215
Η Ανγκελά Μέρκελ σε συνεδρίαση του γερμανικού Κοινοβουλίου | REUTERS/Hannibal Hanschke

Δέχτηκα επίθεση από ρώσους χάκερ, παραδέχεται η Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2020, 17:45
Η Ανγκελά Μέρκελ σε συνεδρίαση του γερμανικού Κοινοβουλίου
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Δέχτηκα επίθεση από ρώσους χάκερ, παραδέχεται η Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2020, 17:45

Σε μια ανοιχτή, όσο και εντυπωσιακή, παραδοχή προχώρησε η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία από το βήμα της γερμανικής Βουλής παραδέχτηκε ότι η Μόσχα είχε καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στην ηλεκτρονική της αλληλογραφία.

Η Μέρκελ ερωτήθηκε στη Βουλή αν ισχύουν δημοσιεύματα του περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με τα οποία οι μυστικές υπηρεσίες του ρωσικού στρατού (GRU) είχαν αποσπάσει email που αφορούν την εκλογική περιφέρεια της καγκελαριού.

«Με πονά, είναι εξοργιστικό», είπε η Μέρκελ για την ηλεκτρονική επίθεση που έγινε το 2015. Παρά ταύτα, η καγκελάριος είπε ότι πρέπει να επιδιώκουμε τις καλές σχέσεις τη Ρωσία.

Το Spiegel είχε αναφέρει ότι η κλοπή των δεδομένων έγινε από υπολογιστές που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο. Τρία χρόνια αργότερα καταγράφηκε κυβερνοεπίθεση σε άλλο κυβερνητικό δίκτυο, με τις υποψίες να βαραίνουν και πάλι τη Ρωσία.

Στην πρώτη περίπτωση οι δράστες απέκτησαν πρόσβαση σε ηλεκτρονική αλληλογραφία των ετών 2012-2015. Η μετέπειτα έρευνα έδειξε ότι πίσω από την παραβίαση είναι η ομάδα «Fancy Bear» ή «APT28», η οποία φέρεται να ευθύνεται για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Η Ρωσία αρνείται φυσικά κάθε ανάμειξη. Πριν από δύο χρόνια, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε επιστρατεύσει την ειρωνεία: «Μπήκαμε στην Μπούντεσταγκ μία φορά, το 1945, όταν απελευθερώσαμε το Βερολίνο από τη ναζιστική μάστιγα. Τότε (το κτίριο) λεγόταν Ράιχσταγκ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...