Το άνοιγμα των σχολείων εξακολουθεί να διχάζει την Γαλλία, από άκρη σε άκρη.
Πάνω από 300 δήμαρχοι της περιφέρειας Ιλ-ντε-Φρανς (το Παρίσι και η γύρω μητροπολιτική περιοχή του) έχουν γράψει επιστολή στον πρόεδρο Μακρόν ζητώντας να αναβάλλει το – ανακοινωθέν εδώ και ημέρες – άνοιγμα όλων των σχολείων στις 11 Μαΐου, επικαλούμενοι «έλλειψη προετοιμασίας και επαρκούς διαβούλευσης για τη διαδικασία».
Σε μια ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα La Tribune την Κυριακή το πρωί, 316 δήμαρχοι, συμπεριλαμβανομένης της Άν Ινταλγκό, δημάρχου του Παρισιού, ανέφεραν ότι η επανέναρξη των σχολείων στις 11 Μαΐου είναι «αβάσιμη και μη-ρεαλιστική».
Οπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, οι δήμαρχοι ζήτησαν λίγο καιρό ακόμη ώστε να οργανώσουν καλύτερα τους απαραίτητους εφοδιασμούς των σχολικών μονάδων _ ειδικά κάτω από το… άπλετο φως των αυστηρών υγειονομικών διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν.
Ο υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ υποστήριξε ότι «το άνοιγμα των σχολείων είναι σημαντικό για τον κοινωνικό ιστό της χώρας καθώς αποτρέπει την εμφάνιση ανισοτήτων».
Επιμένει επίσης ότι το άνοιγμα θα είναι σταδιακό, με μόλις 15 παιδιά ανά τάξη για αρχή.
Οι δήμαρχοι στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια είναι η πιο πυκνοκατοικημένη σε όλη τη χώρα και έχει όχι μόνο τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από κορονοϊό, αλλά και τον υψηλότερο αριθμό θανάτων μέχρι στιγμής και συνεπώς «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να τεθεί σε εφαρμογή ένα επαρκές σχέδιο άρσης του lockdown».
«Η προετοιμασία για την έξοδο από την καραντίνα συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για να προετοιμάσουμε τον πληθυσμό ενώ και οι οδηγίες των υγειονομικών αρχών συνεχίζουν να αλλάζουν ημέρα με την ημέρα», αναφέρουν.
Η ένωση δημάρχων του Ile-de-France κατηγορεί επίσης τον Μακρόν και την κυβέρνηση ότι μετακυλίουν τις ευθύνες τους σε αυτούς, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στους δημάρχους προκειμένου να αποφασίσουν πότε και πώς θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία στις πόλεις τους.
«Η νομική, πολιτική και ηθική ευθύνη δεν πρέπει να βαρύνει τους δημάρχους. Είναι αδιανόητο το ίδιο το κράτος να προσπαθεί να απαλλαγεί από τη διαχείριση αυτού του είδους της εκπαιδευτικής και υγειονομικής κρίσης», τονίζουν.
Το άλλο απρόβλεπτο στοιχείο για το σχέδιο επιστροφής στο σχολείο είναι το γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωτική η επιστροφή των μαθητών: η τελική απόφαση εναπόκειται στους ίδιους τους γονείς που ενδέχεται μάλιστα να βρίσκονται υπό οικονομική πίεση προκειμένου και αυτοί να συνεχίσουν την εργασία τους στις δουλειές τους.
Επεσήμαναν τέλος στην επιστολή τους ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 έως 5 εβδομάδες για να παραγγείλουν τον αριθμό των απαιτούμενων μασκών ενώ και η υγειονομικού επιπέδου οργάνωση στις κατά τόπους καντίνες θα διαρκέσει τουλάχιστον μια εβδομάδα, ανάλογα με τον αριθμό των απαραίτητων για τους μαθητές γευμάτων.
Γενικώς, έχει προκύψει ένα τεράστιο μπλέξιμο, ένα κουβάρι που πρέπει να ξετυλιχτεί πολύ προσεκτικά.
«Στις 7 Μαΐου, τρεις ημέρες πριν [το άνοιγμα των σχολείων], θα γνωρίζουμε, και μόνο τότε, εάν οι πόλεις μας θα βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη [της πανδημίας]», επισημαίνει η επιστολή, αναφερόμενη στον χρωματικό χάρτη της Γαλλίας που εισήχθη την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος καταδεικνύει κάθε μέρα ποιες περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται στα «κόκκινα».
Και, για κατακλείδα, αναρωτιούνται με νόημα:
«Πώς είναι δυνατόν να πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε παιδιά που χρειάζονται επιπλέον βοήθεια; Ή εκείνα με γονείς που πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους; Πώς μπορούμε να λάβουμε τόσο σημαντικές αποφάσεις εν μέσω μιας εξαιρετικά σοβαρής υγειονομικής κρίσης όταν δεν έχουμε την αρμοδιότητα, τα μέσα ή την ευθύνη;»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News