637
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε παλαιότερη σύσκεψη στο Μαξίμου | SOOC

Την Τετάρτη τελικά οι ανακοινώσεις για τα σχολεία από Κεραμέως, Τσιόδρα, Χαρδαλιά

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2020, 11:21
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε παλαιότερη σύσκεψη στο Μαξίμου
|SOOC

Την Τετάρτη τελικά οι ανακοινώσεις για τα σχολεία από Κεραμέως, Τσιόδρα, Χαρδαλιά

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2020, 11:21

Την Τετάρτη στις 18.00, θα γίνει τελικά η αναλυτική ενημέρωση για το άνοιγμα των σχολείων από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός θα ανακοινώσει τα εξειδικευμένα μέτρα για τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, μαζί με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Το βασικό σενάριο στο οποίο φέρεται να έχει καταλήξει το υπουργείο Παιδείας έχει συνοπτικά ως εξής:

– Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου (πιθανότερη ημερομηνία) ή στις 19 Μαΐου, για χρονικό διάστημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων.

– Εναρξη Πανελλαδικών στις 20 Ιουνίου και ολοκλήρωσή τους έως τα μέσα Ιουλίου.

– Εναρξη μαθημάτων σε Α’ και Β’ Λυκείου και Γυμνάσια στις 18 ή 25 Μαΐου

– Ανοιγμα Δημοτικών – Νηπιαγωγείων από τις 25 Μαΐου ή την  1η Ιουνίου και για διάστημα περίπου 20 ημερών

Σε δηλώσεις της στον «Θέμα FM», η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, επανέλαβε ότι προτεραιότητα αποτελούν «τα μεγαλύτερα παιδιά» και ότι «η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή».

Ερωτηθείσα για τυχόν απογευματινή λειτουργία των σχολείων η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι «εξετάσαμε διάφορα σενάρια, είδαμε και τι σημαίνει βάρδιες και μειωμένη ώρα» και «ολα τα σενάρια που έχουμε δουλέψει έχουν δοθεί προς αξιολόγηση».

Η υφυπουργός άφησε εξάλλου ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς για τα παιδιά δημοτικού μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Για τα μικρότερα παιδιά θα μπορούσε να δοθεί απώτατο όριο στα τέλη Ιουνίου. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν τον περιορισμό των Πανελλαδικών που αφορά και έναν ευρύτερο προγραμματισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ όπως έκανε γνωστό, «υπάρχει πρόνοια σε περίπτωση που νοσήσει υποψήφιος κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών να έχει τη δυνατότητα να δώσει εξετάσεις τον Σεπτέμβριο».

Για την κάλυψη της χαμένης ύλης η κυρία Ζαχαράκη αφού εξήγησε ότι «σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής επεξεργαζόμαστε τους μαθησιακούς στόχους κάθε χρονιάς» ξεκαθάρισε ότι μολονότι ένα κομμάτι της ύλης μπορεί να καλυφθεί τώρα, «αυτό θα πρέπει να διδαχθεί και μέσα στην τάξη» ώστε να μην υπάρχουν ανισότητες.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι «κομμάτι της ύλης μπορεί να μετακυληθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς» υπογραμμίζοντας ότι οι πιο απαιτητικές τάξεις είναι η Έκτη Δημοτικού και η Τρίτη Γυμνασίου.

«Δεν υπάρχει τελική απόφαση πότε θα ανοίξουν τα σχολεία για την επόμενη σχολική χρονιά αλλά υπάρχει πρόθεση και είναι σενάριο που εξετάζουμε η πιθανή έναρξη νωρίτερα (σ.σ. ακόμα και μέσα στον Αύγουστο) για να καλυφθεί η ύλη […] Το σημαντικό για τα παιδιά είναι να συνεχίσουν την προσπάθειά τους», κατέληξε η κυρία Ζαχαράκη.

Η μετάθεση, πάντως, της εξειδίκευσης των μέτρων για τα σχολεία μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τη σταδιακή άρση του lockdown, ενδεχομένως μαρτυρά και τις δεύτερες σκέψεις που υπάρχουν στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και μεταξύ των ειδικών σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.

Τη Δευτέρα, ενστάσεις για το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «αχρείαστο ρίσκο».

Στην ίδια γραμμή και η πρωήν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε σε δηλώσεις της την Τρίτη μεγάλο ρίσκο, χωρίς ουσιαστικό όφελος, το άνοιγμα των σχολείων για λίγες μέρες.

«Εχουμε πολύ μεγάλη επιφύλαξη για το βιαστικό άνοιγμα των σχολείων. Οταν υπάρχει τέτοια διάσταση απόψεων στην επιστημονική κοινότητα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να κινηθεί πιο προσεκτικά», τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στο Μega.

«Tα παιδιά, ιδίως στις ηλικίες του δημοτικού, πρακτικά δεν έχουν απόλυτη κατανόηση των συνθηκών υγιεινής που πρέπει να τηρούνται ενώ στις τάξεις δεν υπάρχει δυνατότητα για επαρκή τήρηση αποστάσεων όπως σε άλλες χώρες», σημείωσε, επιμένοντας πως «υπάρχει μεγάλο ρίσκο, γιατί αν ξεκινήσει από τα σχολεία μία διασπορά δεν θα μπορεί να είναι ελεγχόμενη.

«Γιατί να ληφθεί ένα τέτοιο ρίσκο; Ποιο θα είναι το όφελος;» διερωτήθηκε.

Για μη επιστημονικά τεκμηριωμένη, αλλά και εκπαιδευτικά παράλογη -μιας και βρισκόμαστε λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς- πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, έκανε λόγο από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...