέι Ερλιχ, ένας καρδιολόγος από τη Μόσχα, ο οποίος ανάρτησε μια λίστα στο Διαδίκτυο στη μνήμη των τουλάχιστον 174 συναδέλφων του που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας τον κορονοϊό.
Παρά, ωστόσο, την δραματική αύξηση των κρουσμάτων και τις αμφιβολίες για τον αριθμό των θανάτων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια του έβδομου διαγγέλματός του προς τον ρωσικό λαό, ανακοίνωσε το τέλος της «καθολικής περιόδου διακοπών μετ’ αποδοχών» και τη σταδιακή επιστροφή στη νέα κανονικότητα. «Ο Πούτιν φοβάται. Ο κόσμος δεν έχει πλέον χρήματα ούτε για τρόφιμα και μέσω της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων ευελπιστεί να κατευνάσει τα πνεύματα στην κοινωνία. Αλλά αποτελεί στρατηγικό λάθος να αρχίζει η επανεκκίνηση ενόσω κορυφώνεται η επιδημία», σημείωσε η Αναστασία Βασίλιεβα, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο να πληγεί σύντομα η Ρωσία από ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News