313
Μεταφορά ασθενή με Covid-19 σε νοσοκομείο της Βοστώνης | REUTERS/Brian Snyder

Πώς ο κορονοϊός αποδεκάτισε ένα γηροκομείο βετεράνων στη Μασαχουσέτη

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2020, 11:18
Μεταφορά ασθενή με Covid-19 σε νοσοκομείο της Βοστώνης
|REUTERS/Brian Snyder

Πώς ο κορονοϊός αποδεκάτισε ένα γηροκομείο βετεράνων στη Μασαχουσέτη

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2020, 11:18

Οι δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας είναι από τις περισσότερο επιρρεπείς στη μαζική εμφάνιση κρουσμάτων από κορονοϊό, λόγω του κλειστού περιβάλλοντος και της επιβαρυμένης υγείας των τροφίμων. Και επειδή βρίσκονται εκτός συστήματος υγείας, η καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων γίνεται πιο αργά, διογκώνοντας το πρόβλημα.

Αυτό το εκρηκτικό μείγμα παραγόντων οδήγησε σε σχεδόν 70 θανάτους σε οίκο βετεράνων στη Μασαχουσέτη, μια από τις πολλές παρόμοιες περιπτώσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Πρόκειται για 68 ή 69 ενοίκους που πέθαναν από την Covid-19 (για έναν θάνατο δεν είναι σαφή τα αίτια), ενώ θετικοί στον ιό ήταν άλλοι 82 ένοικοι και 81 μέλη του προσωπικού στο Holyoke Soldiers’ Home, το οποίο ανήκει στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης.

Είναι το πιο φονικό ξέσπασμα σε δομή τέτοιου τύπου στις ΗΠΑ, αναφέρει ο Guardian.

Αξιωματούχοι των ομοσπονδιακών Αρχών ερευνούν αν οι βετεράνοι δεν είχαν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, ενώ ο εισαγγελέας της Πολιτείας εξετάζει αν θα διατυπωθούν κατηγορίες.

Ο επιστάτης του οίκου, που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, κατηγόρησε τους αξιωματούχους της Μασαχουσέτης για τον ψευδή ισχυρισμο τους ότι δεν γνώριζαν την έκταση του προβλήματος. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως ενώ επισήμανε την χρόνια έλλειψη προσωπικού.

«Οι βετεράνοι ήταν ο ένας πάνω στον άλλο», δήλωσε νοσοκόμα που εργαζόταν στον οίκο, η οποία αποκάλυψε ότι το προσωπικό δεν γνώριζε ποιος ένοικος ήταν θετικός και ποιος όχι ώστε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας.

Το πρόβλημα έχει πλέον περιοριστεί ως ένα βαθμό – αλλά μόνο αφού η ασθένεια προκάλεσε δεκάδες θανάτους και αφού απομακρύνθηκε μέρος των ενοίκων. Από τους 230 που ζούσαν εκεί πριν από ένα μήνα, σήμερα έχουν απομείνει 100, ανέφερε η Boston Globe.

Τα θύματα του κορονοϊού σε οίκους ευγηρίας ή παρόμοιες δομές στις ΗΠΑ ξεπερνούν τα 13.700, σύμφωνα με υπολογισμούς του Associated Press. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός ίσως είναι μεγαλύτερος, γιατί μόνο οι μισές Πολιτείες καταγράφουν τους θανάτους σε τέτοιες δομές, ενώ δεν μετρούν όλες όσους πέθαναν χωρίς να έχουν κάνει τεστ για Covid-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...