Τίποτα δεν ήταν αυτονόητο για την αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην κρίση του κορονοϊού, τόνισε κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, απαντώντας στη σχετική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα.
Με αφορμή όσα είπε κατά την πρωτολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε ότι με τη συμπεριφορά του αυτή κ. Τσίπρας δεν μικραίνει την κυβέρνηση αλλά συνολικά τη χώρα.
«Η ελληνική κυβέρνηση στην αρχή της επιδημιολογικής κρίσης χρησιμοποίησε το σύνθημα #Μένουμε_σπίτι, το οποίο οι πολίτες το αντιλήφθηκαν και το υπηρέτησαν. Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα σκέφθηκα ότι θα σας ταίριαζε το “μένουμε ίδιοι, ίδιοι και απαράλλακτοι”. Ένα κόμμα που δεν μπορεί να κάνει καμία ουσιαστική αυτοκριτική και δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει ότι η χώρα κατάφερε κάτι που ξέφευγε από τα συνηθισμένα. Ενα κόμμα που δεν έχει το θάρρος να πιστώσει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση, στο κράτος, το γεγονός ότι έγιναν πράγματα τα οποία στην χώρα ήταν ασυνήθιστα. Με τη συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση, μικραίνετε τη χώρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.
«Θα περίμενα μεγαλύτερη γενναιότητα και αναγνώριση αυτού που πέτυχε η χώρα. Όλα αυτά τα οποία έγιναν ήταν για σας περίπου αυτονόητα. Αλλά όχι. Τίποτα από αυτά που έγιναν δεν ήταν αυτονόητα. Δεν ήταν αυτονόητο ότι πήραμε μια απόφαση πριν να υπάρξει το πρώτο κρούσμα, δεν ήταν αυτονόητο ότι τολμήσαμε πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες να κλείσουμε σχολεία, να κλείσουμε καταστήματα και να επωμιστούμε ένα μεγάλο οικονομικό κόστος. Δεν ήταν αυτονόητο ότι σε 48ώρες το υπουργείο έφτιαξε ένα sms για να ενημερώνονται οι πολίτες, δεν ήταν αυτονόητο ότι μέσα στην κρίση έγιναν τεράστια ψηφιακά άλματα», παρατήρησε κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς αναφορά στην έλλειψη-μη λειτουργία του 112 στις τραγωδίες της Μάνδρας και της ΒΑ Αττικής, στο Μάτι και τον Ν. Βουτζά.
«Θα αποδώσω πρώτος και πρώτα τα εύσημα στον ελληνικό λαό, αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ ότι η αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη, σαν να ήταν στον αυτόματο πιλότο. Φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει τους ψιθύρους στην κοινωνία. Αυτό το οποίο λέγεται υπόγεια άλλα συχνά και φωναχτά: “τι θα γινόταν αν…”. Ευτυχώς δεν θα μάθουμε», ήταν μία ακόμη αιχμή για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα και την κριτική στην οποία αναλώνονται εν μέσω κρίσης κορονοϊού, πρώην υπουργοί και λοιπά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μου έκανε εντύπωση η χρήση της λέξης “ολοκληρωτισμός”», είπε ο Πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του με αφορμή σχετική διατύπωση του κ. Τσίπρα. «Οταν χρησιμοποιείται η λέξη αναφέρεται σε καθεστώτα όπως η ναζιστική Γερμανία, αυτά που έκανε ο Στάλιν, στη Βόρεια Κορέα κλπ. Να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε λέξεις με τόσο μεγάλο φορτίο. Δεν τιμούν ούτε τη δημοκρατία μας, ούτε τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε σε αυτή την αίθουσα για να βρούμε ένα κοινό τόπο. Η κοινωνία έχει φύγει πολύ μπροστά από αυτές τις λογικές και όποιος ακολουθεί έναν τέτοιο δρόμο απλώς είναι εκτός εποχής», ήταν η παρατήρηση του κ. Μητσοτάκη προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υφεση
«Δεν ξέρουμε πόση θα είναι η ύφεση γιατί δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις στον τουρισμό ούτε αν θα επιστρέψει η πανδημία το φθινόπωρο. Είναι εύκολο το ευφυολόγημα σας κ. Τσίπρα για την ύφεση και την εκτίμηση του κ. Στουρνάρα (σ.σ. «Σας χαρίζω το 4%») . Θα μποούσα να το αντίστρέψω και να σας πω ότι η ΕΕ εκτιμά ύφεση 15% και άρα οτιδήποτε κάτω απο αυτό θα είναι επιτυχία Μητσοτάκη, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Στόχος μας είναι να έχουμε μεγάλη ανάπτυξη το 2021», απάντησε ο Πρωθυπουργός στις κατηγορίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το βάθος της ύφεσης που απειλεί την ελληνική οικονομία.
Εμείς, επέμεινε, «έχουμε στηρίξει την κοινωνία και την απασχόληση. Μου κάνει εντύπωση ότι μας κατηγορείτε ότι απελευθερώσαμε τις απολύσεις. Μα καλά δεν γνωρίζετε ότι έχουμε απαγορεύσει τις απολύσεις; Δεν μπορείτε να κάνετε το άσπρο μαύρο».
«Αυτό που καταλαβαίνω ότι μας λέτε είναι το σχέδιό σας “Μένουμε όρθιοι”. Με αυτό μας λέτε να ξοδέψουμε 14,3 δισ. και άλλα 12 ως εγγυοδοσία. Στην εγγυοδοσία δεν διαφωνούμε εκεί θα κινηθούμε και εμείς. Μας λέτε λοιπόν 14,3 δισ. ευρώ παρέμβαση. Τα χρήματα που θα λείπουν τα υπολογίσατε; Αποκλείω ότι ο κ. Τσακαλώτος θα έχει υπογράψει αυτό το πίνακα. Το πραγματικό κόστος παρέμβασης της δημοσιονομικής παρέμβασης είναι 25 δισ. Που σημαίνει ότι δεν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα που σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να δανειστείτε με επιτόκιο υψηλό ή να σπάσετε τα διθέσιμα. Αν το σκέφτεστε να το πείτε και να πείτε ότι είστε έτοιμοι να αναλάβετε και τις υποχρεώσεις», σχολίασε για την αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο δεκτικός εμφανίστηκε ο κ. Μητσοτάκης έναντι του Κινήματος Αλλαγής:
«Ακουσα προτάσεις και απο την κυρία Γεννηματά. Υπάροχυν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την προκαταβολή στις επιχειρήσεις. Οταν θα είμαστε έτοιμοι, θα ανακοινώσουμε τα δικά μας μέτρα αλλά πρώτα θα υπάρξει κοστολόγηση. Οταν είμαστε έτοιμοι, θα βγούμε στις αγορές και να ετοιμάζόμαστε για την μεγάλη αντεπίθεση το β’ εξάμηνο του 2020 και το 2021 να αναστέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις κρίσης».
Απάντηση και για το φιάσκο με τα voucher των επιστημόνων
Απάντηση τέλος, έδωσε ο Πρωθυπουργός και για το θέμα των voucher. «Η κυβέρνηση είναι εδώ να δίνει απαντήσεις και να ανγνωρίζει τα λάθη. Στα voucher εμείς το πήραμε πίσω γιατί το πρόγρμαμα δεν προσέφερε ποιοτική τηλεκατάρτιση. Αυτός ήταν ο λόγος που το πήραμε πίσω. Δεν ήταν υποκατάστατο εισοδήματος. Την αγορά των ΚΕΚ την βρήκαμε. Αυτή ήταν και σε αυτή και εσείς δίνατε χρήματα. Αν υπάρχει υποψία σκανδάλου εσάς βαραίνει γιατί στο κάτω κάτω εσείς δώσατε τα λεφτά και όχι εμάς. Αν το ζήτημα είναι ποιότητας, εμείς το πηραμε πίσω το πρόγραμμα. Εχοντας κάνει έρευνα διαπιστώνω ότι η αγιορά αυτή είναι προβληματική και θα πρέπει να διορθωθεί και να μπουν αυστηρά κριτήρια ποιότητας. Δεν πρέπει να καταργήσουμε τα προγράμματα κατάρτισης. Πρέπει να εξετάσουμε πως διαρθρωτικά λειτουργεί αυτή η αγορά. Το πρόβλημα προϋπήρχε δεν το δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το έλυσε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και θα επιχειρήσουμε να το λύσουμε εμείς. Θα την φτιάξουμε την αγορά της κατάρτισης. Η κυβέρνηση θα έχει το θάρρος να έρχεται στην Βουλή και να δφιορθώνει τα λάθη της», επανέλαβε.
Τσίπρας: Ούτε ένα ευρώ δεν έχει πάει στις πραγματικές επιχειρήσεις
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε στη δευτερολογία του και έβγαλε τον πραγματικό του εαυτό. Οχι μόνο δεν αναγνώρισε τη στάση της αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με ό,τι έκανε ο ίδιος ως αντιπολίτευση σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά δεν έχει αναγνωρίσει τίποτα και για τις ευθύνες της παράταξής του, όχι μόνο για την περίοδο της μεγάλης ύφεσης 2010-14, αλλά και όταν αφήσατε τη χώρα με έλλειμμα πάνω από 30 δισ. ευρώ την περίοδο πριν», ανταπάντησε στη δική του δευτερολογία ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη στάση των πολιτών στην πανδημία «για να εμφανιστεί ως τροπαιούχος».
«Δεν είναι σοβαρή στάση ηγέτη να προσπαθεί με εξόφθαλμο τρόπο να οικειοποιηθεί τις συλλογικές θυσίες», παρατήρησε και επανέλαβε πως «ναι ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να γίνει lockdown όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη το είχαν κάνει και όταν στη γειτονική Ιταλία ήδη υπήρχαν τόσοι θάνατοι».
«Λέτε ότι δώσατε 24 δισ. ευρώ, πού είναι αυτά τα λεφτά; Στις πραγματικές επιχειρήσεις και τους δικαιούχους δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά για τις κυβερνητικές εξαγγελίες στήριξης των επιχειρήσεων.
Οσο για την τρίμηνη παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας, ρώτησε γιατί δεν έκανε δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση έως το τέλος του χρόνου, αφού όπως εκτίμησε, και μετά από τρεις μήνες δεν θα έχουν σταματήσει τα προβλήματα της αγοράς.
«Προφανώς την 1η Αυγούστου -εκτός αν ετοιμάζετε σχέδια να αποδράσετε- το πρόβλημα θα είναι εδώ», πρόσθεσε με νόημα σε μία ακόμη αιχμή ότι ο Πρωθυπουργός καλοβλέπει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
«Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που έβαλαν πλάτη γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα που αφορά τη ζωή τους, το εισόδημά τους, την εργασία τους την επόμενη μέρα. Δεν ακούσαμε κάτι που θα μας κάνει πιο αισιόδοξους, μας είπατε ότι απλά η ύφεση θα είναι μεγάλη, δεν είστε σχολιαστής, είστε Πρωθυπουργός», τόνισε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιμένοντας ότι «η ύφεση θα είναι τεράστια ακριβώς επειδή δεν υιοθετείται ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές που θα κρατήσει ζωντανή την οικονομία ώστε να επανεκκινήσει πιο εύκολα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News