Πώς κατάφερε το Ισραήλ να συγκρατήσει την εξάπλωση του κορονοϊού; Το θέμα απασχολεί τον διεθνή Τύπο αφού οι θάνατοι από το ντόμινο της ίωσης είναι λίγοι στη χώρα της Μέσης Ανατολής, λιγότεροι από 250, και έχουν σημειωθεί σε έναν πληθυσμό 9 εκατομμυρίων.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στη Νέα Υόρκη, η οποία έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με το Ισραήλ, οι νεκροί είναι περίπου 18 χιλιάδες. Στην αμερικανική μεγαλούπολη, πάντως, η πυκνότητα έχει παίξει τον ρόλο της στη μετάδοση της ίωσης, αλλά και εντός του Ισραήλ υπάρχει το φαινόμενο της συγκατοίκησης σε μικρό οίκημα πολλών ατόμων
Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, τρεις παράγοντες ήταν οι καθοριστικοί στον αγώνα κατά της πανδημίας: η ταχύτητα της λήψης των περιοριστικών μέτρων, όταν ήταν αρκετά νωρίς, η αποδοτικότητα του συστήματος υγείας και η συμπεριφορά του πληθυσμού.
Eνα άλλο από τα ισραηλινά media, η Jerusalem Post, εστιάζει σε αυτήν την τελευταία παράμετρο, τη λαϊκή προσαρμοστικότητα. Η πλειονότητα των πολιτών, λέει, ακολούθησε και τήρησε κατά γράμμα τις οδηγίες της κυβέρνησης όχι επειδή συνέβη κάποιο θαύμα, αλλά επειδή οι Ισραηλινοί είναι εξοικειωμένοι με τις εθνικές κρίσεις. Η ασφάλεια για αυτούς είναι πάντα πολύ σοβαρή υπόθεση, πρωταρχικής σημασίας. Είναι συνηθισμένοι να υπακούουν στις εντολές και να συνεργάζονται με τις αρχές: όταν, λόγου χάρη, ένας Ισραηλινός βλέπει ένα δέμα παρατημένο ή κάποια ύποπτη κίνηση, σπεύδει να το αναφέρει αμέσως.
Με την πανδημία υπήρξαν αναφορές Ισραηλινών ότι άλλοι Ισραηλινοί δεν τηρούσαν τα μέτρα και δεν ακολουθούσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Υπήρξε και ένα πεδίο όπου δραστηριοποιήθηκαν οι μυστικές υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας και ηλεκτρονικά συστήματα, καθώς με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών εντοπίστηκαν άτομα ως ύποπτοι φορείς του ιού. Αυτή η πρακτική προκάλεσε πολλή συζήτηση για τα όρια μεταξύ δημόσιας ασφάλειας και ιδιωτικής ζωής, αλλά είχε την έγκριση του ανωτάτου δικαστηρίου ενώ αναμένεται και σχετική ρύθμιση από το ισραηλινό κοινοβούλιο.
Η χώρα έκανε, συγκριτικά με άλλες, και αρκετά τεστ: περίπου 250 χιλιάδες δειγματοληψίες, εκ των οποίων οι 100 χιλιάδες έγιναν σε οδηγούς οχημάτων και 90 χιλιάδες σε ιδιωτικά διαμερίσματα. Στους λιγότερο συνηθισμένους τρόπους ανίχνευσης του κορονοϊού που χρησιμοποιήθηκαν στο Ισραήλ περιλαμβάνεται και η ανάλυση κοπράνων, μία μεθοδολογία που εφαρμόζεται από κάποια επιστημονική ομάδα που ελέγχει τα λύματα ολόκληρης της χώρας και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, οριοθετεί γεωγραφικά τη μόλυνση. Κρίσιμη θεωρείται και στο Ισραήλ η αποφυγή του λεγομένου «δευτέρου κύματος» της πανδημίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News