477
Αναλύσεις για τον κορονοϊό σε εργαστήριο νοσοκομείου της Ρώμης | REUTERS / Yara Nardi

Αυτό είναι το νέο εμβόλιο που ανακοίνωσε ο Τσιόδρας

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 22:20
Αναλύσεις για τον κορονοϊό σε εργαστήριο νοσοκομείου της Ρώμης
|REUTERS / Yara Nardi

Αυτό είναι το νέο εμβόλιο που ανακοίνωσε ο Τσιόδρας

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 22:20

Επιφυλάξεις εκφράστηκαν από ιταλούς επιστήμονες για το μέλλον του εμβολίου που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανέφερε στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης στις 6 μ.μ. ότι «αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία των πειραματόζωων, τα οποία συμμετείχαν στις δοκιμές» (εδώ).

Σε ρεπορτάζ της Corriere della Sera που αναφέρεται στις εξελίξεις περί την πανδημία του κορονοϊού, η απάντηση του ανοσολόγου Σέρτζο Αμπρινιάνι, από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, δεν είχε τον ίδιο τόνο αισιοδοξίας.

– Είναι καλή η είδηση ότι ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε με τεχνική «παραδοσιακού τύπου» έχει προκαλέσει «ανοσολογική ανταπόκριση» σε πιθήκους;

Αυτή η κινεζική μέθοδος χρήσης «αδρανοποιημένου ιού» ίσως έχει «προστατευτική επίδραση» στον άνθρωπο, αλλά η παραγωγή εμβολίων με αυτόν τον τρόπο «δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας» απάντησε ο δρ Αμπρινιάνι. Αναλυτικά: «Κινέζοι μελετητές έχουν χρησιμοποιήσει έναν αδρανοποιημένο ιό, μια από τις παλαιότερες μεθόδους. Τα καλά νέα είναι ότι θα μπορούσε επίσης να έχει προστατευτική επίδραση στον άνθρωπο. Η παραγωγή εμβολίων με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας για την παραγωγή, επειδή είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν μεγάλες ποσότητες μολυσματικού ιού (ζωντανού) και στη συνέχεια να τα απενεργοποιηθεί. Αυτή η μελέτη είναι σημαντική επειδή μας λέει ότι μπορεί να προκληθεί προστασία σε πρωτεύοντα και είναι βιώσιμη για ασφαλέστερα εμβόλια που βασίζονται στην παραγωγή σε ανασυνδυασμένη μορφή μόνο αυτού του τμήματος του ιού, πιθανώς της πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνειά του (ακίδες), η οποία προκάλεσε την ανοσολογική αντίδραση και ότι τότε θα εγχυθεί στον άνθρωπο με ένα ανοσοενισχυτικό».

Τι γράφει το Science για το εμβόλιο

Σε μελέτη που έγινε στην Κίνα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, αναφέρεται η πιλοτική παραγωγή ενός κεκαθαρμένου απενεργοποιημένου υποψήφιου εμβολίου για τον SARS-CoV-2 (PiCoVacc).

Οι ερευνητές απομόνωσαν στελέχη του ιού SARS-CoV-2 από δείγματα βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος (πνεύμονα) 11 νοσηλευόμενων (συμπεριλαμβανομένων πέντε ασθενών σε μονάδα Εντατικής), μεταξύ των οποίων πέντε από την Κίνα, τριών από την Ιταλία, ενός από την Ελβετία, ενός από τη Βρετανία και ενός από την Ισπανία. Τα 11 δείγματα περιείχαν διαφορετικά στελέχη SARS-CoV-2.

Στη συνέχεια οι ερευνητές «καλλιέργησαν» τον ιό σε κύτταρα, ώστε να συλλέξουν μεγάλες ποσότητες και στη συνέχεια τον απενεργοποίησαν και τον καθάρισαν.

Η ανάλυση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο έδειξε ανέπαφα σωματίδια του ιού, τα οποία περιστοιχίζονται με ακίδες τύπου στεφάνης, η τυπική δηλαδή εικόνα του κορονοϊού.

Ακολούθως, εμβολίασαν αρχικά ποντικούς, όπου διαπίστωσαν την παραγωγή αντισωμάτων έναντι των πρωτεϊνών του ιού, ειδικά της πρωτεΐνης-ακίδας με την οποία ο ιός συνδέεται στα κύτταρα για να εισβάλλει.

Στη συνέχεια εμβολίασαν πιθήκους (μακάκους), οι οποίοι όταν μολυνθούν από το SARS-CoV-2 εμφανίζουν κλινικό σύνδρομο σχεδόν όμοιο με αυτό που εμφανίζεται σε ανθρώπους.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι πίθηκοι που δεν έλαβαν το εμβόλιο εμφάνισαν μεγάλο φορτίο του ιού, ο οποίος πολλαπλασιαζόταν στο αναπνευστικό τους, και βαρύ κλινικό σύνδρομο με σοβαρή διάμεση πνευμονία.

Αντίθετα οι εμβολιασμένοι πίθηκοι εμφάνισαν είτε ήπια συμπτώματα (όσοι έλαβαν την μικρή δόση) είτε καθόλου συμπτώματα (στην μεγαλύτερη δόση), ενώ κατάφεραν να καθαρίσουν τον ιό από τους πνεύμονες. Οι κλινικές μελέτες του συγκεκριμένου εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...